Son aylarda yaşananlar düşündürücü. AB yolunda ilerleyen Türkiye yalpalamaya başladı.
Abone olTürkiye'nin AB yolundaki gidişatını değerlendiren Economist, "Türkiye Avrupa'dan uzaklaşıyor olabilir" yorumu yaptı.
Dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Economist'in son sayısında Türkiye'nin AB yolundaki gidişatı değerlendirildi. "Yanlış yöne doğru dalgalanıyor" başlığıyla verilen haberde "Türk hükümeti Avrupa'dan uzaklaşıyor olabilir" görüşleri yer aldı.
Gidişat endişe verici
Dergide, Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen bir ülkenin bu konumuna hiç yakışmayan endişe verici olaylar yaşandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi; "Son olaylar içinde iki örnek düşünün. Diyarbakır'da, 28 Mart'ta 4 ayrılıkçı PKK üyesinin cenazesinin ardından yaşanan sert protestolara katılan 80 kadar çocuk 24 yıla dek hapis istemiyle yargılanıyor. Avukatları çoğunun dövüldüğünü ve işkence gördüğünü söylüyor.
Diğeri ise Fatsa'da Atatürk anıtına çelenk koyan AKP ilçe başkanının kendisini sakız çiğnerken gören bir subayın şikayeti üzerine tutuklanışı..." Haberde hükümetin bu tip olayları engellemek yerine anti-terör yasasıyla düşünce özgürlüğünü daha da sınırlandırmaya çalışıldığı ileri sürüldü. Dergide ayrıca yaşanan bu son gelişmelerin Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda attığı reform adımlarına bağlı olmadığı yorumu yapılıyor.
Dergiye göre bazı gözlemciler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ve Avusturya gibi bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye'nin önüne engeller çıkarmasından bıktığı için AB'ye sırt çevirmiş olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, Erdoğan'ın AİHM'nin üniversitelerebaşörtüsü ile girilmesini yasaklayan kararı desteklemesine de içerlemiş olabileceğine dair yorumlar var. AB konusunda yaşanan hayal kırıklığının İran, Suriye ve Hamas'la "flört" etmesine neden olmuş olabileceğine de değiniliyor.
Erdoğan'dan geri adım
Economist, Van savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı, Şemdinli olayları iddianamesine dahil ettiği için meslekten men edildiğini vurguluyor. Dergi, "Ne olursa olsun Şemdinli olaylarını aydınlatacakları" vaadinde bulunmasına rağmen Erdoğan'ın bu sözünden geri adım attığını düşünüyor. Bununda en büyük sebebinin Başbakan'ın gelecek yılki Cumhurbaşkanlığı seçimini düşünerek kendi parti tabanı ve milliyetçilerin desteğini kazanmak istemesi olabilir diye yazan dergi, "Erdoğan'ın Şemdinli konusundaki suskunluğuyla askerlerin Cumhurbaşkanlığı konusunda onayını almayı planladığını, bunun Erdoğan için büyük ödül olabileceğini" belirtti.
Dergi böyle olursa cumhurbaşkanının AKP'li olduğu bir Türkiye'de türban ve din eğitimi gibi konularda dinci tabanının taleplerinin sonunda gerçekleştirilebileceğini yazıyor. Sezer'le CHP lideri Baykal'ı yanına alan TSK'nın, bu senaryoyu engelleyebilmek için radikal İslamcıları ve ayrılıkçı Kürtleri tehlike olarak yeniden canlandırıp ülkeyi seçime erken seçime götürmek istediği yorumunu yaptı. Bunların amacının Erdoğan'ın seçimde meclis ve cumhurbaşkanlığı şansını kaybetmesi olarak yorumlanıyor.