BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  EKONOMİ

Türkiye İsrail'in bileğini böyle büktü!

Tohumculukta İsrail'in liderliği bitti! Türkiye, İsrail dahil çok sayıda dünya ülkesine tohum satmayı başardı.

Abone ol
Türkiye tohumculukta çağ atlıyor, hem üretici hem de devletin yüzü gülüyor! Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Türkiye'de son yıllarda tohumculuk alanında önemli adımlar atıldığını söyleyerek, İsrail'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlete tohum sattıklarını ifade etti.

Aygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir Ar-Ge’ye yatırım yaptıklarını belirterek, bu yatırımın meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. 

Türkiye’de daha önce sertifikalı yerli yulaf tohumunda açık olduğunu ve üreticinin ithalat ile yulaf tohumu ihtiyacını karşıladığını ifade eden Aygun, ”Tohum ıslah çalışmaları sonucunda 2005 yılında üretim iznini aldığımız ‘Sebat’ adlı yulaf çeşidimiz, 2009 yılında bakanlık tarafından tescil edildi” diye 
konuştu. 
 
Aygun, ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin bisküvi üretiminde kullanılmak üzere yerli yulaf tohumu arayışı içinde olduğunu öğrendikten sonra bisküvi üretiminde kullanılmak üzere bu şirkete yulaf tohumu pazarladıklarını dile getirerek, ”Bu yıl 60 tona yakın yulaf tohumunu bu şirkete gönderdik. Bu da gelecek yıl yaklaşık 2 bin 500 ton yulafın fabrikada işlenmesi anlamına geliyor. 

İthalatın önüne yavaş yavaş geçiliyor” ifadesini kullandı. Önceki yıllarda Türkiye’de tohum ıslah çalışmalarının yeteri kadar olmadığını ancak günümüzde Türk tohumculuğunun ilerlediğine vurgu yapan Aygun, Türkiye’nin artık çağ atlayarak tohumculukta ”1. lige” çıktığını bildirdi. 
 
Aygun, bu bağlamda da lider olarak görünen İsrail’e bile tohum satar duruma geldiklerini ifade ederek, Türkiye için en önemli yıl olan 2023′te, tohumculuk sektöründe dünyada ilk 3 arasında olmayı hedeflediklerini söyledi. 
 
"ÇAVDAR TOHUM ISLAHI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
 
Bir çok tohum çeşidi ile Türkiye’deki tohum ihtiyacını karşıladıklarını vurgulayan Aygun, Türkiye’de sertifikalı yerli çavdar tohumu üretiminin olmadığını ve bu konuda çalışma yaptıklarını bildirdi. 
 
Aygun, ülke olarak çavdar tohumu açığının bulunduğunu dile getirerek, ”Bunu da gelecek yıl içerisinde Trakya tarım olarak çavdar tohumunu da tescil ettireceğiz. Bu, bizim için ayrı bir gurur kaynağı olacak. Türkiye ekonomisinde, ithalattaki cari açığın kapatılmasına bizler tohumcular olarak katkı sağlıyorsak bu bizim için büyük mutluluk” şeklinde konuştu. 
 
Aygun konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: 
 
”En önemli konu şu, dünyada kuraklık söz konusu. 2 yıl önce Rusya ve Ukrayna tahıl satışını durdurmuştu. Bu yıl da aynı şekilde gıda da veya tahılda çok büyük sıkıntı var. Paranız olsa bile ihtiyacınız olan gıdayı bulamadığınız zaman para hiçbir işe yaramıyor ama kendi ülkeniz içerisinde kendi çiftçiniz üretiyorsa, kendi öz kaynaklarınız varsa tabi ki bu bir avantajdır.”