BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Türkiye çölleşiyor

Yüzbinlerce hektarlık sulak alan yanlış politika nedeniyle özelliğini yitirdi.

Abone ol


Yüzbinlerce hektarlık sulak alan yanlış politika nedeniyle özelliğini yitirdi. Son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektar sulak alan kurudu.


Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ekibi tarafından yapılan araştırma, tarım arazisi yapılan toprakların bir süre sonra çöl haline geldiğini ortaya çıkardı. İnsanların toprak edinmek uğruna bilinçsizce kurutarak tarıma açtığı sulak alanlar Göller Bölgesi’nde yapılan toplantıda masaya yatırılıyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından Türkiye’deki sulak alanlarda yapılan yönetim planları ve uygulamadaki sorunlar, Türkiye’de ilk defa geniş kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Toplantıda sahip oldukları koruma statülerine rağmen birçok tehditle karşı karşıya olan sulak alanlarda yapılan planlama deneyimleri paylaşılacak. Ayrıca, Manyas, Ulubat, Tuz Gölü ile Gediz, Kızılırmak, Göksu Deltası, Sultansazlığı ve Yumurtalık Lagünü ayrıntılı olarak ele alınacak.

YANLIŞ POLİTİKA YÜZÜNDEN

Toplantıya Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Bursa, Balıkesir, İzmir, Afyon, Burdur, Konya, Kayseri, Adana, Samsun, Aksaray ve Isparta’dan çeşitli uzmanlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılıyor. WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak, ülkede sulak alan yönetim planlarının ve uygulamadaki sorunların ilk kez, tartışlacağı bir toplantı yapılacağını açıkladı. Sulak alanların kurutulmasının geri dönülmez hatalara yol açtığını belirten Demirayak, “Ülkemizde son 40 yıl içerisinde 1 milyon 300 bin hektar sulak alan, yanlış politika ve uygulamalar sonucunda geri dönüşü olmayacak biçimde ekolojk özelliğini yitirdi. Bu toplantıda, sulak alan yönetim planlarını ve uygulamadaki sorunların tartışılması, deneyimlerin paylaşılması sulak alanların sürdürülebilirliği yolunda attığımız önemli adımlardan biri olacaktır.” dedi.