BIST 9.716
DOLAR 37,99
EURO 41,04
ALTIN 3.687,61
16°İstanbul
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ABDnin can damarı

ABD yönetimi Temsilciler Meclisi üyeleri önüne bir rapor koydu. İşte o raporda yer alan Türkiye gerçeği;

Abone ol

Amerikan Temsilciler Meclisi’nin Dışilişkiler Komitesi’nde Amerika-Türkiye ilişkileri konusunda bir oturum düzenlendi.

Toplantıda Temsilciler Meclisi üyelerinin önüne Türkiye raporu kondu. Bu rapor ile "Ermeni tasarısı yüzünden Türkiye kaybedilemez" denildi ve nedenleri sıralandı;

-Türkiye Joint Strike Fighter projesinin ortağı. 175 milyon dolar yatırım yaptı. 106 jet alma sözü verdi. Toplam kontrat 10 milyar doları bulacak.

-1.65 milyar dolar değerinde 30 F-16 almak için müzakere ediyor.
-200 F-16 uçağını 1.6 milyar dolara upgrade ediyor.

-2007 yılında 1.3 milyar dolara hava savunma sistemleri ihalesi açacak. Patriot PAC III sistemi de bu ihalede başa oynayacak.

-Türk ordusu PKK ile savaş, arama-kurtarma ve yangınla mücadele operasyonları için 52 helikopter almak istiyor. Sikorsky Black Hawk’lar da seçenekler arasında.

-Boeing ve Sikorsky 50 milyon dolar değerinde eğitim helikopteri alımı için aday.

-Türkiye, Irak’tan kendi topraklarına terörist sızmaları önlemek amacıyla 21-26 milyon dolar değerinde zeplin almak için başvuru yaptı.

-General Electric, Türk Hava Kuvvetleri’ndeki 1200 uçağa motor sağlıyor.

-Türkiye Ocak-Şubat 2007’de 22 USAF uçağının İncirlik’e konuşlanmasına izin verdi. Amerikan Hava Kuvvetleri için hayati eğitim faaliyetleri yapıldı. Rotasyon Mayıs 2007’de.

-Türkiye 16 Amerikan gemisini Türk limanlarına kabul etti. Bunların arasında Irak operasyonları için ikmal yapan 9 gemi ile yakıt ikmali yapan 7 gemi de vardı. 6 gemi, boğazlardan geçti.

-Afganistan’daki barış gücünün komutasını 2 kez yürüttü. 100 milyon euro yardım yaptı.

-Irak’ta koalisyon güçleri tarafından kullanılan yakıtın yüzde 25’i Habur sınır kapısından giriyor. Irak’ın yakıt ihtiyacının (özellikle kuzeyde yaşayanlar için) önemli bölümü Türkiye tarafından karşılanıyor.

-Türkiye’nin Irak’a 270 megawatt elektrik ihraç kapasitesi var. Ve şu anda 220 megawatt ihraç ediyor. Bunu 1000 megawatt’a çıkarmayı planlıyor. Bu Irak’ın elektrik tüketiminin yüzde 25’i demek..

-Irak’ta 2004 yılından bu yana 20 bin Türk çalıştı. Ve 150 kamyon şoförü hayatını kaybetti. Irak’ta aktif 1000 Türk şirketi var.

-Irak’taki Amerikan güçlerine ulaşan hava kargolarının yüzde 60’ı İncirlik’ten gidiyor.

-Daha önce Almanya’dan 9-10 uçakla getirdiğimiz malzemeleri İncirlik sayesinde 6 uçakla Irak’a ulaştırabiliyoruz. Bu yılda 160 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor.

-KC-135 kargo uçakları, İncirlik’ten 3 bin 800 sorti yaptı ve Amerikan güçlerine 40 milyon galon yakıt götürdü.

-Türkiye Lübnan, Bosna, Kosova, Makedonya’da da çok önemli katkılar yapıyor.

-Karadeniz’de güvenlik açısından anahtar rol oynuyor.

Yoksa faturası ağır olur...
Raporda, üstü kapalı olarak ’faturası ağır olur’ mesajı da şöyle verildi:

-PKK ve Ermeni soykırımı tasarısı iki ülke ilişkilerini zedeleyecek önemli sorunlar.

-Savunma Sanayi işbirliği alanında önemli projeler olmasına rağmen ilişki son yıllarda yavaşladı. Geçtiğimiz sonbaharda 17 Seahawk helikopterin alımı dışında 2002 yılından bu yana tek bir ABD firması bile önemli bir satış almış değil.

-Soykırım tasarısının geçmesi durumunda Türkiye’de milliyetçi ve anti-Amerikan duygular körüklenecektir. Türk halkı zaten ABD hakkında çok düşük bir beğeni oranına sahip. Bu durumda Türk hükümeti Irak ve Afganistan’daki güçlerimizin durumunu tehlikeye sokacak girişimlerde bulunabilir. İncirlik’e kullanımı sınırlayabilir ya da yasaklayabilir. Ortadoğu için hedeflerimiz düşünüldüğünde NATO üyesi müttefikimizle yaşanacak çatışma hedefleri riske sokar.//

Close menu