BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

Türkiye İrandan haber bekliyor

Türkiye İran'da esir tutulan İngiliz askerleri içinde devrede. Başbakan Erdoğan İranlı yetkililerle temas halinde

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'da esir tutulan İngiliz askerlerin durumuyla ilgili olarak, ''Bugün İran'la irtibat kurmaya çalışacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Hilton Otel'de düzenlenen ''Temiz İnternet'' toplantısından ayrılırken, gazetecilerin, İran'da tutulan İngiliz askerlerin serbest bırakılması çabalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, dün İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile görüştüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Bunun bir gerekçesi de bir evvelki Akşam İngiltere Dışişleri Bakanı beni ziyaret ettiğinde yaptığım görüşmeydi. Görüşmenin neticesinde sayın Muttaki'den öncelikle bayan esirin serbest bırakılması konusunda yardımcı olmalarını rica ettim.

Kendileri de bana 'bayan esiri serbest bırakabileceklerini' söylemişti. 'Peki' dedim, ben bunu İngiltere'ye, 'Sayın Blair'e söyleyebilir miyim' dedim. 'Söyleyebilirsin' dediler ve zirve toplantısı başlamadan önce Sayın Blair ile konuyu görüştük. Bayan esirin bırakılabileceğini söyledim.

Bu arada da ben Sayın Muttaki'den bir şey daha rica ettim, o da esirleri Tahran Büyükelçimizin görüp göremeyeceği konusunda yardımcı olmasıydı. Kendisi de 'soruşturma olması sebebiyle şu an mümkün olmayabilir' dedi. Ben de kendilerine 'soruşturma esnasında da eğer bunu sağlayabilirseniz bundan da ayrıca memnun oluruz' dedim.

Bununla ilgili girişimde bulunacağını ve bana döneceğini söyledi. Henüz dönmediler. Ben de gece 3'te Türkiye'ye döndüm. Sabahtan da buraya geldim. Ama bugün İran'la irtibat kurmaya çalışacağız ve bir olumlu gelişme olursa bizim görüşmelerimizden önce bunu zaten siz de duyarsınız.''

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin, ''Onlar mı arayacak siz mi arayacaksınız'' sorusu üzerine, İran'dan da yanıt beklediklerini ifade ederek, ''Ancak biz de bu arada arayabiliriz'' dedi. Erdoğan, basında yer alan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in ''günlüğü''ne ilişkin ilişkin sorulara, ''iyi günler dilerim'' karşılığını verdi.