BIST 9.420
DOLAR 34,35
EURO 36,38
ALTIN 2.839,60
HABER /  GÜNCEL

Türkiye için kritik seçim bugün

Almanya'da bugünkü genel seçimden çıkacak koalisyon hükümeti, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde etkili olacak.

Abone ol

Almanya’da bugün yapılacak genel seçimin Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği açısından kritik bir önem taşıdığı ve sandık sonuçlarının Türkiye’nin AB üyeliğinin kaderi üzerinde etkili olacağı belirtildi.

Kamuoyu yoklamalarında oy oranının gerilediği görülen Sosyal Demokratların (SPD), Hür Demokrat Parti’nin (FDP) ortaklığa yanaşmaması nedeniyle hükümet kurma şansının kalmadığı ve bu nedenle CDU/CSU ittifakının lideri Başbakan Angela Merkel’in FDP ile merkez sağ bir hükümet kurarak yeniden iktidar olmasının sürpriz oluşturmayacağı söyleniyor.

Gözlemciler, yeni koalisyon kombinasyonunun ise, Türkiye’nin AB sürecini derinden etkileme potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyorlar.

Avrupalı siyasi analistler, SPD’den kurtularak 2. kez başbakanlık koltuğuna oturacak olan Merkel’in Türkiye’nin AB sürecine yüksek sesle karşı çıkacağı öngörüsünde bulundular. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi Türkiye için AB ile imtiyazlı ortaklık öneren Merkel, yapılan analizlere göre, geçmiş hükümetteki iktidar ortağı SPD’nin itirazları nedeniyle Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine açıktan ve aktif bir şekilde karşı çıkmadı.
Ancak bugünkü seçimin sonucunda SPD’den kurtulunca Türkiye karşıtı retoriğini daha güçlü bir şekilde seslendirecek olan Merkel, böylelikle Nicolas Sarkozy ile AB içinde Türkiye karşıtı etkili bir cephe oluşturacak.
Hür Demokratlar, her ne kadar Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmıyorlarsa da Ankara’ya Sosyal Demokratlar kadar destek de vermiyorlar. FDP’nin seçim programında, Türkiye’nin AB üyeliği için yeterli çaba göstermediği ve süreçte, AB’ye üyelik kriterleri açısından önemli gedikler bulunduğu dile getiriliyor.

700 bin Türk oy kullanacak

“Eurasia Group” adlı kuruluştan Wolfango Piccoli, “Türkiye açısından SPD’nin Almanya’da hükümetten dışlanması problem yaratır. Başbakan Angela Merkel’in Türkiye karşıtı yaklaşımı daha da belirgin hale gelecek ve Merkel, Sarkozy’nin pozisyonunu benimseyecek” dedi. Merkel’in Sarkozy ile Türkiye karşıtı bir söylemde buluşmasının Türkiye’nin AB hevesini zayıflatacağı, ayrıca Ankara ile Brüksel arasında yeni uyumsuzluklar yaratacağı kaydediliyor.

Seçimde 700 bini Türk kökenli olmak üzere toplam 62.2 milyon seçmen, yeni 4 yıllık iktidarı belirlemek için oy kullanacak. Yaklaşık 30 partiden 3 bin 556 adayın yarışacağı seçimlerde tek parti hükümetinin çıkması olasılığı çok zayıf. Anketler, hiçbir partinin tek başına hükümet kurabilecek coğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor. Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU/CSU) sandıktan 1. parti çıkması bekleniyor. 31 Türk kökenli aday da milletvekili seçilebilmek için yarışacak.