BIST 10.025
DOLAR 35,17
EURO 36,71
ALTIN 2.963,34
HABER /  GÜNCEL

Türkiye CIA uçuşları konusunda yalan mı söyledi?

Alman gazetesi Die Welt'in yayımladığı Wikileaks belgesine göre Türkiye, İncirlik Üssü'nün CIA tarafından gizli tutuklu nakillerinde kullanılmasına izin verdi.

Abone ol

Alman gazetesi Die Welt, Wikileaks'in sızdırdığı Amerikan diplomatik yazışmalarına dayandırdığı haberinde, Türkiye'deki İncirlik Üssü'nün CIA tarafından ''terör zanlılarının'' olağanüstü nakil operasyonlarında kullanıldığını bildiriyor.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in terör eylemleriyle ilgili olmakla suçladığı zanlıları Amerikan toprakları dışında bir mekanda insan hakları örgütlerine göre işkenceye varan sorgulama yöntemlerinden geçirdiği olağanüstü gizli nakiller, ulusararası alanda çok tartışma yaratan bir konu.

Die Welt'in haberine göre, 8 Haziran 2006 tarihinde Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği'nden Washington'a yollanan bir telgrafta, 2002'den 2006'ya değin İncirlik Üssü'ne CIA'e ait 24 olağanüstü nakil uçağının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bilgisi dahilinde iniş yaptığı teyit ediliyor.

Wikileaks'in sızdırdığı bildirilen belgede ABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson, ''Türk ordusu 2002 yılından beri İncirlik Üssü'nü 'Temel Adalet Operasyonu' dahilinde tutuklu nakli yapan uçaklarımızın yakıt ikmalinde kullanmamıza izin vermiştir, ama bu izin Şubat 2006 tarihinde kaldırılmış bulunmaktadır.'' diyor.

Sözkonusu Wikileaks sızıntısı, Türkiye hükümetinin konuyla ilgili açıklamalarıyla çelişiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Haziran 2006 tarihinde konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, ''Türkiye hükümeti ve devletinin ABD'nin olağanüstü nakillerinde hiçbir rolü olmamıştır ve olmayacaktır.'' demişti.

Namık Tan, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir raporda ABD'nin gizli nakil operasyonlarına göz yummakla ya da bizzat iştirak etmekle suçlanan 14 Avrupa ülkesi arasında Türkiye'nin de adının geçmesine yanıt veriyordu.

Türkiye hükümetinin açıklamalarıyla çelişen İncirlik Üssü'ne ilişkin telgraf, Wikileaks'in ana internet sitesinde şu ana dek basılı duran 2,444 belge arasında yer almıyor.

Yaklaşık 250 bin gizli Amerikan belgesine el koyan Wikileaks, bunları dünyanın önde gelen beş haber kurumuyla; New York Times, Der Spiegel, Guardian, El Pais ve Le Monde ile paylaşma kararı almıştı.

Bu beşlinin arasında yer almayan Die Welt, Norveç gazetesi Aftenposten ile birlikte, Wikileaks belgelerinin tümüne erişim olanağı bulduğunu söylüyor.