BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, gazeteden video izletecek

Türkiye gazetesi 43. yılına bir dizi yeniliklerle girdi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, ilk defa kâğıttan dijital ortama bağlantı yaptıklarını ve isteyene video ve foto galeri izleteceklerini açıkladı.

Abone ol

Türkiye gazetesinin 43. kuruluş yıl dönümü önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür A. Mücahid Ören ile Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve çok sayıda konuğun katılımıyla İhlas Holding VIP Salonu’ndaki programa gerçekleştirildi.

Açılışta Türkiye gazetesinin 43. yıllık basın hayatını anlatan bir kısa film gösterimi yapıldı. Sunumda gazetenin Türkiye’nin son yarım yüzyılında yaşanan acı, tatlı bir çok olayına tanıklık ettiği belirtildi. Türkiye gazetesi çalışanlarının da katıldığı gecede duygusal anlar yaşandı.

ÇELİK: TÜRKİYE OLGUNLUK DÖNEMİNDE  akem9690.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye gazetesini yazılı basının istikrarlı


 büyüklerinden diye tanımlıyorum. Gazetenin özünün değiştirmeden bugüne kadar getiren kurucularını ve bütün ekibini kutluyorum. Türkiye gazetesi gençlik dönemini geride bıraktı. Aslında Olgunluk döneminde. Ben Türkiye gazetesinin hiç yaşlanmamasını temmeni ediyorum. İnşallah böyle de kalacaktır" dedi.

TÜRKİYE GAZETESİYLE ABİ-KARDEŞ GİBİYİZ

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Mücahid Ören ise konuşmasında "Türkiye Gazetesi benim ağabeyim" diyerek şunları söyledi:

"Türkiye gazetesiyle ağabey-kardeş beraber büyüdük. Sahibi, kurucusu değişmeyen, çıktığı günden beri ilkeleriyle, yönetimiyle her şeyini bir çizgi üzerine kuran bir yayın kuruluşudur. Ben meslek hayatına lise yıllarımda fahri olarak Türkiye gazetesinde başladım. Dolayısıyla cebimde sürekli basın kartını taşıyorum. Her ne kadar İhlas Holding Genel Müdürlüğü yapıyor olsak da biz aslında gazeteciyiz ve gazetecilik ruhumuz devam ediyor. Şimdi birçok teknolojik yenilikten bahsediyoruz. Aslında teknolojiyi ilk takip eden Cağaloğlu'ndaki medya kuruluşlarından bir tanesiyiz."

MACİNTOSH ANISIakem9626.jpg

Mücahid Ören, gazetede Macintosh bilgisayar teknolojisine geçtikleri günü ilginç bir anısını hatırlatarak anlattı: "Bu konuda ilginç bir hatıram var. Apple'ın çıkardığı ilk bilgisayara macintosh deniliyordu. Bir gün yazı işlerinde oturuyoruz. Elinde kağıtlarla bir arkadaş geldi yazı işlerine. 'Arkadaşlar burada Macintosh diye birisi varmış, biz ona sayfa yaptırmak istiyoruz' dedi. Biz durumu anladık ama o saatte onu izah etmek yerine tamam biz o sayfayı yaparız dedik."

BÜYÜK GAZETE TİRAJLARI ESKİDE KALDI

“O büyük gazete tirajları eskide kaldı” diyen Mücahid Ören, "Habercilik sadece yazılı basın olmaktan çıkalı çok olmuş. Bu iş kâğıdın ötesinde bir mecraya dönüşmüş. Tiraj konusunda kâğıt üzerinde çok düşüş oldu. Çünkü insanların alışkanlıkları değişti. Biz tirajda net 1 Milyon 200 bini yakaladık. Kâğıt üzerinde bu tirajlar bir daha zor gelir. Şimdi o devir değişti. Çocuklar gazeteyi okumayı çok garip karşılıyor. Gençler ellerine aldıkları zaman mürekkep bulaşan bir yayın olarak görüyor gazeteyi. Dolayısıyla biz 43 yıldır bu yayıncığın içinde olan bir gazete olarak bu ihtiyaçların tamamına cevap vermek zorundayız" dedi.

İSTEYEN CEBİNDEN GAZETEYİ OKUYACAKakem9643.jpg

Gazeteciliğin gerektirdiği teknolojik şartları yakalamak için gereken her şeyi yapacaklarını kaydeden Ören sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye gazetesinin markası kendisini ispatlamıştır. O zaman yenilikler neyi gerektiriyorsa onu yapmamız gerekiyor. Türkiye gazetesi nasıl bize kadar geldiyse bizden sonra da devam etmesi için şartlar neyi gerektiriyorsa bunları yapmalıyız. Bu marka inşallah uzun yıllar devam edecek. Kimisi kâğıtta okuyacak kimisi cebindeki telefondan. Tirajımız bunlarla düşmeyecek artacak aslında.

NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

Günün gerekliliği neyi icap ediyorsa onu yapmamız lazım. Emeği geçen bütün arkadaşları kutluyorum. Gerçekten gazetede çok enerjik ve dinamik ve gece gündüz hesabı yapmadan çalışan bir ekip var. Her gün bir şeyler yapalım edelim, üzerine bir şeyler koyalı heyecanı var. Bu heyecan Sultanahmet'te ben okuldan sonra gazeteye geldiğim ilk günler yaşadığım heyecan ne ise bugün aynı. Binayı burayı taşımak aslında bir şey değiştirmiyor. Sadece Sultanahmet köftecisi yok. Onun dışında her şey aynı. Herkese çok teşekkürler ediyorum."

ALBAYRAK: GAZETENİN 33 YILINA ŞAHİDİM

Türkiye gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ise şöyle konuştu:akem9675.jpg

“Gazetenin 33 yılına bizzat şahidim. Şuna tanık oldum: Eğer siz yayın kuruluşu iseniz ve ilkeleriniz varsa özellikle Türkiye’de uzun yıllar boyunca yayın hayatını sürdürmeniz çok kolay olmuyor. Gazetecilik bir restoran işletmeye benzemiyor. Bir restoran açarsınız iyi bir lezzet oturtursunuz. Bu kaliteyi yıllara yaymanız için bu lezzeti sabit tutmanız lazım. Oysa kaliteli ve başarılı bir gazeteciliği yıllarca sürdürmek o kadar kolay olmuyor.

Bir kere o yayın ilkeleriniz yayına başlarken ki amacınız her ne ise onu aynen ilk günkü gibi korumak zorundasınız. Ama bu yetmiyor. Neredeyse her gün değişen şartlara göre yayın muhtevanızı da güncellemeniz gerekiyor. Bütün baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojiye adapte etmeniz gerekiyor bu yayıncılığı.”

İLKELERDE MUHAFAZAKÂR İÇERİKTE DEĞİŞİMCİ

Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla bir taraftan baktığınız zaman son derece muhafazakâr diğer taraftan olabildiğince değişimi gerektiriyor yayıncılık. Şimdi bu açıdan kalitemizi değerlendirmemiz gerekirse eğer aynen muhafaza etmemiz gereken o ilk ismi çok şükür ki bunu gururla söylüyorum, bu kurumda çalışmaktan gurur duyuyorum başladığı günden bugüne kadar sahibi, kurucusu değişmeyen bir gazete olduğu için de ilk günkü ilkeleriyle aynen devam etti.

Yayınlanan ilkelerden zerre kadar şaşmaz, zerre kadar elaskiye olmuyor. Bunu ben söylüyorum ama ispat etmek çok kolay. Türkiye gazetesinin yayın çizgisini bugüne kadar herkes çok iyi biliyor.”

BU GAZETEYİ MİLLETE HİZMET İÇİN ÇIKARDIK

Albayrak, “Gazetemizin kurucusu ve sahibi sayın Enver Ören ağabeyimizin 40. yıl mesajından iki cümlesini aktarmak istiyorum: Bu gazeteyi

Milletimize hizmet niyetiyle çıkardık. Onu her zaman milletimizin bir emaneti olarak gördük. Bu emaneti Gözbebeğimiz gibi koruduk. Gazeteyi hiçbir zaman kendi menfaatimiz için kullanmadık. En sıkıntılı günlerimizde dahi bu hizmetin kesintiye uğramadan devam etmesi için ne gerekiyorsa yaptık. İnanın ben bunların hepsine şahit oldum ve bu ilkeler hala devam ediyor” dedi.

ANSİKLOBEDİ DÖNEMİNİ BAŞLATTIK

Türkiye gazetesinin promosyon verirken bile okuyucusuna katkı sağlayacak projeler üzerinde çalıştığını anlatan Nuh Albayrak, şöyle devam etti:

“Peki yenilikçilik konusunda Türkiye gazetesi neler yaptı. 1990’lı yıllarda başka gazetelerin tabak, çanak verdiği bir dönemde bir ansiklopedi verdik ve daha sonra bizim peşimizden Ana Britannica verilmeye başlandı. Eve götürülecek tek gazeteyiz, onun için vatandaşlarımızın teveccühü ile şuana kadar ulaşılmamış olan 1 Milyon 356 bin satış gerçekleştirdik. Ama 2001’de başlayan kriz döneminden sonra açık yüreklilikle söylemek gerekir ki yayın olarak biraz rölantiye girdik.

Bir süre yayınımız içerik açısından düşük bazda devam etti. Ama bunu da gene büyük bir onurla gururla söylüyorum. Sayın Genel Müdürüm görevi bana tevdi ettiğinde ben heyecanlı ekibimle içerik konusunda bir takım değişikliklere gittik.”

TEMATİK SAYFALAR OLUŞTURDUK

Nuh Albayrak özetle şunları söyledi:

İçerik değişikliğine gittik. Çıtaya yüksek tuttuk. Gazeteciliğin tepesinde demoklesin kılıcı gibi duran internet gazeteciliği var. Tematik sayfalarımız bu konuda ciddi bir atılım oldu. Toplumun büyük kesiminin muhatap olduğu sıkıntıları biz tematik sayfalarda buluşturduk. Ediz Hun Beyin Yeşil Sayfası ile Çevre beratını aldık. Engelsiz sayfa ile engellilerin Türkiye’de ne kadar zor şartlarda yaşadıklarını anlattık. Genç Türkiye ve Business sayfalarımız devam etti. Kısaca sosyal sorumluluk isteyen sayfalarımız devam etti.

Özel haberciliği tekrar hayata geçirdik. Her gün yüzlerce site tarafından kopyalanan haberlerimiz oldu. Hatta birçok haberimiz günler sonra başka gazetelerde manşet olarak yayınlandı. Bize bu onuru yaşatan fedakâr arkadaşlarıma huzurunuzda çok teşekkür ediyorum.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLATIYORUZ

Bu akşam yeni bir dönem başlatıyoruz. İçeriğe daha uygun bir mizanpajla bundan sonra karşınıza çıkacağız. Bununla beraber internet sitemizi yeniledik. Daha sade, aktif ve foksiyonlu bir site hazırladık. Aynı zamanda bu sitemizin Iphone, Ipad uygulamalarını devreye soktuk. Ayrıca gazetemizin bütün orijinal sayfalarını internet şimdilik ücretsiz okuyabilirsiniz.

Bunun yanında olmazsa olmaz gibi gördüğümüz sosyal siteleri de kullanıyoruz. Yeni gelişmeleri sitemizde ve sosyal medyada ilk duyuran birkaç gazeteden biriyiz.

Şimdiye kadar basılı ve yazılı gazetelerin en büyük tehdit unsuru olarak görülen internet ile ilgili çok farklı bir yöntem bulduk. Biz dedik ki internet tehdit olacağına destek olsun. Gazetede görüntülü haber dönemini başlatıyoruz. Bir haberin görüntülü versiyonunu internet sitemizde, cep telefonunuzda izleyebileceksiniz. Bunun birçok versiyonu var. Bunun çok farklı yöntemlerini hayata geçireceğiz. Bize göre bu Türkiye’de çığır açacak.

İLKELERİMİZİ MUHAFAZA EDİYORUZ

Başlangıçta bahsettiğimiz ilkelerimizi muhafaza edelim ama değişimlere ve yeniliklere de açık olalım anlayışı ile hareket ediyoruz. Türkiye gazetesi 2001 yılındaki o durağanlı aşmış ve hatta şuanda birçok rakibinin önündedir. Çok kısıtlı imkânlarla, tamamen amatör ruhla bize bu heyecanı, başarıyı yaşatan ekibime çok teşekkür ediyorum.

Biz çok vefakâr kurumuz. Bu hizmetleri bugüne kadar getiren ve bugün aramızda olmayan arkadaşlarımız ve yazarlarımız var. Bunlara vefa olsun diye Türkiye Gazetesi ailesi adında bir ek hazırladık.

Bazılarının hatırlayamadığı bir albümü sizlere takdim ediyoruz. Bütün bu gelişmelerin ışığı altında yarından itibaren çalışmalarımıza başlayacağız. Her türlü desteği veren Genel müdürümüzü ve çok değerli arkadaşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum.

TÜRKİYE GAZETESİNDEKİ YENİLİKLER

Nuh Albayrak, gazetede yaptıkları değişimi şöyle anlattı:

"Bu hafta itibariyle yine bir 'ilk'e imza atarak, "gazetecilikte görüntülü haber" dönemini başlattık. Gazetemizin sayfalarını akıllı telefonlarla internete bağlayarak Türkiye'de ilk defa kağıttan dijital ortama bağlantı yaptık. Artık haberlerimizi okumakla kalmayacak, aynı zamanda seyredeceksiniz. Önemli haberlerimize, foto galerilere ve haber videolarına QR koduyla ulaşabilirsiniz. Bunun için mobil cihazınıza, gazetemizde seyretmek istediğiniz haberi taratmanız yeterli."

QR KOD NEDİR?

QR kodu adını ingilizce "çabuk tepki (Quick Response)" kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında Japon Denso firması tarafından geliştirilmiştir. Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur.

Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği, kullanıcıyı; internet adresine, e-mail adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir. Kodu okuyabilmek için cep telefonunuza yüklü barkod okuma yazılımı gerekmektedir. QR Kodu, her yönden okunabilir. Üzerinde %30' a kadar herhangi bir silinme olması durumunda dahi okunabilir.

YAPMANIZ GEREKENLER

Öncellikle QR kodu okuyucusunu Apple Store'dan ya da Android marketten mobil cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Kurulumu yaptıktan sonra gazetemizde verilen QR kodu taratmanız yeterli. Başka bir şey yapmanıza gerek yok. Habere, videoya ya da fotoğrafa ulaşmak bu kadar basit

_60y2030.jpg