Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2010 yılının sonunda atılan adımların ülke ekonomisini daha iyiye götürdüğünü belirterek, “Enflasyonla m...
Abone olMerkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2010 yılının sonunda atılan adımların ülke ekonomisini daha iyiye götürdüğünü belirterek, “Enflasyonla mücadele maraton koşusuna benziyor. Asla pes etmeyeceksiniz, belirli bir tempoda gideceksiniz ve Türkiye bunu başarıyor” dedi.
İntercontinental Ceylan Otel’de düzenlenen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yanı sıra İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, meclis üyeleri ve sanayiciler katıldı. Gündeme dair konulara değinen Başçı, enflasyon, dış denge ve büyüme üzerinde durdu.
Başçı, 2010 yılı sonunda atılan adımların ülke ekonomisini daha iyiye götürdüğünü gördüklerini belirterek "Enflasyonla mücadele maraton koşusuna benziyor. Asla pes etmeyeceksiniz, belirli bir tempo tutturacaksınız, aşırı hızlı gitmeyeceksiniz. Belirli bir tempoda gideceksiniz ve Türkiye bunu başarıyor” dedi.
2001 yılında Merkez Bankası kanununda önemli değişiklikler yapıldığını kaydeden Merkez Bankası Başkanı Başçı,şunları söyledi: “Yıllarca arka arkaya değişiklik yaşandı. Enflasyonun düşmesi sağlandı ve bugün artık tek haneli seviyelere geldi. Bunun bir miktar daha aşağıya gelmesinde fayda var.”
DEFLASYONDAN NASIL ÇIKILACAK
Para politikasındaki temkinli duruşlarını koruyacaklarını vurgulayarak, enflasyonu yüzde 5 oranına indirmenin bir numaralı hedefleri olduklarını ifade eden Başçı, şöyle konuştu:
“Japonya, 1990’lı yıllarda eksi enflasyon tuzağına düştü ve oradan uzun zaman çıkamadı. Yıllarca Japon Merkez Bankası bu durumdan çıkmak için çok uğraştı. Bana hangisinden çıkmak daha kolay diye sorsanız, enflasyondan çıkmak mı, deflasyondan çıkmak mı diye, ben bizim problemimizin daha çözülebilir olduğunu düşünüyorum. Deflasyonla mücadele daha zor çünkü enflasyonla mücadelede yapacağınız adımı bilirsiniz. Fakat deflasyondan nasıl çıkılacağına dair elimizde çok da fazla örnek yok.”
(İHA)