Irak'ta yaşanan IŞİD terörü uluslararası arenada 'üçe bölünmüş' yeni Irak'ı gündeme getirdi. Peki Türkiye yanıbaşında böyle bir yapıya hazır mı?
Abone olABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Irak ziyareti bağımsız bir Kürt devletinin kurulacağı sinyallerini verdi.
Kerry'nin Irak ziyareti üzerinden bölgede yaşanan gelişmeleri bugünkü köşesine taşıyan Vatan si yazarı Irak'taki son durumun Türkiye'ye etkilerini analiz etti.
"Irak’ta, ABD Dışişeri Bakanı John Kerry'nin sürpriz ziyaretinin de gösterdiği gibi, çok kritik gelişmeler yaşanıyor" diyen Çakır, Kerry'nin önce Bağdat’a gidip Şii Arapların, ardından Erbil’e gidip Kürtlerin temsilcileriyle görüştüğünü ancak Sünni liderlerle görüşmediğini hatırlattı.
KÜRTLER BAĞIMSIZLIK İSTİYOR
"Kürtlerin artık birleşik bir Irak istemedikleri, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) sözcülerinin peşpeşe yaptıkları açıklamalardan anlaşılıyor" yorumunda bulunan Ruşen Çakır, Türkiye'nin bu gelişme karşısında kalacağı durumu ise şöyle analiz etti:
"Ankara Irak krizinin başından itibaren bu ülkenin birliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde savundu. Bağdat rejimiyle alenen sorunlar yaşanmaya başlayınca aynı söylem sürdü ancak gücünü büyük ölçüde yitirdi. Daha çarpıcı olan husus ise, yıllar boyunca bir tür tehdit, hatta yer yer düşman olarak görülen Irak Kürtlerinin dost, hatta bir tür “stratejik ortak” haline gelmiş olmalarıdır. Ekonomik yönü çok kuvvetli olan bu stratejik ilişkilerin Bağdat’ı ayrıca rahatsız ettiğini de biliyoruz.
YANILTICI OLABİLİR
Ancak bu verili durumdan hareketle Ankara’nın Irak’ın kuzeyinde bağımsız bir Kürdistan kurulmasına sıcak bakacağı sonucunu çıkartmak doğru olmayabilir. Kuşkusuz gerek KBY ile geliştirilen stratejik ilişkiler, gerekse Türkiye’de Kürt sorununun çözümü yolunda atılan adımlar, yaşanan gelişmeler nedeniyle ciddi ölçülerde yumuşama ve esnemeler oldu ancak Türk kamuoyunun hemen yanıbaşında bağımsız bir Kürt devletinin ilanına kayıtsız kalmasını beklemek yanıltıcı olur.
TÜRKİYE GECİKMEDEN...
Öte yandan, Abdullah Öcalan’ın uzun süredir geliştirdiği ulus devlet eleştirilerini göz önüne alacak olursak, Kürtlerin de bağımsız Kürdistan’a bazı rezervlerinin olabileceğini düşünmemiz gerekir. Yine de bunların çok fazla öne çıkmayacağı, tam terine Irak’taki bağımsız bir Kürt devletinin Türkiye’de de Kürtler arasında bağımsız devlet yanlılarının etkisini artıracağı da muhakkaktır. Türkiye’den ne tür tepkiler gelirse gelsin, bunların etkisi ne olursa olsun, Irak’ın bölünmesi ve buna bağlı olarak bağımsız bir Kürt devleti mukadder. Türkiye’nin gecikmeden bu gerçeği kabullenmesi, zihnini ve enerjisini, bu olguyu geciktirmek yerine ondan istifade etmeye hasretmesi herkes için çok iyi olacaktır.