BIST 9.889
DOLAR 35,21
EURO 36,66
ALTIN 2.966,54
HABER /  GÜNCEL

Türkiye için adres Adalet Divanı!

Türkiye şimdi hukuken ne yapmalı, yanıtı emekli büyükelçi Şükrü Elekdağ verdi.

Abone ol

Fransa Senatosu'ndan geçen 1915 Ermeni iddialarının inkarını suç sayan kanun teklifi, 22 Aralık'ta ülke meclisinde kabul edilmişti.Bu gelişmenin ardından başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Türk yetkililerin görüşlerine başvurduğu emekli büyükelçi Şükrü Elekdağ, NTV'ye konuştu.

Elekdağ'ın açıklık getirdiği konuların başında, 'Bu aşamadan sonra Türkiye hukuken ne yapmalı?' sorusu yer aldı ve adres olarak Uluslararası Adalet Divanı gösterildi.

Elekdağ şunları söyledi:

"Soykırım öyle gelişigüzel kullanılacak bir söz değil. Bu suçun tarifi, BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinde yapılmıştır. Ulusal, etnik veya dinsel bir grubun yok etme kastına maruz kalmasıdır. Bu da bir mahkeme tarafından ispat edilmelidir. Şu an ortada böyle bir mahkeme kararı yok.

Bu iş için adres Uluslararası Adalet Divanı'dır. En doğru yol buraya gitmektir. Yani bu iddiayı hukuken çürütmek gerekir. Bizim bu divana, "Fransa Senatosu'nun aldığı karar legal midir?" diye sormamız lazım. Bugüne kadar bu konuyla ilgili böyle bir girişimde bulunmadık. Türkiye'ye karşı önyargı olur mu, işe siyaset karışır mı gibi endişelerimiz vardı. Ama gelinen noktada artık bu yola girilmeli.

Adalet Divanı konusu ciddi olarak ele alınmalı, bu işte uzman olan kişiler Türkiye'ye çağrılmalı ve toplantılar yapılmalı."

DOĞU PERİNÇEK DAVASI

Bir diğer husus da şu. Doğu Perinçek, İsviçre'de 'soykırım olmamıştır' dedi ve Lozan'daki mahkeme buna hapis ve para verdi. Bu karar tehir edildi ama Perinçek konuyu AİHM'e taşıdı. Bu dava AİHM'de hala devam etmekte. Buradan lehimize çıkacak bir sonuç, bize yardımcı olur.

Ancak, Perinçek davası sadece ifade özgürlüğü bakımından inceleniyor. Ben, Fransa'daki yasa teklifinin uluslararası hukuğa aykırı olduğunu iddia ediyorum. Dediğim gibi BM sözleşmesi soykırım için sınırı çiziyor ve mahkeme kararı arıyor. O adres de Uluslararası Adalet Divanı.

"BİR SORUNUMUZ DAHA VAR"

Bir diğer sorun da, Fransız senatörler dün konuşurken Avrupa Birliği çerçeve kararından bahsettiler. Bu çerçeve kararın içine soykırım da sokuldu ve üye ülkelere verilen direktif, yasalarını buna uyarla şeklinde oldu.

Ayrıca, çerçeve kararda, 'soykırım kararını vermede ulusal mahkemeler yetkilidir' dendi. Bu uluslararası hukuğa aykırı. Yani BM soykırım sözleşmesine aykırı, orada ancak yetkili mahkemeleler karar verir diyor. Karşımızda bir de böyle bir sorun var.

ADRES ULUSLARARASI ADALET DİVANI!

Bizim için adres Uluslararsı Adalet Divanı'dır. Soru, "Fransa'nın aldığı karar meşru mudur?" şeklinde olmalıdır ve beklediğimiz yanıtın 'hayır' şeklinde olmasıdır. İşte bu olursa, Fransa'nın almış olduğu kararın geçersiz olduğunu, aynı zamanda AB çerçeve kararının temelinin çürüdüğünü söyleme imkanımız olacaktır..."

"ANAYASA MAHKEMESİ ZOR"

Bu arada Elekdağ, 60 senatörün imzasıyla 'inkar yasası'nın Anayasa Mahkemesi'ne taşınabileceği sorusuna, "Ben bizim yetkililerle görüştüm. 60 kişinin zor olduğunu ancak 20-30 imzanın söz konusu olduğunu söylediler. Orada Ermeni lobisi güçlü ve senatörler bunların etkisi altında. Tabi ki birinin 'soykırım yoktur' demesi üzerine başlayacak hukuki sürecin ardından konuyu bireysel olarak anayasa mahkemesine götürme yolu da açık" yanıtını verdi.

"İLİŞKİLER ASKIYA ALINACAK"

Elekdağ, inkar yasasının kabulü sonrası Türkiye-Fransa ilişkilerinin nasıl bir hal alacağı konusunda da, "Gördüğüm kadarıyla ilişkiler askıya alınacak. Kısa süre içinde düzeleceğini zannetmiyorum, en azından bu yasama süresinin yani 4 yılın geçmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.