BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Türkiye-Fransa ilişkilerinde kritik günler

Fransız hükümeti, Meclisteki başkanlık divanında, 1915 olaylarının 'soykırım olduğunu inkâr etmenin' suç sayılmasını öngören yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi. Böylece yasa tasarısının Perşembe günü oylamaya sunulması kesinleşti.

Abone ol

Fransa ve Türkiye arasında gerilim yaratan 'soykırımı inkâr' yasa tasarısı konusunda girişimler hız kazanıyor.

Fransız hükümeti, Meclisteki başkanlık divanında, 1915 olaylarının 'soykırım olduğunu inkâr etmenin' suç sayılmasını öngören yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi. Böylece yasa tasarısının Perşembe günü oylamaya sunulması kesinleşti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Fransa meclisi yasalar komisyonu iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa tasarısını 7 Aralık'ta kabul etmişti.

Tasarıda, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor.

Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa'daki yasa teklifine Türkiye'nin tepkileri de artıyor.

'Bedeli ağır olur'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, söz konusu yasa teklifinin kabul edilmesinin Fransa'ya zarar vereceğini belirterek, "Bu hatanın Fransa'ya bedeli çok ağır olur" dedi.

Özel bir televizyon kanalındaki programda konuşan Egemen Bağış, "Fransa'nın iç siyasetine istismar edilen bir yasa tasarısıyla karşı karşıya olunduğunu" söyledi. Yaklaşan Fransa cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir manevrayla mücadele ettiklerini bildiren Bağış, "Bunun hedefinde Türkiye'ye zarar vermek, Türkleri kızdırmaktan çok kendi seçmenini istismar etmek var" dedi.

Yasa tasarısının sadece Türkiye'nin değil, Türkiye'de iş yapan ve Türkiye üzerinden bölgeyle iş yapan Fransız firmaları ile Türkiye'yle dostane ilişkileri bulunan Fransız halkının meselesi olduğunu söyleyen Bağış, "Böyle bir saçma, akla ziyan tasarı olamaz" diye konuştu.

Daha önce de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Avrupa'nın ortasında böyle yasaklayıcı bir tutum egemen olursa bunun doğuracağı sonuçlar, bu yasanın çok ötesinde olacaktır'' demişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin bugün TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır başkanlığındaki karma parlamento heyeti ile görüşmesi bekleniyor. Heyet Fransız milletvekilleri ile de görüşüyor.

TBMM, TOBB ve TÜSİAD heyetleri de yasa teklifinin teklifin genel kurula gelmesini engellemek için Paris'te temaslarını sürdürüyorlar.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün gece düzenlenen basın toplantısında, teklifin kabul edilmesinin Türk-Fransız ekonomik ilişkilerine önemli zararlar vereceği uyarısında bulunmuş; enerji ve havacılık alanlarında planan yatırımlara işaret etmişti.

Gerilimin tırmanışı

Girişimi ülkede yaklaşan seçim kampanyasının faydacı bir uzantısı olarak niteleyen Türkiye, daha önce, ülkedeki büyükelçisini geri çekme tehdidinde bulunmuş, Başbakan Erdoğan ise Paris'in önce Cezayir ve Ruanda'daki ihlalleri incelemesi gerektiğini savunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ekim ayında Ermenistan'a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ermenilerin katledilmesi konusunda sorumluluğu kabul etmesi gerektiğini savunmuştu.

Sarkozy, Türkiye'nin tavrını 'kolektif şekilde inkâr' olarak nitelerken bunun kabul edilemez olduğunu söylemiş,"Türkiye tarih ile yüzleşmeli" diye konuşmuştu.

Dünyadaki en büyük ikinci Ermeni diasporasının yaşadığı Fransa'da, Ermeni kökenlilerin sayısı 500 bini buluyor.

Bu, Sarkozy için gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanılan bir dönemde önemli bir kitle olarak yorumlanıyor.

2012 Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, Nicolas Sarkozy'ye halk desteği çok düşük düzeyde.

Ekim ayındaki kamuoyu yoklamalarına göre Sarkozy'e verilen destek yüzde 30'un altında seyrediyor.