GMF, Türkiye için çok ilginç bir yorumda bulundu. Türkiye'nin hızlı yükseldiğini söyleyen GMF bakın ne yorumda bulundu.
Abone olAmerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu (GMF), Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin ardından Norveç gibi dışarda kalmayı tercih edebileceğini belirtti.
GMF'nin düzenlediği Brüksel Forumu için hazırlanan raporda, "Türkiye artık Soğuk Savaş'ın siperi ya da Batı'nın çıkarlarını yansıtan bir köprü değil. Ortadoğu ve daha ötesinde gittikçe yükselen bir oyuncu. Bu durumun ABD ve Avrupa'da yarattığı korku, Batı'nın Türkiye'yi kaybetmekte olduğu düşüncesini doğurdu" denildi.
Batı'nın Türkiye'yi kaybettiği görüşü reddedilen raporda, bağımsız bir aktör haline gelen Türkiye'nin ABD ve AB için de artı değer taşıdığı vurgulandı.
Türkiye'nin dış politikada başarısının en önemli şartlarından birisinin demokratik dönüşümün tamamlanarak bir yandan ordunun rolünün azaltılırken diğer yandan kamuoyuna, iş dünyasına ve sivil topluma dış politikada daha fazla söz hakkı verilmesi olduğu ifade edilen raporda, bu sayede Türkiye'nin Ortadoğu'da istikrar, barış ve işbirliğini daha güçlü teşvik edebileceği ve komşularınca model alınma ihtimalinin artacağı kaydedildi.
Türkiye'nin demokrasi ve serbest piyasa ekonomisinin yavaş yavaş güneydeki komşularını etkilemeye başladığı aktarılan raporda, ABD ve AB'ye Türkiye ile işbirliği kanalları geliştirerek Ortadoğu'da bölgesel barış ve istikrar potansiyelinden faydalanmaları çağrısı yapıldı.
Batı'ya bu kapsamda Irak, Afganistan, Arap-İsrail ilişkileri, Lübnan ve hatta İran konusunda Türkiye ile daha fazla işbirliği tavsiye edilen raporda, ABD'nin Türkiye ve çevresinde demokrasiye destek için Türk sivil toplum örgütleriyle işbirliğine girebileceği ve AB'nin Türkiye'ye verdiği sözleri tutarak ve katılım müzakerelerini hızlandırarak iç reformların yapılmasını kolaylaştırabileceği kaydedildi.
Transatlantik Akademisi araştırmacıları Kemal Kirişçi, Nathalie Tocci ve Joshua Walker tarafından kaleme alınan raporda, "Eğer katılım süreci yeniden canlanırsa ve güven yeniden tesis edilirse yolun sonunda pekala Ankara, AB ile, Norveç ve İsviçre'nin anlaşmalarına benzer düzenlemeleri tercih edebilir.
Bu sayede Türkiye çevresinin ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal merkezi olmayı sürdürebilecek ve bundan AB, Türkiye ve komşuları faydalanacaktır" denildi.
Raporda, Batı'ya, "Türkiye'yi kim kaybetti" tartışmasını aşarak, Ortadoğu'da bölgesel barış, refah ve istikrar için Türkiye'ye yardımcı olmaları tavsiye edildi.