BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,72
ALTIN 2.992,34
HABER /  GÜNCEL

Türkiye F-16'larda istediğini aldı

ABD, dünyada ilk kez bir ülkeye F-16 savaş uçaklarının ‘kaynak kodlarını’ vermeyi kabul etti

Abone ol

Türkiye, F-16’ların bilgisayar sistemine tam hakimiyet sayesinde Türk malı parçalar ve silahları bu uçaklarda kullanabilecek. Başka ülkelerin F-16’larını modernize ederek para kazanabilecek.

Öte yandan Türk milli tankı Altay için kolları sıvayan Savunma Sanayii Müsteşarlığı, milli imkanlarla motor üretilmesi için düğmeye bastı.

ABD merkezli Lockheed Martin firması tarafından üretilen ve tüm dünyada savaş uçaklarında standart olarak kabul edilen F-16’lar için Türkiye’nin yıllardır talep ettiği “kaynak kodları” sonunda geliyor.

F-16’nın uçuş sistemi ve silahlarını tamamen kontrol eden bilgisayar programı Amerika’nın tekelindeydi. Şimdiye kadar 4 bin 200 adet üretilen ve dünyada ABD ve İsrail dahil 26 ülke tarafından aktif olarak kullanılan savaş uçaklarındaki bu kısıtlama nedeniyle, hava kuvvetlerinde F-16 bulunan ülkeler, bu uçakları modernize etmek istediklerinde mutlaka ABD’ye başvurmak zorunda kalıyor, kendi fabrikalarında ürettikleri bombaları, füzeleri ya da parçaları da F-16’nın bilgisayar sistemi bunları tanımadığı için kullanamıyordu. İşte bu kısıtlama artık Türk Hava Kuvvetleri için geçerli olmayacak.

ABD’den tanesi 60 milyon dolara yeni sipariş edilen 30 F-16C uçağıyla birlikte envanterinde yaklaşık 250 F-16 bulunan Türk ordusu bu alanda ABD ile birlikte dünyanın en büyük F-16 filosuna sahip ülkesi oldu.

Vatan'ın haberine göre, Ankara ile Washington arasında imzalanan modernizasyon anlaşması uyarınca Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 213 adet F-16 savaş uçağı tanesi 5.2 milyon dolardan modernize edilecek. Toplam boyutu 2.9 milyar dolara ulaşan bu anlaşmanın en önemli maddesi ise ABD’nin F-16’ların kaynak kodunu Türkiye’ye vermeyi kabul etmesi oldu.

Türkiye, Türk mühendislerin TAI’de bir F-16 sistem yazılımını başarıyla geliştirmesinin ardından Washington’a uçaklarda bu sistemi kullanma isteğini iletmişti. Obama yönetimi de bu talebe sıcak baktı ve ABD’n bu jesti sayesinde ASELSAN tarafından üretilen silah sistemlerinin F-16’larda kullanılmasının yolu açılmış oldu. Türkiye, dünyada F-16 modernizasyonunda ABD’nin tekelini de bu sayede kırmış olacak. Pakistan’ın kullandığı eski model F-16 uçaklarının modernizasyonunu Türkiye üstleniyor.

SAVAŞAN ŞAHİN

    Üretici: Lockheed Martin
    İlk Uçuş: 2 Şubat 1974
    Hizmete Giriş: 17 Ağustos 1978
    Mürettebat: 1-2 Motor: Tek l Uzunluk 14,8 m l Yükseklik 4,8 m
    Tırmanma Hızı: 254 m (834 ft) /sn l Servis Tavanı: 15.240 m (50.000 ft)
    Menzil: 1.000 km l Hızı: 2175 km/sn (2.05 mach, 12 bin metrede)

MİLLİ TANKA MİLLİ MOTORUN AYRINTILARI SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Geçmişte bu amaçla bir konferans düzenleyen müsteşarlık vizyonunu çizdi ve aralarında Otosan, Pi Makina, Hema Dişli, İTÜ gibi pek çok kuruma davet gönderdi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; SSM Müsteşarı Murad Bayar, motorla ilgili planlarını şöyle özetledi:

Araçlara motor

Yalnız Altay tankı için motor üretmenin yatırım maliyetleri çok yüksek olur. Biz yalnız tanka değil, yüksek motor gücüne ihtiyaç duyan zırhlı kara araçlarına ve deniz araçlarına bu motoru koyacağız. İhtiyaca göre motorun özellikleri değişse de temeli aynı olacak. Böylece bir motor ailesinden bahsedebiliriz. Bu durumda yatırım maliyetleri çok daha karşılanabilir olacak.

Çok sayıda firma

Motor ve güç aktarımı konusunda çalışan pek çok firma var ancak bu tek bir firmanın altından kalkabileceği bir konu değil. Firmalara ne beklediğimizi, kriterlerimizi anlattık. Maliyeti çok kaba hatlarıyla belli oldu ancak şu aşamada rakam söylemek doğru olmaz.

Yabancı tasarımcı

Yabancı motor firmalarıyla bağlantımız var ancak onlar da motor tasarımından uzaklar. Türkiye'de bu konuda tecrübesi olan bir büro yok. Yabancı motor firmalarının çalıştığı tasarım firmalarıyla beraber çalışacağız ve bütün mülkiyet hakları bize ait olan bir motoru beraber geliştireceğiz.