BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ekonomisi ilk 10'a girmeye aday

Türk Amerikan Konseyi toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ticari potansiyelin Türkiye, ABD ve bölge için stratejik değerine odaklandı

Abone ol

"Türk mucizesi ile ekonominizin, ilk 10'a gireceğine inanıyorum." diyen Clinton, Türkiye'nin ekonomik liderliğinin bölgenin geri kalanında da ilerleme kaydedilmesi için güçlü bir itici kuvvet oluşturabileceğini kaydetti.

Türkiye'nin artan ekonomik gücü ve Amerikan ekonomisinde yaşanan zorluklar, Obama yönetimini Türkiye'nin potansiyelinden daha fazla yararlanmaya sevk etti. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan Türk Konseyi (ATC) konferansında önceki akşam yaptığı konuşmada, ticari potansiyelin Türkiye, ABD ve bölge için ekonomik ve stratejik değerine dikkat çekti. Clinton, "Bu ilişkiyi bir üst seviyeye taşıyabilir ve güvenlik ittifakımız kadar sağlam ve dinamik bir refah ortaklığı kurabiliriz" dedi. Clinton, şu anda dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olan Türkiye'nin gelecek yıllarda ilk 10'a gireceğine olan inancını da dile getirdi.

Türkiye'nin bölgesinde ve dünya sahnesinde artan rolünü ABD'nin 'memnuniyetle' karşıladığını ifade eden Bakan Clinton, her konuda aynı düşünmemekle birlikte, Türkiye'nin artan etkisiyle gelen 'sorumlulukları' da deruhte etmesiyle iki ülke arasındaki ortaklığın önümüzdeki yıllarda 'çok daha verimli' olacağını vurguladı. Van depremi ve terör saldırılarından dolayı başsağlığı dileklerini tekrarlayan Clinton, ABD'nin terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu kaydetti.

TÜRK MUCİZESİ

ABD'nin 'Türk mucizesi'ndeki payına dikkat çeken Clinton, Türkiye'nin ABD'nin öncülüğünü yaptığı global ekonomik sistemden Obama yönetiminin seviyesini yükselttiği G-20 forumunun bir üyesi olarak faydalandığını, NATO'daki ortak çalışmalarla Akdeniz'deki gemi ticaret yollarının 'açık ve güvenli' tutulduğunu, Balkanlar'a ve Orta Avrupa'ya 'istikrar ve refah' getirildiğini anlattı. Türkiye'nin artan etkisinin özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ekonomilerini 'modernize ve entegre' etme noktasındaki önemine işaret ederek, Başkan Obama'nın bölgede demokrasiye geçişi desteklemeyi amaçlayan 'kapsamlı ekonomik gündem'inde Türkiye'nin 'değerli bir ortak' olduğunu belirtti. Clinton, "Arap Uyanışı diye adlandırılan bu büyük tarihi değişim döneminde Türkiye'nin kucaklayıcı demokrasinin ve sorumlu bölgesel liderliğin gücünü gösterme adına benzersiz bir fırsatı var" dedi.

Türkiye'nin 'potansiyelini tam manasıyla hayata geçirmesi'nin 'kendi evinde demokrasiyi güçlendirmesi'ne de bağlı olduğunu söyleyen Clinton, bu bağlamda devam eden anayasal reform sürecini 'değerli bir fırsat' olarak değerlendirdi. Anayasa sürecinin 'kuşatıcı' ve 'şeffaf' şekilde Türkiye'nin tüm vatandaşlarına özgürce konuşma ve ibadet dahil 'insan haklarını derinleştirecek' bir dokümana dönüşmesinin önemine işaret etti. Amerikalı bakan, "Tüm azınlık gruplarının sesleri duyulmalı ve kaygıları giderilmeli" dedi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulmasından kaygı duyduklarını ifade eden Clinton, kapıların uzlaşmaya açık tutulmasından ise 'memnun' olduklarını kaydetti. Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'kendi ekonomik bölgesindeki doğal kaynakları keşfetme hakkı'nı tanıdıklarını, ancak ulaşılacak genel bir anlaşma çerçevesinde ortak kaynaklardan Ada'daki her iki tarafın da faydalanmasını arzu ettiklerini söyledi. BM arabuluculuk süreci boyunca taraflara söylemlerini asgariye düşürme çağrısı yaptı. "TBMM'nin Ermenistan'la protokolleri bu çalışma döneminde geçirmesini ve Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmesini ümid ediyoruz" şeklinde konuştu.

CLINTON'UN ACI GÜNÜ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün annesi Dorothy Rodham'ı kaybetti. 92 yaşındaki Rodham'ın dün sabah erken saatlerde hayatını kaybettiği bildirildi. Dorothy Rodham, 2006'dan bu yana Clintonların Washington'daki evinde yaşıyordu. Clinton, annesinin rahatsızlanması üzerine İngiltere ve Türkiye ziyaretlerini iptal etmişti. ABD Dışişleri Bakanı'nın, 'Afganistan için İstanbul Konferansı'na katılmak üzere bugün Türkiye'ye gelmesi bekleniyordu.