BIST 9.109
DOLAR 34,27
EURO 37,65
ALTIN 2.916,83
HABER /  DÜNYA

Türkiye ABDden füze alıyor

Pentagon, Türkiye'ye 105 adet havadan havaya fırlatılan füze satılması için Kongre'ye bildirimde bulundu.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'ye 105 adet havadan havaya fırlatılan Sidewinder füzesi satılması için Kongre'ye bildirimde bulundu.

Pentagon'un silah satışlarından sorumlu birimi olan Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, satış bedelinin 71 milyon dolara ulaşabileceği belirtildi. Açıklamada, satışın, 105 adet AIM-9X Sidewinder füzesini, 78 adet fırlatıcıyı ve ilgili diğer sistem ve hizmetleri kapsamasının planlandığı kaydedildi. ABD'nin müttefik ülkelere silah satışlarında Kongre'ye bildirimde bulunulmasının ardından geçen iki hafta içinde Kongre'den bir itiraz gelmezse satış izni otomatik olarak veriliyor. Bu tip itirazlar çok seyrek olduğundan satışın Kongre'den geçmesinde sorun beklenmiyor.

Isıya karşı hassas olan Sidewinder füzeleri, savaş uçakları ve bazı savaş helikopterleri tarafından hava hedeflerine karşı kullanılıyor. Sidewinder füzeleri, ABD'nin Raytheon şirketi tarafından üretiliyor.

DSCA açıklamasında, Türkiye'nin bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ABD'nin ortağı olduğu ve satışın, bölgede askeri dengeleri değiştirmeyeceği ve Kıbrıs'ta çözüm çabalarını olumsuz etkilemeyeceği belirtildi.