BIST 9.832
DOLAR 35,07
EURO 36,56
ALTIN 2.952,17
HABER /  DÜNYA

Türkiye eğitim üssü oluyor

Türkiye tarafından verilen üniversite eğitimi burslarına olan talep giderek artarken, 2013 yılında Türkiye’de burslu olarak okumak için ABD,...

Abone ol

Türkiye tarafından verilen üniversite eğitimi burslarına olan talep giderek artarken, 2013 yılında Türkiye’de burslu olarak okumak için ABD, İsrail ve Ermenistan’dan bile başvuru yapıldı. Türkiye’de burslu okumak için 140 binden fazla öğrenci başvuru yaparken, 2013 yılında 4 bin olan burslu öğrenci sayısının 2014 yılında 5 bine çıkarılması kararı alındı.
Türkiye tarafından, dünyanın beş kıtasından öğrencilere verilen eğitim bursları ‘Türkiye Bursları’ adı altında yeniden yapılandırıldı. ‘Türkiye Bursları’nın koordinasyonunu ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı sağlıyor.

REKOR BAŞVURU
2013 yılında dünyanın 150 ülkesinden 140 binden fazla öğrenci Türkiye üniversitelerinde burslu okumak için internet üzerinden başvuru yaptı. Başvurulardan kriterleri taşıyanlardan 56 bin kişi sisteme alındı. Online başvuru şeklinde yapılan başvuruların akademik değerlendirilmesinin ardından yapılan mülakatlar sonucu ise 4 bin civarında öğrenci Türkiye’nin farklı üniversitelerinde burslu okumaya hak kazandı.

İSRAİL VE ERMENİSTAN’DAN BAŞVURU
Daha çok Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu, Güneydoğu Asya ve Avrupa ülkelerinden başvuru yapılırken, bu yıl Amerika Birleşik Devletlerinden 21 kişi Türkiye’de lisans, yüksek lisans ve doktora dalında öğrenim görmek için başvuru yaptı. Türkiye’de burslu olarak eğitim görmek için ilk defa İsrail ve Ermenistan’dan da başvuru yapıldı. İsrail’den 11, Ermenistan’dan ise 2 öğrenci Türkiye’de eğitim görmek için başvuruda bulundu. ABD, İsrail ve Ermenistan’dan yapılan başvuranlara da burs verilirken, bu ülkelerden kaç öğrenciye burs verildiği açıklanmadı.
2013 yılında en çok öğrenciye burs verilen ülkeler ise Afganistan, Azerbaycan, Suriye, Kosova, Filistin, Kazakistan, Irak, Somali, Kırgızistan, Çin, Yunanistan, Endonezya, Mısır, Rusya, Yemen, Makedonya, Arnavutluk, İran, Fas ve Bosna Hersek oldu.

BOZDAĞ’DAN TALİMAT
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Kurulu’nda, Türkiye’nin uluslararası eğitimdeki payının daha da artırılması için üniversitelerin devreye girmesi kararlaştırıldı. Toplantıda, Türkiye’nin burs verdiği öğrenci sayısının 4 binden 5 bine çıkarılmasına karar verildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, YÖK ve üniversitelerin kuracağı komisyonun yapacağı çalışmalarda, daha çok kendi hesabına okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’ye getirilmesi sağlanacak.

EN BÜYÜK PAY ABD’NİN
Uluslararası eğitimde pazar payının büyük bölümüne Amerika Birleşik Devletleri sahip. ABD’nin ardından İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya gibi ülkeler uluslararası öğrencilerin eğitim gördüğü diğer ülkeler. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının kurulmasıyla Türkiye’nin uluslararası öğrenci pazarındaki payı yüzde 1’e çıkarıldı. Halihazırda Türkiye’de yüksek öğrenim gören 44 bin uluslararası öğrencinin 35 bine yakını kendi hesabına eğitim görüyor.
(İHA)