BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,78
ALTIN 2.960,47
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Çin füzelerinden vazgeçmedi!

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin Çin'den almayı planladığı füzelere iilşkin detayları açıkladı.

Abone ol

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi ile ilgili ihale sürecinin tamamlandığını ve önceliğin Çin'de olduğunu söyledi.

Bayar, Çin'le sonuç alınamazsa diğer firmalara geçeceklerini söyledi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi ile ilgili ihalede Çin ilk sırada yer almıştı.

Bayar, "Tekliflerin güncel tutulması için süre uzatılmıştı. Bu anlamda bir temas gerçekleşti mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"İhale sürecinde yaptığımız şu. Bu ihtiyaca cevap verecek en iyi çözümü bulmak. Biz iyi bir ihale oluşturduk. Bu alanda dünyadaki 4 çözümde ihaleye girdi.

Çin dışında ABD ve Fransa-İtalya ortaklığından henüz resmi bir teklif gelmedi. Bizim açımızdan aslında ihale süreci tamamlandı. Bundan sonra o sıralamaya göre görüşmeleri yapıyoruz. 2. ve 3. sıradaki firmalara teklifimiz şu; teklifinizi güncel tutun, birinciyle sonuç alamazsak size geçeceğiz. Yeni teklifler sunulabilir ama bugün sunulmuş yeni bir teklif yok.Birinci sıradakiyle sonuç alamazsak diğerlerine geçeceğiz. Rekabet ve ihale süreci devam ediyor demek doğru olmaz. Bu süreç tamamlandı. Bundan sonra teklif iyileştirilirse birinciyle sonuç alamazsak diğerlerine geçeceğiz."

Çin firmasının adı ortaya çıktığından beri özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nden ve NATO’dan tepkiler yükseldi. Sizce bu tepkiler ticari mi yoksa siyasi temele dayanan eleştiriler mi?

Biz NATO üyesi bir ülkeyiz ve müttefiklerimizin hassasiyetlerini dikkate almak durumundayız. Zaten bu sistemin entegrasyon konuları gerek bizim savunma sistemimize, gerek NATO ile irtibatlı olması gereken kısımları zaten projenin kriterlerinden biri. Bununla ilgili de bizim nasıl yapacağımız belli. Bundan sonrasında istişarelerimiz devam edecek. Onların hassasiyetleri bilgi güvenliği konusunda teknoloji konularında muhakkak bize dikkate alacağız bunları.

Çin ismi ortaya çıktığında böyle tepkiler geleceği göz önüne alınmış mıydı?

Muhakkak. Batı sistemi olmayan bir sistem yani Rus sistemi de seçilse bu hususların dikkate alınması gerekeceği biliniyor. Bizim açımızdan bu siyasi bir karar değil. Türkiye'nin ihtiyaçlarına menfaatlerine en uygun çözümü seçiyorsunuz.

Tepkiler geldi ama somut bazı adımlar da gelmeye başladı. ASELSAN’ın bir Amerikan şirketinden danışmanlık teklifi ve bu teklifin de bu ihale gerekçesi ile reddedildiğine ilişkin haberler yer aldı. Buna benzer başka adımlar da gelebilir mi?

Biz burada siyasi bir adım atmıyoruz ama Türkiye burada bu türden bir yaklaşımla karşı karşıya kalırsa şu an erken ama diyelim öyle bir noktaya doğru gittik. Türkiye'nin aslında savunma sanayi alanında yatırımları, çalışmaları ve iradesini şekillendiren başlangıç malum 1974 Kıbrıs Harekatı'nın arkasından gelen ambargodur. Türkiye bir yola çıktı savunma sanayisinde kuracak geliştirecek. Şimdi böyle bir tavırla karşı karşıya kalırsa, bu çalışmalarımızı hızlandırır ancak. Savunma sanayisini de biz barış ve huzur dönemleri için kurmuyoruz. O taktirde böyle bir şeyle karşılaşırsak bize etkisi böyle olacaktır. Türkiye eğer tankını, insansız hava aracını, savaş gemisini, helikopterini, uçaklarını yapmaya başlamışsa bunu düşünüyorsa bunu yarım yapamazsınız. Bunlar yapılabilir bunu gördük.