Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 büyüdü. Türkiye bu büyüme oranıyla dünyanın en hızlı ikinci ekonomisi
Abone olTürkiye ekonomisindeki büyüme ikinci çeyrekte hız kesmiş görünse de, beklentilerin üzerinde güçlü bir Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yükselişi yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8'le beklentilerin üzerinde büyüdü. İkinci çeyreğe ilişkin büyüme beklentisi yüzde 6.4 idi.
İki dedikodu piyasaları sarstı |
Avrupa'daki söylentiler Euro'yu sarstı. Türkiye'de ise dolar fiyatları çoştu. Ayrıntılar için TIKLAYIN |
Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ise özel tüketim harcamalarının ve yatırımların desteği ile beklentilerin üzerinde yüzde 11 büyümüştü. TÜİK bu rakamı yüzde 11.6'ya revize etti. Böylece Türkiye'nin büyümedeki ilk çeyrek rekoru yükselmiş oldu.
GSYH, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.3, üçüncü çeyrekte yüzde 5.2, son çeyrekte yüzde 9.2, 2010'un tamamında ise yüzde 8.9 büyümüştü.
KİM, NE KADAR BÜYÜDÜ?
Yılın ikinci çeyreğinde hiçbir ülke ekonomisinde çift haneli büyüme görülmedi. Çin en hızlı ekonomi olurken, onu Türkiye izledi.
Çin yüzde 9.5
Türkiye yüzde 8.8
Estonya yüzde 8.4
Hindistan yüzde 7.7
Şili yüzde 6.8
Endonezya yüzde 6.5
Litvanya yüzde 6.1
İŞTE BÜYÜME KAYDEDEN O SEKTÖRLER
En fazla büyüyen sektörlerin başında dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetleri (yüzde 18,5), mali aracı kuruluşların faaliyetleri (yüzde 14,3), inşaat (yüzde 13,2), toptan ve perakende ticaret (yüzde 13) geldi. Ticaret sektörünün cari fiyatlarla büyüklüğü 71 milyar 949 milyon 955 bin lira oldu.
BEKLENTİLERİ ÜZERİNDE OLDU
Büyüme rakamlarını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜİK'in açıkladığı Türkiye ekonomisinin yüzde 8,8'lik ikinci çeyrek büyüme rakamının tahminlerin üzerinde olduğunu söyledi.
Ergün, ''Bizim beklentimiz önümüzdeki süreçte 3. çeyrekte ve 4. çeyrekteki rakamlarla birlikte Türkiye'nin 2011 yılında da ortalama yüzde 7 civarında bir büyüme rakamını yakalamış olmasıdır. Bugünkü rakam, böyle bir noktayı yakalayacağımızın en kuvvetli işaretlerinden bir tanesi oldu'' dedi.
2012 BEKLENTİSİ
Mevcut yüksek büyüme potansiyeline rağmen orta vadede IMF'nin 2012 için Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2,5 olduğunun hatırlatılarak, IMF'nin rakamının nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Ergün, orta vadeli programa ilişkin bir takım verilerin 2009 yılının konjonktürü içinde hazırlandığını belirtti.
2009 yılının Türkiye ve dünya ekonomisinin çok farklı seyrettiğini ancak sonraki gelişmelerin Türkiye ve dünya ekonomisinde yeni dinamiklerin ortaya çıktığını kendilerine gösterdiğini ve bazı rakamların revize edildiğini söyledi.
2011 yılına ilişkin hedeflerini de revize etmeleri gerektiğini belirten Bakan Ergün, ''Orta vadeli program çalışmalarını, bütçe çalışmalarıyla birlikte neticelendirmek istiyoruz. Çünkü bütçe rakamlarını da orada makro büyüklükleri koyarken bütçe rakamlarını da dikkate alarak koyacağımız için orta vadeli program ile bütçe hedeflerinin uyum içinde olması icap ediyor. O nedenle onu, bütçe çalışmaları ile paralel hale getirmiş bulunuyoruz. 2012 yılıyla ilgili hedefleri de orta vadeli programda bu çerçevede ele alacağız. Ama ben IMF'nin öngördüğü gibi Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 2,5'lik büyüme şeklinde değil, çok daha yüksek bir büyüme ile yoluna devam edeceğine şahsen inanıyorum.''