BIST 8.626
DOLAR 34,34
EURO 37,46
ALTIN 3.026,79
HABER /  GÜNCEL

Türkçe, İngiltere ve Galler'de 12. sırada

2011 nüfus sayımına göre, İngiltere ve Galler'de yaklaşık 100 bin kişinin anadili Türkçe. Londra'nın Enfield ilçesinde ise anadili Türkçe olanların oranı % 6,2 civarında.

Abone ol

Britanya adasının İngiltere ve Galler bölgesindeki nüfus sayımı verilerine göre, anadili Türkçe olan kişilerin sayısı 100 bine yakın.

2011'deki sayım sonuçlarına göre, İngilizce dışında en çok konuşulan dil, Polonyalıların konuştuğu Lehçe. Bu dili 546 bin kişi konuşuyor.

Lehçe'yi; Pakistan ve Hindistan'da konuşulan Pencapça ve Urduca dilleri izliyor. Bu ikisi, yaklaşık 270'er bin kişinin anadili. Hindistan ve Bangladeş kökenli diller Gucaratça ve Bengalce de 200 binden fazla kişinin konuştuğu diller arasında.

Türkçe ise Çince, Arapça, Fransızca, Portekizce, İspanyolca ve Tamilce'nin ardından en çok konuşulan dil.

Türkçe konuşanlar Kuzey Londra'da yoğun

İngiltere'de anadili Türkçe olan topluluklar Türkiye'den göç eden Türkler ile Kıbrıslı Türkler'den ibaret. Türkiye'den göç eden Kürtler arasında da Türkçe yaygın.

Ulusal İstatistik Dairesi'nin internet sitesindeki verilere göre, Türkçe konuşan topluluklar özellikle Londra'nın kuzey ve kuzeydoğu bölgesinde yoğunlaşıyor.

İngiltere ve Galler'de Türkçe konuşanların nüfus içindeki oranı % 0,2 civarında.

Bu oran, Londra'nın Enfield ilçesinde % 6,2'ye kadar çıkıyor. Diğer Londra ilçelerinden Haringey'de bu oran % 5'e yaklaşıyor. Hackney'de ise nüfusun yaklaşık % 4,5'inin anadili Türkçe.

Aynı üç ilçede anadili Kürtçe olan nüfusun oranı Enfield ve Haringey'de % 0,7 civarında. Hackney'de bu oran % 0,4'e düşüyor.

Anadili İngilizce olmayanların İngiltere ve Galler'in yaklaşık 56 milyonluk nüfusu içindeki oranı ise % 8 civarında.

Bu kesimin % 20'si İngilizce'yi ya hiç bilmiyor ya da az biliyor.

Dini aidiyet azalıyor

Sayım sonuçlarına göre, 2 milyona yakın yetişkin, akrabası olmayan kişilerle evini paylaşıyor. Bu sayı, nüfusun % 7,9’una denk geliyor.

Daily Telegraph gazetesi ise 63 milyonluk İngiltere ve Galler nüfusu içinde “Hristiyan” olduğunu belirtenlerin oranının 10 yıl içinde % 72’den % 59’a gerilediğine dikkat çekiyor.

Habere göre, Müslümanların oranı % 2’den % 5’e çıkarken, hiçbir dine mensup olmayanların sayısı iki kat artarak 14 milyonun üzerine çıkmış.