BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,73
ALTIN 2.980,91
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye 10 ülke arasına giriyor

TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu Projesi İmza Töreni'nde konuşan Ensar Gül 'kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına giriyoruz.

Abone ol

TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, "TÜRKSAT 6A ile kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına giriyoruz. Sadece yapmak değil fırlatmak da önemli. Şu anda ROKETSAN fırlatma yöntemleri üzerinde çalışıyor" dedi.

TÜBİTAK Gebze Kampüsü'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi İmza Töreni'nde konuşan Gül, TÜRKSAT 6A uydusunun maliyetinin yaklaşık 550 milyon lira olduğunu, bunun 150 milyon lirasının TÜRKSAT tarafından, geri kalan kısmının da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca karşılanacağını söyledi.

Uydunun satın alınması halinde daha ucuza mal olacağını ancak içinde Ar-Ge olduğu için maliyetlerin biraz fazla olduğuna dikkati çeken Gül, "Ama sonuçta kendi uydu platformumuzu elde etmiş olacağız ve bundan sonra ki uydularda bunu kullanacağız. Ekstra maliyetimizi de bunun için ödüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin 1979 yılında yer istasyonu kurduğunu ve uydu üzerinden haberleşmeye başlandığını anlatan Gül, şöyle devam etti: "1994 senesinde ise ilk uydumuza sahip olduk. Bundan sonra diğer uydular hareket etti. 1C, 2A, 3A, 4A, 4B, 5A ve 6A uydularımız. Biz bu uyduları yaptırırken, 3A yapılırken Fransa'ya, 4A yapılırken Japonya'ya mühendislerimizi gönderdik. Mühendislerimiz bu işi öğrendiler ve şimdi de 6A projesinde görev alacaklar. TÜBİTAK UZAY tarafından BİLSAT uydusu, RASAT uydusu, Göktürk2 uydusu geliştirildi. Aslında Türkiye şu ana kadar gözlem uydularını geliştirebiliyordu ama haberleşme uydumuz yoktu. Şimdi de haberleşme uydumuzu kendimiz geliştireceğiz."

Gül, TÜRKSAT 6A'nın uzaya fırlatıldığında, Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına gireceğini vurgulayan Gül, uyduyu sadece yapmanın değil fırlatmanın da önemli olduğunu kaydetti.

Şu anda ROKETSAN'ın fırlatma yöntemleri üzerinde çalıştığını vurgulayan Gül, "Biz bu psikolojik sınırı aşmış olacağız. Çocuklarımız artık Türkiye'de kendi uydusunu yapabiliyor, kendi uzay aracını yapabiliyor. Fırlatma işlemi tamamlandığında da 'uzaya fırlatabiliyoruz' diyeceğiz. Bu çok önemli" ifadelerini kullandı.

Gül, uydu platformunun, diğer uydularda da kullanılacağını anlatarak, ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından "Türkiye Uzay Ajansı Kanun" tasarısı hazırlandığını, bu uzay ajansının da Türkiye'nin uzay konusundaki projelerini koordine edeceğini ve yöneteceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde, aralarında TAI ve ASELSAN'ın da bulunduğu yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak olan TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu Projesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlık Müsteşarı Feridun Bilgin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Gül tarafından imzalandı.

İmza törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

2020 YILINDA FIRLATILACAK

Daha önce geliştirilen uydu projelerinde görev yapan Türk mühendis ve araştırmacıların imal edeceği uydunun yakıt dahil yaklaşık 3.5 ton ağırlığında olması bekleniyor. Tamamlanan uydu  42 derece doğu boylamındaki bir yörüngeye yerleştirilerek  Avrupa, Asya ve Türkiye kapsama alanlarına alacak. Türk mühendislerinin proje içerisinde kullanacağı alt sistemlerin, milli haberleşme uydularının alt yapısını oluşturması hedefleniyor.

Üretilecek TÜRKSAT-6A uydusunun 2020 yılında uzaya fırlatılması öngörülürken, hizmet ömrünün ise 15 yıl olması planlanıyor.