BIST 9.652
DOLAR 34,69
EURO 36,75
ALTIN 2.961,83
HABER /  GÜNCEL

Türkiye K. Irakla görüşüyor

Başbakan Erdoğan K. Irak'la görüşülüyor, dedi. Peki devletin zirvesinde fikir ayrılığı var mı? Pazarlıklar hangi aşamada?

Abone ol Başbakan Tayyip Erdoğan, kritik MGK toplantısının ardından Riyad’a uçarken Kuzey Irak’la görüşme konusundaki sorulara "Kimseye rezervimiz yok. Zaten görüşülüyor. Görüşünce sonuç alırsınız" yanıtını verdi.

"Herkes bu sözlerinizi MGK kararı olarak algılayacak" hatırlatması üzerine, "Bunlar MGK görüntüleri değil, Tayyip Erdoğan görüntüleri, altına not düşerseniz sevinirim" dedi. Erdoğan’ın yorumları şöyle:

TEMSİLCİLER GÖRÜŞÜYOR

Irak politikasında değişiklik var mı?


Farklı politika üretmemiz şart. Türkiye Cumhuriyeti devleti gibi bir devletin herhangi bir yerle görüşmemek gibi bir sıkıntısı olamaz. Ama görüşeceğiz denilince hemen Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül görüşecek sanılıyor. Devletin temsilcileri görüşecek. Zaten görüşüyorlar, geçmişte de görüşmüşler. Görüşünce netice alırsınız.

1926 VE 1946’DAKİ ANTLAŞMALAR VAR

Ne amaçla görüşeceğiz, ne bekliyoruz?


Çözüm bekliyoruz, mesela toprak bütünlüğü konusunda ikna etmemiz lazım. Siyasi birlik konusunda, Kerkük’ün statüsü konusunda ikna etmemiz lazım. Yoksa Irak’ın geleceğine dönük rahatsızlıkların altyapısı yaratılır. Ayrıca Türkiye’nin Irak’ın geleceği hakkında söz hakkı olmadığını söylemek yanlıştır. 1926 ve 1946 antlaşmalarından kaynaklanan haklarımız vardır. Sünni- Şii çatışmasını durdurmak istiyoruz. Bu amaçla İran ve Suriye ile görüşmeye devam ediyoruz, artık telefonla olur, davetle olur.

ALTINA NOT DÜŞÜN

Davetiniz sadece Suriye ve İran’la mı sınırlı olacak, yoksa kamuoyunda ismi üzerinde tartışmalar süren bazı liderler de davet edilecek mi?

TERÖR DÜZENLEMESİ

Türkiye’nin Kuzey Irak politikasında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı arasında bir ahenksizlik olduğu ileri sürülüyor. Bugün ahenk sağlandı diyebilir miyiz?


Bir kere ahenksizlik olduğunu kabul etmem mümkün değil. Ayrıca nihai kararı verecek olan merci hükümettir. MGK istişari bir kurumdur. Teklifte bulunur, Bakanlar Kurulu karar verir.

Hürriyet/Enis Berberoğlu