İtalyan Il Sole 24 Ore gazetesinin haberine göre, yardım görevlileri 21 yaşındaki Vanessa Marzullo ile 20 yaşındaki Greta Ramelli'nin serbest bırakılmasında Türkiye "belirleyici rol" oynadı. Roma'dan Övgü Pınar'ın haberi.
Abone olGeçen Temmuz ayında Suriye'de kaçırıldıktan sonra Perşembe günü serbest bırakılan iki İtalyan yardım görevlisinin kurtarılmasına Türkiye'nin aracılık ettiği öne sürüldü.
İtalyan Il Sole 24 Ore gazetesinin haberine göre, yardım görevlileri 21 yaşındaki Vanessa Marzullo ile 20 yaşındaki Greta Ramelli'nin serbest bırakılmasında Türkiye "belirleyici rol" oynadı.
Gazetenin Türkiye ve Orta Doğu uzmanı Alberto Negri imzalı haberde, "Türkiye'nin rolü belirleyici" başlığı kullanıldı. Makalede, iki yardım görevlisinin El Nusra Cephesi grubu tarafından esir tutulduğu belirtildi ve Türkiye'nin bu grubun da aralarında yer aldığı radikal örgütlerle teması olduğu vurgulandı.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin geçen ayki Türkiye ziyaretinin de "Türk gizli servisinin bu konuya daha fazla ilgi göstermesini sağlamış olabileceği" belirtildi.
'Cihat yolu'
Negri, Suriye'de iç savaşın patlak vermesinden bu yana Türkiye'nin, özellikle yabancı savaşçıların Suriye'ye girdiği "cihat yolunu" kontrol altında tuttuğunu yazdı.
Haberde ayrıca, Marzullo ile Ramelli'nin fidye karşılığı serbest bırakıldığının da "aşikar" olduğu öne sürüldü.
İki yardım görevlisi Perşembe günü serbest bırakıldıktan sonra, İtalya'nın 12 milyon dolar fidye ödediği iddia edilmişti.
Muhalefetten ve çeşitli kesimlerden "Terör örgütlerine para ödeyerek adam kaçırma eylemlerini teşvik ediyorsunuz" eleştirisi gelirken, hükümet bu iddiaları reddetti.
Dışişleri Bakanı Paolo Gentili'nin 12 milyon dolar fidye ödendiği iddiasını "temelsiz söylentiler" olarak değerlendirdi. Ancak Gentili'nin bu sözleri de muhalefet tarafından "muğlak" bulundu.
Yardım görevlileri Marzullo ve Ramelli ise Cuma sabaha karşı İtalya'ya getirilmelerinin ardından verdikleri ifadede, kendilerini kaçıranların bunu para için yaptıklarını söylediklerini anlattı. Ancak iki yardım görevlisi, kurtarılmaları için fidye ödenip ödenmediğini bilmediklerini belirtti.
Marzullo ve Ramelli, esaretleri sırasında kendilerine şiddet uygulanmadığını da söyledi.
Il Sole 24 Ore gazetesine göre Irak ve Suriye'deki örgütler adam kaçırma eylemlerinden yılda 70-80 milyon dolar gelir elde ediyor.