Türkiye, Suriye için askeri senaryoları masaya yatırdı. Seçeneklerden biri de NATO'nun 5. maddesi...
Abone olSuriye'de düşürülen savaş uçağımızın ardından Türkiye'nin nasıl bir pozisyon alacağı merakla bekleniyor. Türkiye bir askeri çözüm mü bulacak yoksa işi diplomasi ile mi çözer bilinmez ama masadaki en kuvvetli kozlardan biri şüphesiz NATO.
NATO'nun 5'inci maddesi aynen şöyle söylüyor:
"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerler ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır."
KARARI TÜRKİYE VERECEK
Olay sonrasında ABD Dışişleri Sözcü'sünden yapılan açıklamada, konuya ilişkin kararı Türkiye'nin vermesinin en doğrusu olduğunu söyleyerek ABD Türkiye'ye yeşil ışık yaktı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO Daimi Temsilcisi Ivo Daalder de daha önce yaptığı bir açıklamada aynen şu ifadeleri kullanmıştı:
''Türkiye'ye Suriye'den ya da başka herhangi bir yerden bir saldırı olması halinde, NATO'nun 5'inci maddesinin işletilmesinin değerlendirilebilir"
Washington'da basın toplantısı düzenleyen Daalder'e ''Suriye'nin, Türkiye'ye karşı sınır ihlallerinden dolayı NATO'nun 5. maddesi işletilebilir mi?'' sorusu gündeme getirilmişti.
Ivo Daalder bu soruya ''Eğer Türkiye'ye karşı bir saldırı olursa, o zaman Kuzey Atlantik Konseyi ve NATO ülkeleri, bunun 5'inci maddenin yürürlüğe sokulması kriterini karşılayıp karşılamadığına ve uygun bir karşılığın gerekip gerekmediğine karar vermek için bir araya gelir'' demişti.
"YANLIŞLIKLA" VURMUŞLAR
Başbakanlık'ta yapılan 2 saatlik kritik zirve sonrası yapılan açıklamada, Akdeniz'de kaybolan Türk F-4 savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü belirtildi. Suriye ise, "Türk savaş uçağı topraklarımızdan 1 km içeri girdi, vurduk. Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu anladık" dedi.
Türk savaş uçağının vurulmadan önce merkez üssüne seyrü-sefer sisteminde (Navigasyon) arıza raporu verdiği ortaya çıktı. Silahsız keşif uçağı F4'lerin yanlışlıkla vurulmuş olma ihtimalinin mümkün olmadığı bildiriliyor. Benzer bir olay 1989 yılında gerçekleşmişti. Türkiye'ye ait bir tapu kadastro uçağı, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle, Suriye tarafından düşürülmüştü. Baba Esad'ın döneminde gerçekleşen bu olaydan sonra Suriye hem özür dilemiş, hem de tazminat ödemişti."