Turkcell, yaptırımların kalktığı İran'da sabit ve mobil oyuncularla iletişim halinde olduklarını ve ülkedeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istediklerini açıkladı.
Abone olTurkcell'in gözü yaptırımların kaldırıldığı İran'a çevrildi.
Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, bölge ülkelerinde büyüme planları kapsamında İran'ı incelediklerini belirterek, İran'daki sabit ve mobil oyuncularla iletişim halinde olduklarını ve bu ülkedeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istediklerini söyledi.
Reuters ile yaptığı söyleşide şirketin önümüzdeki dönem planları ile ilgili değerlendirmede bulunan Terzioğlu, "Bir şirketin bir ülkeye küsme şansı yoktur. İran'ı çok önemli bir pazar olarak görüyoruz. İranlı müşterilerimize verebileceğimiz hizmetleri düşünüyoruz. Bunların bazıları dijital olabilir, OTT olabilir, bazıları orada fiilen olmak yoluyla olabilir. Bütün bu opsiyonları değerlendireceğiz. İran büyük bir pazar ve bizim de ilgi alanımızın içinde" dedi.
Turkcell'in içinde yer aldığı bir konsorsiyum 2004 yılında İran'da bir mobil lisansı ihalesini kazanmış ancak daha sonra ihale ikinci olan Irancell ile ortağı Güney Afrikalı MTN'ye verilmişti. Bu kapsamda Turkcell ile MTN yıllar süren dava sürecine girmişti. İran'daki opsiyonları değerlendirmek üzere inceledikleri şirketler olduğunu söyleyen Terzioğlu, "İran'daki aşağı yukarı bütün sabit ve mobil oyuncuları takip ediyoruz ve iletişim içerisindeyiz" diye konuştu. İran'a yönelik zorlayıcı ekonomik yaptırımlar, Tahran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında Cumartesi günü kaldırıldı. Terzioğlu, daha önce yaptığı açıklamalarda Orta Asya, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki fırsatları değerlendirmek istediklerini söylemişti. Ortadoğu'daki konjonktürün yatırım planlarında bir ötelemeye yol açıp açmayacağı ile ilgili soru üzerine Terzioğlu, "Bölgede şu anki türbülans yatırım yapmak için bir fırsat penceresi olabilir. Yatırımlar zor zamanlarda yapılır diye düşünüyorum. Tabii ki hiçbir zaman hesap edilmemiş riskler alacak değiliz. Ama oralarda da hizmet vermek istiyoruz. Sürekli pazarı inceliyoruz ve yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz" diye konuştu.
YÜKSEK FİYAT OLURSA FİNTUR HİSSELERİMİZİ SATABİLİRİZ
Yurtdışı operasyonlarını büyütme planları çerçevesinde Fintur'un kalan hisseleri için Teliasonera'ya bağlayıcı olmayan teklif verdiklerini hatırlatan Terzioğlu, diğer yandan iyi bir alıcı çıkması halinde buradaki hisselerini satabileceklerini de ifade etti. Terzioğlu, "Teliasonera Orta Asya'daki pazardan çıkma kararı aldı. Hatta yaptığı son açıklamada, buradaki operasyonlarını sürdürülmeyecek operasyonlar olarak raporlayacağını söyledi. Teliasonera'nın bu pazardan çıkması halinde oradaki hisseler talip olduğumuzu zaten daha önce de söylemiştik ve buna yönelik bağlayıcı olmayan teklif de vermiştik" dedi ve ekledi:
"Süreç devam ediyor. Kendi niyetleri ortada, bizim niyetimiz ortada, böyle bir sürecin çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Muhakkak makul bir noktada birleşeceğiz. Ancak hissedarların faydasına olacak her türlü kararı da verebiliriz. Eğer çok iyi bir fiyata başka bir teklif varsa biz de bu tekliften yararlanırız." Terzioğlu, bunun Turkcell'in Fintur'daki hisselerini satmayı değerlendirebileceği anlamına gelip gelmediği ile ilgili soru üzerine ise, "Eğer ortada bir teklif varsa ve biz bu teklifin yüksek bir fiyat olduğuna ikna olursak, biz bunu o şekilde de değerlendirebiliriz" diye konuştu. Turkcell'in Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova'daki faaliyetlerini yürüttüğü Fintur'da yüzde 41.45 payı bulunuyor. Kalan yüzde 58.55 hisse ise Teliasonera'ya ait.
TEMETTÜ POLİTİKAMIZI UYGULAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Terzioğlu, Turkcell'in bu yıl temettü dağıtıp dağıtmayacağı ile ilgili soru üzerine ise, bu sene de genel kurulun yapılmasını beklediğini ve yüzde 50 temettü dağıtımı politikasının geçerli olacağını söyledi. Terzioğlu, "Geçen sene güzel bir örnek oldu. 1 Nisan'dan bu yana düzenli olarak bütün sermayedarlarla şirketin performansı, üç yıllık planları ve yatırım planlarımızı görüşüyoruz, iyi ve olumlu bir diyaloğumuz var" dedi ve ekledi:
"Temettü politikamızda bir değişiklik yok. Bu sene de aynı politikanın devam ederek genel kurulun yapılmasını bekliyorum. Politikamızı uygulamayı düşünüyoruz." Ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2010 yılından beri temettü dağıtamayan Turkcell geçen yıl 27 Mart'taki genel kurul toplantısının ardından temettü dağıtmıştı. Turkcell'in tüketici finansman şirketinin bu ay faaliyete geçmesini beklediklerini de belirten Terzioğlu, şirketin altı ay içinde Türkiye'nin en büyük tüketici finansman şirketi olmasını öngördüklerini söyledi.