AB Komisyonu raporunda “Bu büyüme, Türkiye’nin çizgi ötesinde olduğunu gösteriyor” ifadesi kullanıldı.
Abone olAB Komisyonu, ilk çeyrekte yüzde 11.7 büyüyen Türk ekonomisini övdü. AB Komisyonu raporunda “Bu büyüme, Türkiye’nin çizgi ötesinde olduğunu gösteriyor” ifadesi kullanıldı.
AB Komisyonu’nun aday ve potansiyel aday ülkeleri kapsayan ikinci çeyrek değerlendirme raporunda, “Türkiye açıkça çizgi ötesinde. Geçen yılki yüzde 4.7’lik küçülmeye rağmen gayri safi yurt içi hasıla ilk çeyrekte, 2009’un son çeyreğindeki yüzde 6’lık güçlü büyümenin de üzerine çıkarak yüzde 11.7 hızında büyüdü. Bireysel tüketim ve sabit sermaye oluşumu gibi iç talepteki etkili artış, büyümenin sürükleyici gücü oldu” denildi.
EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE OLACAK
Türkiye’nin bu yıl yüzde 4.7 ve gelecek yıl yüzde 4.5 ile Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olacağı tahmininde bulunan AB Komisyonu, bankacılık sektörünün yüzde 20 gibi oldukça yüksek bir sermaye yeterlilik oranına sahip olduğunu belirtti. Bankaların yüksek kârlılıkla çalıştığı vurgulanan raporda, şirketler ve tüketiciler için reel faiz oranlarının oldukça düşük seviyede bulunduğu, krediler geçen yılın aynı dönemine göre ilk çeyrek sonunda yüzde 6 artarken geri dönmeyen kredi oranının yüzde 5.3’lerden yüzde 4.9’a indiği anlatıldı. Raporda, “Ocak ayından bu yana Türk Lirası, Euro karşısında yüzde 8 değerlendi. AB Komisyonu’nun hesaplamasına göre 2010 yılında Türk Lirası’ndaki gerçek değerlenme yüzde 10’u aştı. Bu durum Türkiye’nin dış pazarlarda rekabet gücüne tehdit oluşturabilir” uyarısı da yapıldı.
Moody’s İrlanda’nın notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İrlanda’nın notunu bir kademe indirerek Aa2’ye düşürdü, görünümü ise durağan olarak açıkladı. İrlanda’nın borç seviyelerinin Aa2 notunu hak ettiğini açıklayan Moody’s, not indiriminde İrlanda’nın mali gücündeki kademeli ancak önemli kaybı gösterdi. Öte yandan Moody’s kıdemli analisti Dietmar Hornung, Macaristan’ın Baa1 olan notunun bu aşamada uygun olduğunu söyledi. Fitch ise Estonya’nın notunu A’ya yükselterek görünümünü durağan olarak açıkladı.
AB, üç dinin temsilcileriyle ‘yoksulluk zirvesi’ yaptı
Krizdeki AB, 3 semavi dinin temsilcileriyle yoksullukla mücadele ve toplumsal ayrımcılığı tartıştı. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve 5 komisyon üyesinin hazır bulunduğu toplantıda aralarında Türk imamların da bulunduğu dini liderler, AB’nin ekonomide 2020 stratejisine destek vererek eğitim ve çalışma piyasasında ayrımcılığın önlenmesini, sosyal hizmetlerin artırılmasını ve yeni istihdam alanları yaratılmasını talep etti. 2005 yılında başlayan AB kurumlarının başkanlarıyla dini liderlerin 6. yıllık toplantısında, 3 semavi dine ilaveten Hindu ve Sihler’in temsilcileri de hazır bulundu. Katolikler’in, Ortodokslar’ın, Protestanlar’ın ve Yahudiler’in 4’er temsilci gönderdiği toplantıda Müslümanlar’ı, Almanya’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) diyalog sorumlusu Bekir Alboğa, Paris Büyük Cami İmamı Celil Ebubekir, İngiltere Müslüman Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh İbrahim Mağra ve İtalya İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Yahya Pallavicini temsil etti. Toplantıda Anglikan Kilisesi ve Avrupa Kiliseler Birliği’yle Hindu ve Sihler’den birer temsilci hazır bulundu.
Avrupa ülkelerinin büyüme rakamları
Ülke Büyüme
oranı (%)
Britanya -0,2
Fransa 1,2
Almanya 1,7
İtalya 0,5
Avrupa Birliği 0,5
Euro Bölgesi 0,6