Suriye lideri Esad'ın Lazkiye'de sivillere denizden saldırması bardağı taşırdı. Ankara, Esad'ın meşruiyetini tartışmaya açmaya hazırlanıyor.
Abone olLazkiye ve Deyr el Zur'da devam eden operasyonlar bardağı taşırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Sabrımızın sonuna geldik" diyerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yolladığı mesajın ardından artık Ankara Esad yönetiminin meşruiyetini tartışmaya açmaya hazırlanıyor.
Başbakan Erdoğan dün MYK toplantısını erteledi, bakanlarıyla bir araya gelerek Suriye ve Karayılan'ın yakalanmasına ilişkin iddiayı ele aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün veya yarın Esad'ın meşruiyetinin bittiğini açıklaması bekleniyor. Kritik kararın ipucunu Davutoğlu önceki gün, Eskişehir'de verdi:
"Suriye yönetimini bu gerilimi tırmandırmamaya çağırıyoruz. Bir an önce gereken adımlar atılmalı ve özellikle Ramazan'da bu tür sivil kayıplara yol açan operasyonlara son verilmelidir. Yarın bu konuda daha geniş kapsamlı açıklamalar yapabiliriz."
Türkiye'nin bu hazırlığı ve tepkisi önceki gün Şam Büyükelçisi Ömer Önhon tarafından Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'e iletildi. Davutoğlu'nun ziyaretinin ardından Hama'dan tankları çeken ve basına kapılarını açan Esad'ın, Cuma namazına kadar bekledikten sonra attığı adımlar Ankara'yı kızdırdı. Davutoğlu, devam eden operasyonlara tepkisini, "Bunları mazur görmek mümkün değil" sözleriyle dile getirdi.
Davutoğlu dün de MYK üyesi olmamasına karşın AK Parti Genel Merkezine giderek Başbakan Erdoğan'a son gelişmelerle ilgili bilgi aktardı. ABD'nin kısa süre içerisinde Esad'ı tanımadığını açıklaması ve Perşembe günü yapılacak olan BM Güvenlik Konseyi'nde yaptırım kararı çıkartmak için bastırması beklenirken, Ankara kritik bir karar almaya hazırlanıyor. Esad yönetimine karşı, ABD'yi beklemediğini ve politikalara yön veren olmak istediğini ısrarla dile getiren bir diplomatik kaynak şunları söyledi:
"Kabul etmekte zorlansalar da Türkiye'nin Suriye politikası uluslararası meşruiyetin sınırları açısından belirleyicidir. Türkiye, kendi vizyonuyla hareket ediyor. Pergelin merkezi Ankara. Bu vizyonu başkalarının paylaşması bizi takipçi yapmaz."
İÇ SAVAŞ KAYGISI
Türkiye'nin Suriye'ye yönelik kaygılarının başında iç savaşın çıkması yer alıyor. Bunun daha çok ölümü getireceğini düşünen Ankara'nın önceliği siyasi yaptırımlar. Esad'ın meşruiyetinin kabul edilmemesi bir yöntem olarak ele alınsa da, siyasi olarak iplerin ne zaman kopartılacağı konusunda Ankara nihai kararını henüz vermedi. Ekonomik yaptırımlar ise ancak BM Güvenlik Konseyi'nden karar çıkması durumunda uygulanacak. Daha önce Irak'a yönelik ekonomik yaptırımlar nedeniyle büyük sıkıntı çeken Türkiye, Esad yönetimini uluslararası baskı ile ikna etmekten yana. Suriye konusu 18 Ağustos Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ana gündem olarak ele alınacak.