ABD Ticaret Bakanı John Bryson, Türkiye ile ABD arasında ticaretin hızla arttığını söyledi ve önemli mesajlar verdi.
Abone olTürkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Washington'daki toplantısına katılan Bryson, Türkiye'nin 'global ekonomik oyuncu' olmaya başladığını belirterek, "Zaman, Türkiye'nin zamanı" dedi.
ABD Ticaret Bakanı John Bryson, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile düşünce kuruluşu Center for American Progress'in (CAP) Washington'da düzenlediği toplantıda önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin 'global ekonomik oyuncu' olmaya başladığını belirten Bryson, 'Zaman, Türkiye'nin zamanı' dedi. TUSKON'u da Amerikan iş camiasının 'yakın dostu' olarak gösterdi.
Türkiye'nin 'dramatik' şekilde büyüdüğünü anlatan ABD Ticaret Bakanı John Bryson, geniş bir alanda müttefik olan ABD ile Türkiye'nin Başkan Barack Obama'nın bahsettiği 'model ortaklığı' inşa ettiğini kaydetti. Türkiye ile ABD arasında ticareti artırmak için 2010'da ihdas edilen Stratejik Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi girişiminin önemini vurgulayan Bryson, haziranda yapılacak çerçeve toplantısı için Türkiye'ye geleceğini açıkladı. 2010-2014 arasında ABD'nin ihracatını iki katına çıkarmayı hedefleyen Başkan Obama'nın Ulusal İhracat İnisiyatifi'nin kilit unsurlarından birinin Türkiye olduğunu söyleyen Bakan Bryson, henüz ikinci yılında Türkiye'ye ihracatlarının iki kat arttığına işaret etti. Amerikalı bakan, Türkiye'nin ABD'ye ihracatının da 'rekor seviyelere' çıktığını, ikili ticaret hacminin 20 milyar dolar seviyesine tırmandığını kaydetti.
İlk toplantısını geçen eylülde İstan-bul'da yapan ABD-Türkiye İş Konseyi'nin iki ülkede iş ortamını geliştirme yönündeki tavsiyelerini de incelediklerini belirten Bakan Bryson, 'birbirimizin güçlü yanları'nı kullanarak 'ortak refaha' ulaşabileceğimizi kaydetti. Örnek olarak, Türkiye'nin Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarına güçlü erişimi olduğunu, ABD'nin ise güçlü patent sistemi ve derin arz zincirleri bulunduğunu kaydetti. Bakan Bryson, ABD'nin Türkiye'ye doğrudan yatırımının 6 milyar dolar civarında yerinde saydığını hatırlatarak, 'daha fazla ikili yatırım'a ihtiyaç olduğunu söyledi. Türk girişimcileri ise Amerika'da yatırıma davet etti. Amerikalı Bakan, ABD ile Türkiye'nin birlikte Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da daha fazla pazara ulaşabileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın önemini vurguladığı 'Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklık' projesinin Türkiye bölümünün içinde Coca-Cola, Intel ve Cisco gibi şirketler ile TUSKON'un bulunduğuna işaret eden Bryson, "Kadın ve genç girişimciliği gibi alanlara odaklanıyorlar." dedi. Bakan Bryson, ikili ekonomik işbirliğinin geleceğindeki zorlukları ise Türkiye'deki mevzuat ortamı, pazar erişimi ve entelektüel mülkiyet sistemindeki arızaları olarak zikretti. Türkiye'deki iş ortamının 'daha istikrarlı, öngörülebilir ve yatırımcı dostu' olmasının her iki ülke ve vatandaşlarına fayda sağlayacağını vurguladı.
ABD Ticaret Bakanı John Bryson'ın konuştuğu toplantıya ev sahipliği yapan TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiyi geliştirmeye kararlı olduklarını söyledi. Bu yılın ilk yarısında Amerika'daki 21 farklı eyalete 23 delegasyon göndermeyi planladıklarını belirten Meral, "Temel motivasyonumuz, kendi insanımıza Amerika pazarındaki potansiyeli ve fırsatları göstermek. 'Washington, Mississippi ve Kansas eyalet kongrelerinin bildirileri başarılarımızın göstergesidir. Gezilerin meyvelerini görmek bizim için en büyük ödüldür." şeklinde konuştu. Geçen yıl TUSKON olarak 448 iş delegasyonuyla yaklaşık 7 bin işadamını yurtdışına gönderdiklerini, 9 bin 500 yatırımcının bulunduğu 523 yabancı delegasyonu da Türkiye'de misafir ettiklerini kaydeden Meral, "Sadece bu rakamlar halkımıza hizmet etme arzumuzu göstermektedir. Çalışmalarımızın sonucu olarak sadece geçen yıl üye sayımızı iki katına çıkardık." dedi.
Bölgesindeki gelişmelerin Türkiye'yi ve özellikle Türk müteahhitleri ön plana çıkardığına, Türkiye'nin 10 yıl içerisinde enerji sektörüne yatırımlar yapacağına işaret eden Meral, "Bütün bu alanlarda Amerika bize güzel bir ortak olabilir. Amerika'daki ticaretin yüzde 50'si şirket içi ticarettir ve biz bu karşılıklı ticari ilişkiyi geliştirmeyi artırmayı dört gözle bekliyoruz." şeklinde konuştu. (Zaman)