BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, ABde imaj sorunu yaşıyor

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Türkiye'nin AB'de imaj sorunu yaşadığını savundu.

Abone ol

AB'nin Dönem Başkanı Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius, Türkiye'nin AB'de imaj sorunu yaşadığını savundu. Genişlemeler ve müzakereler sonucu AB'nin yorulduğunu belirten Serenius, Türkiye'de AB'ye desteğin azalmasından da üzüntü duyduğunu söyledi.

12. Uluslararası Eskişehir Festivali'nin bu seneki konuk ülkesi Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Serenius, Eskişehir'e davet edildi. Büyükelçi Serenius, ülkesi Finlandiya'nın AB Dönem Başkanlığı'nı yürütmesi dolayısıyla Eskişehir Sanayi Odası(ESO) Salonu'nda düzenlenen toplantıda AB-Türkiye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Avrupa'nın Türkiye'yi itici bir güç olarak gördüğünü ifade eden Serenius, aynı zamanda Türkiye'nin dünya ve bölgedeki barışın sağlanması ve istikrar unsuru olarak da çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Son yıllarda Türkiye'de inanılmaz atılımların yaşandığını belirten Serenius, Türkiye'nin AB'ye girmesinin hem birliğe hem de Türkiye'ye avantanjlar getireceğini vurguladı. Avrupa'nın Türkiye'yi bir asıl oyuncu olarak gördüğüne işaret eden Serenius, "Türkiye itici bir güç olarak değerlendiriliyor. Türiye aynı zamanda dünya ve bögeledeki barışın sağlanması ve istikrar unsuru olarak da çok önemli bir ülke. AB, şu anda Türkiye'ye çok fazla teşvik edici bir tablo gibi görünmeyebilir. Yeni üyeler geldi, yeni genişleme söz konusu. İnsanlar biraz yoruldular. Müzakereler sonucunda AB de yoruldu. AB anayasasının oluşturulması ve Fransa ile Hollanda'da refarandum yapılması bir takım hassasisiyetleri beraberinde getirdi. Türkiye'de son 6 ayda genel görünüşün AB'nin aleyhine olduğunu görüyoruz. Yüzde 75 oranındaki destek yüzde 55'lere düştü. Malesef böyle olumsuz bir trend ortaya çıkmış oldu." diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'müzakere tarihi alınmazsa Kopenhag Kriterleri'ni değiştirip Ankara kriterleri adını koyarak yola devam ederiz' şeklindeki ifadelerini hatırlatan Serenius, bu ifadelerin Türkiye'de AB'ye karşı olumsuz trendlerin ortaya çıkmasında tetikleyici olduğunu savundu. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin uzun vadeli ele alınması gereken bir süreç olduğuna işaret eden Serenius, "Kimse şunu diyemez. Türkiye'ye hakkaniyetli şekilde davranılmıyor. Diğer aday ülkelere davranıldığı gibi davranılmıyor denemez. Diğer aday ülkeler de çok ciddi sıkıntalardan geçtiler. İspanya, Almanya, Finlandiya, İngiltere gibi. Müzakere sözcüğü bazen yanlış anlaşılmaya da sebebiyet veriyor. AB'nin yasalarını aynen alacak ve uygulayacak diye bir şey yok. Temel bir takım uyum çalışmaları söz kosunudur." dedi. Serenius, AB'yle ilgili yaşanan bir diğer sıkıntının yeteri kadar bilinmemesi olduğunu ileri sürdü.

Son açıklanan komisyon raporunun önemli olduğunu kaydeden Serenius, reform sürecinde yavaşlama olduğunun söylendiğini hatırlattı. 2 yıl önce Türkiye'de sürecin gerçekten fantastik denecek kadar bir ilerlemeyle başladığını ifade eden Serenius, "Ama şimdi komisyon reformların hızlanması gerektiği şeklinde bir yorum yaptı." dedi. Serenius, "Türkiye müzakere tarihi aldığı zaman aynı zamanda Ankara Protokolü'nü imzaladı. Deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açacak şeklinde bir şart var. Şu anda burada bir sıkıntı yaşıyoruz. Finlandiya başkanlığı bir teşebbüs yaptı. AB, Kuzey Kıbrıs ile direkt ticarete başlayabilir. Bir takım yeni düzenlemeleri dahil edecez. Bu da Türkiye-AB müzakerelerine devam etme konusunda muktedir kılacak bir hareket. Bu konuda gerçekten çok çalışıyoruz. Bir kaç haftada gelişim kaydetmeyi ümit ediyoruz. Ancak, çok vaktimiz yok. AB Konsey toplantısı 14-15 Aralık tarihinde yapılacak. Toplantıya kadar bu sonucu almamız gerekiyor. Konsey ancak o zaman karar verebilir. Bu kilitlenmiş durumu çözebilmek için çok umutluyuz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Avrupa'da bir imaj problemi olduğunu vurgulayan Serenius, "AB, Türkiye'yi bilmiyor. Belki her yıl milyonlarca turist geliyor ama hepsi de kumsallarda, sahillerde kalıp gidiyor. Türkiye ile ilgili fazla bir bilgi edinme şansları olamıyor. Bu bağlamda en alttan en üste kadar halklar arasında bir etkileşim, bir bilgi alış-verişi olması gerekiyor. Türkiye, gerçekten dinamik bir iş çevresine sahip." diye konuştu. Somut sonuçlar elde edilinceye kadar Finlandiya'nın Türkiye'ye desteğinin süreceğini belirten Serenius, "Amacımıza ulaşacağız ve Türkiye, AB'nin bir üyesi olacak. Türkiye ve Finlandiya ilişkileri daima yakın ve sıcak oldu. Finlandiyalılar Türkiye'de kendilerini evinde gibi hissediyor." dedi.