BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,45
ALTIN 3.040,65
HABER /  POLİTİKA

Türkiye güvenli liman

Piyasalardaki dalgalanmaya Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'den yorum.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ekren, piyasalarda yaşanan dalgalanmalarla ilgili olarak, “Böyle dalgalanmalarda yatırımcılar güvenli bir liman arar ve Türkiye hala bu durumda birinci sırada” dedi.

GAP illerini teker teker ziyaret ederek sorunları yerinde tespit eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, son durak olarak gittiği Adıyaman’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin AB ile ilişkisi bulunduğunu, IMF raporunda krize dayanıklı olarak gösterildiği, Maastrich kriterlerine uyduğunu anlatan Ekren, geriye enflasyon ve faiz kriterlerinin kaldığını, bu konuda da hedefleri koyduklarını, reformları kararlılıkla sürdürdüklerini ve ekonomik-siyasi istikrarın sürdüğünü anlattı.

“Türkiye bu ortamda bile fonların tercih ettiği bir ortam olarak görülüyor” diyen Ekren, şöyle devam etti: “Küresel finansal sistemin mimarisinde aksaklıklar olduğunu görüyoruz. Özellikle mortgage’e dayalı kredilerin, sigorta şirketlerine, emeklilik fonlarına satılması. Böyle bir sürecin olduğunu gösteriyor. Paketlenmiş ve satılmış. Mimaride hata var mı tartışmak lazım. Finansal sistemin zaaflarına bakmak lazım. Kredi verme sürecindeki dokümantasyonlara da biraz daha bakmak lazım. Bulaşma etkisi kaçınılmaz. Çünkü bu süreçte o menkul kıymetler bir şekilde paketlenip, bütün dünya yatırımcılarına dağıtılmış durumda. Herkesin elinde bundan bir miktar var. Bazısında çok var, bazısında az var.

O boyutu bilmeden bulaşmanın derinliğini bilemeyiz. Ama bulaşma yoktur da diyemeyiz. Ana sorun bu enstrümanlar kimdedir ve boyutu nedir. Önemli finans şirketleri zarar açıklıyorlar. Bunların boyutu da standart olmayacaktır. Ülkelere göre değişiyor yaklaşım şekli. 2004, 2006’da da oldu. Bulaşmama etkisi yok. Uluslararası finans ilişkilerinin çok yoğun ve karmaşık olmasından dolayı. En aza indirecek model de çok net söylenemez. Onu yapacağım, şunu yapacağım diyemeyiz, dememiz lazım en azından şu aşamada. Merkez Bankası, Hazine, SPK, Maliye gibi kurumlarımız piyasaları yakından izliyor.”