BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,17
ALTIN 2.982,03

Türkiye de işler nasıl gidiyor?

Her şey öyle kırılgan, öylesine politik kokuyor ki

 


Tükiye de işler nasıl gidiyor

Her şey öyle kırılgan, öylesine politik kokuyor ki anlık ve balık hafızasıyla yaşıyoruz.

Bütçeden %28 pay alan milli eğitim bakanlığında işler nasıl yürüyorsa diğer kurumlarda aynada yansıma misali

Yeni eğitim sistemi nereye doğru gidiyor anlaşılır değil,bir ülkenin devlet eğitim politikası vardır birde hükümet eğitim politikası,ne varki öyle hızlı gelişmelere şahit oluyoruz ki hangisinin devlet hangisinin hükümet egitim politikası olduğunu kestirmek hayli güç.Hükümet devletleştiriyor,devletçi bir yönetim tarzını benimsiyor demek çokta yanlış bir yargı olmasa gerek.Biraz libral azda serbest piyasa ekonomisi, özelleştirme süreçlerini yaşarken umut veren süreç uygulamalarla biraz erozyona uğramışa benziyor.

Eskiden devlet memurluğu yeterince itibar görmezken, günümüzde özel sektörden uzak durup devlet güvencesine sahip olma arzusuyla KPSS ye giren aday sayısındaki inanılmaz yükseliş ,memur olma isteğinin yükselen değer olması, aslında anlatmaya çalıştığım şeylere ip ucu niteliğindedir. Ülkemizde nüfusa ve buna bağlı olarak memur alımı ve istihdamı konusunda Avrupa dan daha düşük seviyede olduğunu söyleyebiliriz,ancak memur sayısının nüfusa oranının düşük olması maliyetlerin düşük olduğu anlamına gelmez.Bütçe memur maaşları konusunda  alarm veriyor,

uzun tatiller,özelden daha iyi maaş, daha geniş özlük hakları,devletin vazgeçilmez sonsuz iş güvencesi,yanlış anlamayın daha da iyi olsun,yeni haklar ve imkanlarda verilsin,mesela tatil kampları olsun eğitim ve dinlenme tesisleri,yurtdışı tatilleri verilsin,Ukrayna dan,Küba dan kardeş okul uygulamalarını da başlatsınlar.

Ama el insaf özel sektöründe  vergi yükünü,SGK yükünü,azaltılması gerekmektedir. Bırakın bu imkânları sunmayı özel sektörü ayakta duramaz hale getirirseniz, kimin vergisiyle kime ulufe dağıtıyorsun diye sorarlar.

Dershaneler kapanacak dendi herkes merakta gerçek mi diye

Meşhur 4+4 dendi özel çocuk yuvaları yerlerde sürünüyor,kayıt edecek çocuk yok kapatmak istesen alıcısı yok.çocuğunun Kaç yaşında olduğunu bilemeyen ilgisiz babalar bile gün hesabının derdinde.

Özel okullar yüksek maliyetler altında kaliteli eleman bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Örenciler yaratıcı değil ezberci,YGS de 15 bin sıfır çeken öğrenci var üstüne alınan yok,

Özel altsınıflarda: öğretmen var malzeme yok, engelli çocuk diğer çocuklarla aynı saatte aynı bahçede teneffüse bile çıkamaz durumda

Kaynaştırma eğitimleri tecrit eğitimi, kayıtlı çocuk var devam eden yok.

Sınıf içi başarı yerlerde sıfırcı hocalar hala kendini makbul sanıyor.

Öğrencinin bireysel farklılıklarına göre eğitim deniyor ben fark göremiyorum

Yeni kayıt döneminde her öğrenci oturduğu mahalle yada sokağa göre yerleştirilecek deniyor.(buna kargalar bile güler )kayıt parası bağış sayılıyor, biraz parası biraz çevresi olan, istediği okula kaydını yaptırıyor.

Yıl boyu okul tuvaletleri el sabunu görmüyor.

Aileler devlet okullarının ücretsiz olduğunu sanıyorlar,ancak bağış parası, yüzme dersi,gitar, piyano kursu,özel dersler derken aylık harcaması özel okulun fiyatına geliyor.

Çocuklar azarlanıp veliler fırçalanıyor.

Bir taraftan özel sektörün önünü kesip katma değer kaybedeceksiniz,kapanan özel sektör personeline istihdam yaratacaksınız,her işi ben yaparım diyip yüksek maliyetlere kalitesiz hizmet sunacaksınız,söylemde özelleştirmeden yana serbest piyasa ekonomisini savunacaksınız.icraat sıfır.Kısacası bunun sonu yok gerisi çorap söküğü.

Memur sayısını azaltmaya hatta maaşlarında indirim düşünen Avrupanın yapmaya çalıştığı, bizim henüz yaşadığımız sürecin sonucu olsa gerek.

Türkiye nin hızla eğitimin bütçeye olan yükünü azaltması,süt börek dağıtacağına daha hijyen koşullarda,iyi yetişmiş öğretmen ve yönetici pozisyonunda çalışanlara sahip olması gerekmektedir.Her şeyden önce emekliliği gelen iki haftada öğretmen olan unsurlarından  bir an evvel kurtulup her anlamda yüksek maliyetlerden kurtulması gerekmektedir.

Teklifim özel okul açacaklara ücretsiz arsa tahsisi yapılsın, yap işlet devret olsun adı.

Mevcut okullar makul fiyatlara kiraya hatta bedavaya verilsin, devlet öğrenci ücretlerinde kısmi destek sağlasın.

Olur mu olur hemde bal gibi olur, ama henüz zihinler buna hazır değil sanırım.Ancak şunu biliyorum öğrencide velide hesap soramıyor,vergisini veren vatandaş  sorgulayıp sen devletsen benim için varsın diyemiyor.ülkemde işler çölde kar fırtınası kadar garip ve sıradışı.