Türkiye Avrupa Birliğinden ne istedi ne aldı?
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye göçmen krizini sonlandırmak için kapsamlı ama bir o kadar da karmaşık bir plan üzerinde prensip anlaşmasına vardıklarını açıkladılar.
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye göçmen krizini sonlandırmak için kapsamlı ama bir o kadar da karmaşık bir plan üzerinde prensip anlaşmasına vardıklarını açıkladılar. Plan kapsamında Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki mülteci trafiğinin düzenli bir hale sokulmasından, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ve Türk vatandaşları için Schengen bölgesine vizesiz seyahat çalışmalarının hızlandırılmasına kadar birçok konuda yeni adımlar atılması öngörülüyor. BBC Türkçe anlaşmanın ayrıntılarını ve tarafların tutumlarını beş başlıkta özetledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu öncülüğündeki Türkiye heyeti zirveye yeni bir teklifle gitti. Türkiye kıyılarından yola çıkıp Yunan adalarına ulaşan tüm göçmenler, buna Suriyeli mülteciler de dahil, Türkiye'ye geri gönderilecek. Bunun karşılığında AB ise Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığında Türkiye'den bir mülteci alacak. Plan metninde bu sayede insan kaçakçılarının önünün kesilebileceği, Avrupa'ya göçün düzenli hale sokulabileceği belirtiliyor. Türkiye ve AB 'Prensipte anlaştı' Hague: AB Türkiye'ye ortak üyelik vermeli Guardian yazarı: Erdoğan AB için güvenilmez bir müttefik FT: AB, zirvede Zaman'ı fazla gündeme getirmek istemedi
Suriyeli olmayan göçmenlerin durumu ise belirsiz. 2016'nın başından bu yana Ege'yi geçerek Yunan adalarına ulaşan 130 bin göçmenin yüzde 50'den azı Suriyeliydi. Kalanlar ise AB'nin ekonomik göçmen olarak tanımladığı Pakistanlılar, Afganlar, Iraklılar ve İranlılar. Türkiye'nin ekonomik göçmenleri geldikleri ülkelere geri göndermesi planlanıyor. Ancak bu planın uygulamaya nasıl geçirileceği belirsiz.
AB liderleri için sürpriz olan bu öneriye karşılık Türkiye taleplerini de arttırdı. Türkiye'nin AB tarafından zirve sonuç metninde yer bulan üç temel talebi şöyleydi: Vizesiz Avrupa: Plan başarıyla uygulanırsa Türk vatandaşlarına Haziran 2016'dan itibaren Schengen bölgesinde vizeden muaf tutulması. Mali yardım: Mülteciler için hazırlanan projelerde kullanılması için hazırlanan 3 milyar euroluk AB fonunun Türkiye'ye Mart ayının sonundan önce gönderilmesi. Gerekli görülürse yeni projeler için ek fonlama. AB üyelik süreci: Türkiye'nin üyelik müzakerelieri kapsamında yeni başlıkların görüşmelere açılması. Vizesiz Avrupa talebinin hayata geçebilmesi için mevcut planın işlemesinin yanı sıra Türkiye'den daha önce de talep edilen biyometrik pasaport gibi adımların atılması isteniyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, vizesiz Avrupa için gereken bu maddelerin sayısının 72 olduğunu bir kez daha söyledi.