Şalom gazetesinde enteresan bir yorum çıktı... Konu Türkiye-İsrail ilişkileri. Davos sonrasında gelinen nokta bakın neymiş.
Abone olTürkiye'de yayımlanan Şalom gazetesinin yazarlarından Haymi Behar, İsrail'in önde gelen haber sitelerinden Ynet'te Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini değerlendirirken, "Türk-İsrail balayı bitti" başlığını kullandı.
Behar, yazısında, "iki ülke arasında 1990'lardan itibaren ekonomik ve askeri bağların geliştiğini ve çok sayıda İsrailli turistin Türkiye'ye geldiğini" ifade ederek, "Türkiye'nin İsrail'in son Gazze saldırılarına yönelttiği sert eleştirilere öfke duyan İsraillilerin yüzde 70'inin Türkiye seyahatlerini iptal ettiği" değerlendirmesinde bulundu.
Behar, İsrail'in "orantısız güç kullandığı" suçlamalarının dinmediğini belirtti ve Türkiye'de hemen hemen her kentte yapılan gösterilerin, "İsrail'e ölüm" ve "Siyonistler kahrolsun" biçiminde sloganlar atılmasıyla antisemitik bir görünüm kazandığını savundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Müsevi vatandaşlarına güvence vermesine rağmen, "Hamas'ın siyasi platformlarına sağlanan desteğin, protestocuların kullandıkları dili daha da ağırlaştırarak konuşmaların nefret kusmaya dönüşmesine yol açtığı ve son yıllarda Türkiye'de antisemitizmin benzeri görülmemiş düzeye ulaştığı" görüşünü dile getiren Behar, "PEW adlı bir kamuoyu araştırma kuruluşunun yayımladığı anket sonuçları, geleneksel olarak hoşgörülü Anadolu kültüründe Yahudilere karşı yükselen düşmanlığa ilişkin ürkütücü veriler içeriyor" diye yazdı.
İLGİNÇ BİLGİLER...
Behar, bu araştırmaya göre Türklerin yüzde 76'sının Yahudilerle ilgili olumsuz görüşlere sahip olduğunu ve onların komşuları olmak istemediklerini, 2004 yılında ise yüzde 49 oranında bir grubun bu görüşte olduğunu ifade etti.
DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR
Haymi Behar, "güven artırıcı adımlar hemen atılmazsa, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki çatışmanın her aşaması Türk-İsrail ilişkilerinin daha kötüye gitmesine neden olacaktır" görüşünü dile getirdi.
Yazısının sonunda "İlişkilere verilen zararın onarılması için somut çabalara ihtiyaç var" diyen Behar, her şeyden önce her iki ülkenin de medyada dile getirilen zarar verici söylemleri engellemesi gerektiğini kaydetti.
Behar, Türk hükümetinin antisemitizmin lanetlenmesine ilişkin kararlılığının cesaret verici olduğunu, "yine de Türkiye'nin yerel medyada giderek artan ve yalnızca İsrail'e değil, genel olarak Yahudilere karşı nefreti körükleyen düşmanca söyleme karşı yasal önlemler alması gerektiğini" yazdı.