BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye en çok saldırıya uğrayan 9. ülke

STM, 2015 yılı “Siber Güvenlik Tehdit Raporu”nu açıkladı. Riskli ülkeler arasında yer alan Türkiye, dünya genelinde en çok saldırıya uğrayan ülkeler arasında yer alıyor.

Abone ol

STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik Ticaret A.Ş (STM), 2015 yılı “Siber Güvenlik Tehdit Raporu”nu açıkladı. Rapora göre Türkiye, en çok siber saldırıya maruz kalan ülkeler arasında 9. sırada yer alıyor.

Uzmanlık gerektiren kritik teknolojileri ülkemize kazandırarak pek çok ilkleri gerçekleştiren STM, içinde bulunduğumuz bilgi çağının en büyük risklerinden siber tehdide yönelik önemli bir rapor hazırladı. Siber saldırılara karşı incelemelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporda, özellikle 2015 yılının Aralık ayında bankalara yönelik gerçekleşen siber saldırıların ardından siber güvenliğin yeniden gündeme geldiği kaydedildi. Rapora göre Türkiye; ABD, Çin, Almanya, İngiltere, Brezilya, İspanya, İtalya ve Fransa'dan sonra en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında 9. sırada yer alıyor.

Türkiye’de 16-74 yaş grubundaki bireylerin bilgisayar kullanım oranının %54,8, internet kullanım oranı %55,9 olduğu vurgulanan STM’nin Siber Güvenlik Tehdit Raporu’nda, kullanıcı sayısının artması ve veri kaynaklarının çeşitlenmesi ile yetersiz tedbirlerin birleşmesinin siber güvenlik risklerini arttırabileceği öngörüldü.

‘BOTNET EN BÜYÜK TEHDİT’

Raporda en dikkat çekici ayrıntı ise ‘Botnetler’... Son yıllarda internet üzerinden gerçekleştirilen siber saldırılarda yaygın olarak kullanılan botnet dağıtık bilgisayar sistemlerinin pek çok farklı teknikle siber saldırılara zemin hazırladığına dikkat çekildi. 2015 yılında botnetler için yapılan bir incelemede Türkiye’nin dünya genelindeki botnet komuta kontrol bilgisayarları ile en çok trafik oluşturan ülkeler arasında Norveç, ABD, İspanya ve İsveç’in ardından beşinci, Asya ülkeleri arasında ise ilk sırada olduğu ifade edildi.

Enerji, haberleşme, su kaynakları, tarım, sağlık, ulaşım, eğitim ve finansal hizmetler gibi kritik alt yapı sektörlerinde kullanılan bilgi ve iletişim teknolojilerinin güvenliğinin sağlanmasının ulusal güvenlik açısından önemli bir yere sahip olduğunun kaydedildiği raporda, siber saldırıların 2016 yılında da hız kesmeden devam edeceği öngörüsü paylaşılıyor. 

“E-DEVLET SİBER SALDIRGANLARIN İŞTAHINI KABARTIYOR”  

Ülkemizde birçok işlemin internet üzerinden sağlandığının belirtildiği raporda, adalet hizmetlerinden sağlık hizmetlerine, sosyal güvenlik hizmetlerinden sigorta hizmetlerine kadar birçok farklı alandaki kamusal hizmete erişim sağlayan e-Devlet sistemine özel yer ayrıldı. STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, barındırdığı bilgiler nedeniyle e-Devlet Kapısı hizmet sisteminin saldırganların hedefi olabileceğini belirterek, “Ocak 2016 itibarıyla yaklaşık 26 milyon kayıtlı e-Devlet Kapısı kullanıcısı, 213 farklı kurumdan 1407 adet hizmeti internet üzerinden alabilmektedir. Bununla beraber, sözü edilen hizmetlerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda, vatandaşların adına sahte şirket kurulmasına veya bankalardan kredi çekilmesine varabilecek talihsiz olaylarının yaşanması ihtimali ortaya çıkmaktadır. Bu durumun sonucu olarak e-Devlet sisteminin barındırdığı bilgiler saldırganların iştahını kabartmaktadır” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA AZALIRKEN TÜRKİYE’DE ARTTI

Son zamanlarda Anonymous’ın sosyal medya üzerinden üstlendiği siber saldırıların, gerçek bir tehlike olduğu vurgulanan rapora göre, Türkiye’ye yönelik siber saldırıların küresel ortalamadan çok daha yüksek seyrettiği ifade edildi. 2014’ün ikinci çeyreğinde dünya genelinde siber saldırıların hız keserek %68 oranında düştüğü ortaya konulan raporda, Türkiye’ye yönelik siber saldırılarda ise %6 oranında bir artış kaydedildiği vurgulandı. 2016 yılında Türkiye’yi hedef alabilecek muhtemel siber saldırıları değerlendiren STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, geçtiğimiz yıl yaşanan saldırıların 2016 yılı içindeartarak devam edeceğini söyledi. Yılmaz, “Her ne kadar kritik altyapılar için %100 güvenliğin sağlanması mümkün olmasa da dünya genelinde gerçekleşmiş siber saldırıların değerlendirmesi yapılmalı, bu saldırılardan çıkarılan dersler analiz edilmeli ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesindeki çalışmalarla, saldırılara karşı hazırlık seviyesinin yükseltilmesi için azami gayret sarf edilmelidir” dedi.

“2016 DAHA YOĞUN SALDIRILARA SAHNE OLABİLİR”

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizdeki dijital altyapıya karşı yapılan saldırıların 2016 yılında da yoğunlukla devam edeceğini ifade eden STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, “Saldırı tekniklerinin gelişmesi ve kalitesinin artması, yazılım ve donanım üreticilerinin güncelleme yayımlamada gecikmeleri, güvenlik firmalarının ürünlerindeki eksiklikler veya öngörülemeyen teknikler yanında, küresel ve bölgesel ölçekteki belirsizlikler ile anlaşmazlıklar, 2016 yılının yoğun siber saldırılara sahne olacağını işaret etmektedir. İnternet yavaşlayınca nefes alamadığını hisseden bir nesil bizden güvenilir bir siber ortam bekliyorolacaktır” diye konuştu.