BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Türkiye içişlerimize karışmasın

Kerkük patlamalarla birlikte barut fıçısına döndü. Sınır kapıları Irak ordusu tarafından kontrol altında tutuluyor.

Abone ol

IRAK’ın Kerkük kenti son günlerde yaşanan patlamalarla birlikte barut fıçısına dönerken, kentin giriş ve çıkışları Irak ordusu tarafından kontrol altında tutuluyor.

Kerkük Valisi Abdurrahman Mustafa, kentin sorunların referandumla çözüleceğini belirterek, “Şu anda Kerkük’te kaos yaratılmak isteniyor. Kerkük halkı olarak aramızda anlaştık, direnişlerin karşısında duracağız. Türkiye ile iyi ilişkiler içinde bulunmak istiyoruz, ancak Türkiye içişlerimize karışmasın” dedi. Kerkük Meclis Üyesi Cevdet Zulal ise, kente fazladan 600 bin Kürt’ün yerleştirildiğini belirterek, “Yeni Kürt mahalleleri oluşturuldu. İran ve Türkiye’den getirilenler de yerleştirildi” diye konuştu.

Türkmenlere yönelik patlamalar, bombalı saldırılarla gündeme gelen Kerkük'te esnafın büyük bölümü kepenk açmazken, halk temkinli olarak sokağa çıkıyor. Irak Ulusal Muhafızları, Kerkük’ün giriş çıkışını kontrol altında tutarken, kent merkezinde görev yapan güvenlik güçlerinin tümü çelik yelek giymeye başladı. ABD askeri araçlarının konvoylarının da 100’er metre arayla geçiş yaptığı gözlendi.

Kerkük Valisi Abdurrahman Mustafa, kentte kaos yaratılmak istendiğini, yaşanan saldırı ve patlamaları direnişçilerin geçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Kimliğine bakmadan rastgele bombalama ve sabotaj yapıyorlar. Kerkük halkı olarak aramızda anlaştık. Direnişçilerin karşısında duracağız. Kerkük’ün demografik yapısı Saddam döneminde değişti. Şimdi buradan gidenler geri dönmek istiyor. Çoğunluğu hala dönmedi. İyi bir yer bulamadıkları için dönmüyorlar. Kerkük’ün sorunu referandum ile çözülecektir. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Ama Türkiye içişlerimize karışmasın.”

‘600 BİN KÜRT YERLEŞTİRİLDİ’

Kerkük Meclis Üyesi Cevdet Zulal, Saddam Hüseyin döneminde Kerkük’ten sadece 11 bin 775 Kürt’ün çıkarıldığını, ancak şimdi 600 bin Kürt’ün kente yerleştirildiğini öne sürdü. Kerkük’te yeni Kürt mahallelerinin oluşturulduğunu belirten Zulal, şöyle konuştu:

“2’nci Ordu bölgesi yıkılarak yeni evler inşa ediliyor. Malesef Kerkük’ün demografisini değiştirip ayrı yerlere bağlamak istiyorlar. Buraya getirilen insanlar Kerküklü değil, İran ve Türkiye’den getiriliyorlar. Biz referanduma katılmayacağız, Araplar da bizimle aynı görüşte bulunuyor. Kerkük merkezi hükümete bağlanmalıdır. Türkiye, Irak’taki milletlerle aynı mesafede dosttur. Bir dönem Kürtlere kucak açtı. Şimdi de Türkmenler baskı altındadır. Bizim istediğimiz kimsenin hakkına tecavüz etmeden hakkımızı almaktır.”

Irak Cumhuriyet Partisi Kerkük Temsilcisi ve Arap İstişare Meclis Başkanı Ahmet Hamit Ubeydi, Kerkük’ün Irak kenti olduğunu ancak ABD baskısı altında bulunduklarını söyledi. “Bizim Kerkük’e sahip çıkmamız gerekiyor” diyen Ubeydi, şunları söyledi:

“Herkesin bir masa etrafında birleşmesi gerekiyor. Türkiye hükümetinden Irak’ın birliğini beraberliğini korumasını istiyoruz. Bu patlamalarda Kürt, Türkmen, Arap herkes etkilendi. Bu patlamaları Irak’ın düşmanları yapıyor. Saddam düştükten sonra Irak’ta kanun kalmadı. Kerkük’te ve Irak’ta güçlü olanlar zayıfları eziyor. Kürt partileri, Kerkük’ün Kürdistan’a ait olmasını istiyor. Şu anda Kerkük’ün yüzde 40’ı dışardan gelmiştir. Şimdi Araplara karşı demografik yapıyı değiştirmek istiyorlar. Artık hükümet yetkilileri Araplar arasından seçilmiyor. Hakkımız yendiği zaman biz nasıl kanuna doğru bakalım. Kürtler kardeşimizdir. Ama benim kardeşim benim hakkımı yerse ben onu da reddederim. Aklımızı kullanmak ve bir masa etrafında oturmamız gerekiyor. Bağırmaya çağırmaya gerek yok. Ne İran, ne Türkiye, ne ABD bizim içişlerimize karışmasın.”

Kerkük’ün KDP temsilcisi Necat Hassan ise, Kerkük sorununun referandum ile çözüleceğini ve Kerkük’teki bazı patlamaları Türkiye’nin yaptığını iddia etti.