Dünyanın ihtimal dahi vermediği imza atıldı, dünya şaştı. İşte dünyadan Ermeni Prorotokolüne tepkiler;
Abone olTürkiye ile Ermenistan arasındaki tarihi protokoller öncesinde son dakika krizi yaşandı. Bakanların konuşma metinlerinde yer alan Karabağ’la ilgili ifadeler nedeniyle çıkan kriz ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un devreye girmesiyle aşıldı. 18.00’de yapılacak tören saat 21.15’de gerçekleşti.
94 yıl sonra Türkiye ile Ermenistan arasında atılan imzaya Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Azerbaycan ve Ermeni diasporasının tepkileri şöyle oldu:
BM: BU TARİHİ KARAR İKİ ÜLKE ARASINDA DÖNÜM NOKTASI OLUŞTURUYOR
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye ile Ermenistan arasında protokoller imzalanmasını “tarihi karar” olarak niteledi. Ban bu gelişmenin iki ülkenin aralarında iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve ikili işbirliğinin gelişmesi yolunda “dönüm noktası” oluşturduğunu belirtti.
AB KOMİSYONU PROTOKOLÜN İMZALANMASINDAN MEMNUN
AB Komisyonu, Türkiye ile Ermenistan arasında protokoller imzalanmasından memnuniyet duyduğunu ve "bu protokolleri, Güney Kafkasya'daki anlaşmazlıkların çözümü için bir adım olarak gördüğünü" belirtti.
AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in açıklamasında, "Komisyon, bunun Güney Kafkasya bölgesinde barışa ve istikrara yönelik cesur bir adım ve iki tarafın uzlaşmaya hazır olduğunu gösteren gerçekten tarihi bir karar olduğunu düşünüyor" ifadesini kullandı.
BAKÜ: KARABAĞ SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ NORMALLEŞMEMELİ
Azerbaycan, “Ermenistan güçlerinin işgal altındaki Azeri topraklarından çıkarılmadan Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmesinin Azerbaycan'ın çıkarlarına aykırı olduğunu” bildirdi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, her devletin başka bir devletle ilişkisini belirlemesinin o devletin kendi egemenlik hakkı olduğu ifade edilerek, “Ancak, Ermenistan güçleri Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarından çıkarılmadan, Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmesi Azerbaycan'ın ulusal çıkarlarına aykırıdır ve Azerbaycan ile Türkiye arasında tarihi köklere dayanan kardeşlik ilişkilerinin ruhuna gölge düşürür” görüşüne yer verildi.
RUSYA: İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİNİ DESTEKLİYORUZ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini desteklemeye hazır olduklarını söyledi.
Lavrov, Zürih'teki imza töreninden sonra Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini desteklemeye ve iki ülkeyle daha fazla işbirliği projeleri uygulamaya hazır olduklarını belirterek, söz konusu işbirliği alanlarına da elektrik enerjisi, ulaştırma ve iletişim konularını örnek olarak gösterdi.
İNGİLTERE: PROTOKOLÜN İMZALANMASINDAN MEMNUNUZ
İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ve geliştirilmesine ilişkin protokollerin imzalanmasından dolayı çok memnun olduğunu söyledi.
Straw, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası'nın Londra'da, Royal Garden Otel'de düzenlediği ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı yıllık baloda, A.A muhabirinin imzalanan protokollerle ilgili sorusunu yanıtladı.
Türkiye ve Ermenistan'ın protokolleri imzalamalarından dolayı çok memnun olduğunu belirten Bakan Straw, “İlişkilerde şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeleri memnuniyetle karşılıyorum. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yaptığı ziyaret de çok önemli bir adımdı” dedi.
ERMENİ DİASPORASI PROTOKOLE TEPKİLİ
Ermeni diasporasının, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ve geliştirilmesine ilişkin imzalanan protokollere tepkili olduğu belirtildi.
Merkezi Erivan'da bulunan Arminfo ajansının haberine göre, İsveç'teki Ermeni Federasyonu Başkanı Vahagn Avediyan, söz konusu protokollerin Ermenistan ile diaspora arasındaki ilişkileri “parçaladığını” ifade ederek, “protokollerin imzalanmasından sonra, diasporanın atacağı ilk adım, Ermenistan'ı finanse etmeyi durdurmaktır” dedi.