Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun dünkü “Ulusçulukla hesaplaşma zamanı gelmiştir” sözlerini siyaset bilimci, yazar ve akademisyenler yorumladı;
Abone olAyşe Hür (Tarihçi-yazar) Eğer Davutoğlu ulusçulukla hesaplaşacaksa Osmanlı İmparatorluğu’nun Müslüman ve gayrimüslim tebaasını ulusçuluk ideolojisine ilgi duymaya iten yapıyla da hesaplaşmalı. Öte yandan bugün AKP iktidarı ulusçulukla hesaplaşmadığı gibi Türk-İslam Sentezi denilen dinsel soslu bir ulusçuluk politikası izliyor. Kürt Meselesi’nin bir türlü halledilememesinin bir nedeni de bu. Dışarıda ise tamamen etnik veya ulusal öğelerden arındırılmış pür bir İslamcılık güdülüyor. Bu açıdan bakılınca Yeni Osmanlıcılık Osmanlı İmparatorluğu’nun gayrimüslimleri de içeren millet sisteminin bile gerisinde.
Prof. Fuat Keyman (Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Başkanı-Radikal yazarı) Avrupa tarihine baktığımızda ulusun ötesine gitmekle demokrasiye gitmek arasında bir bağlantı olduğunu görüyoruz. Birinci ve İkinci Dünya savaşlarının ulusçuluk temelinde çıktığını görüyoruz. Ama Arap Baharı’ndaki sekteryan yapıda çok önemli olan bir uluslaşma sorunu var. Bu ikisini birleştirdiğimizde bu ülkelerde uluslaşma süreci gerekli fakat bunu yaparken uluslararası toplumlar ve bölgesel işbirliği yapılırsa, birbirleriyle ilişkili demokratik devlet o kadar iyi olur. Böyle yorumlandığında Ahmet Davutoğlu ile hemfikirim.
Prof. Hasan Bülent Kahraman (Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı-Sabah yazarı) Elbette gelmiştir. Türkiye 19. yüzyılın bu düşünce sistemini kendi geç kalmış ulus devletini kurarken yaşadı. Fakat 1930’lardan başlayarak 1950’ye kadar ırkçılıkla da kararak kullandı. Bugün yaşadığımız sorunların altında o dönemin hatalarının olduğunu bilmek gerekir. Bu bakımdan görüş doğrudur ve yerindedir.
Murat Belge (Akademisyen-siyasi aktivist-Taraf yazarı) Davutoğlu’nu yıllardır tanırım. İnandığı gibi konuşan bir insandır. Davutoğlu değil de içinde bulunduğu hükümet, Başbakan ne yapıyor, ne söylüyor? Hesaplaşılması gereken ulusçuluk sadece Kemalizm kaynaklı bir ulusçuluk mu? Ama bir tek onunla değil. Kemalist olmayan hatta son günlerde Kemalizme de yaklaşan Türk İslamcı milliyetçilik var. Bununla hesaplaşmayıp sadece öbürüyle hesaplaşmak ulusçulukla hesaplaşmak değil.
SÜRPRİZ ZİRVE
İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Said Celili ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton bugün İstanbul’da biraraya gelecek. İstanbul buluşması Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dün Ankara’da Celili ile yaptığı sürpriz görüşmede kararlaştırıldı. İran ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile Almanya’yı (P5 +1) temsil eden AB, bu yıl 14 Nisan’da İstanbul’da bir araya gelmişti. Taraflar arada ise Bağdat ve Moskova’da buluşmuştu. Davutoğlu’nun günlük programında yer almayan görüşme Celili’nin talebi üzerine gerçekleştirildi ve yaklaşık 2 saat sürdü. Davutoğlu, Celili’ye, Türkiye’nin konunun diplomatik yollardan çözülmesi ve diyaloğun devam etmesinden yana olduğu mesajı verdi.