Çin’de okuyan Türk öğrencilerle Pekin’de bir araya gelen yazar İskender Pala, Türkçe ile Çince arasındaki uçurumun kaldırılması gerektiğini ...
Abone olÇin’de okuyan Türk öğrencilerle Pekin’de bir araya gelen yazar İskender Pala, Türkçe ile Çince arasındaki uçurumun kaldırılması gerektiğini söyledi.
Çin’in başkenti Pekin’de okuyan Türk üniversite öğrencileri tarafından düzenlenen söyleşiye yazar ve akademisyen İskender Pala katıldı. İskender Pala’nın kültür ve medeniyet genel teması altında gerçekleştirdiği söyleşiye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun Çin’deki üniversitelerle ortak projelerini görüşmek üzere Pekin’e geldiğini belirten Pala, 2013 yılının Çin’de Türk Kültür Yılı olarak kutlandığını, hem Kültür Bakanlığı’nın hem de Yunus Emre Kültür Merkezi’nin bu kapsamda yoğun faaliyetleri olduğuna işaret etti. İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesinin önemine değinen Pala, şöyle konuştu: “Bu sene Çin’de Türk Kültür Yılı ve Kültür Bakanlığı’nın burada epey etkinliği var. Ayrıca, Pekin’de inşallah güzel şeyler yapmak üzere Yunus Emre Kültür Merkezi açılacak. Yunus Emre Enstitüsü’nün bu yönde çalışmaları var. Bütün bunların gayesi, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkileri hiç zaman geçirmeden kültürel manada başlatabilmek. Edebi manada, dil manasında veya tarih alanında ilişkiler başlarsa, ancak ondan sonra ticari ve siyasi ilişkiler daha normalleşebilir, daha yoluna girebilir daha kârlı bir alana yönlendirilebilir.”
Çin’in önümüzdeki dönemde uluslararası arenadaki rolünün artacağına dikkat çeken Pala, şunları söyledi: “Çin’de bambaşka bir dünya gördüm, hiç öyle fakir bir ülke falan değil. Belki önümüzdeki zaman diliminde başka süper güçlerin oynadığı rolü oynayabilecek bir ülke. Böyle bir ülkeyle işbirliğinde olmak, Türkiye’nin de menfaatleri doğrultusunda iyi bir şeydir diye düşünüyorum. Sadece bilimsel ve kültürel manada değil, ticari manada da buradaki ilişkilerin çok ileri seviyeye götürülebileceğini, iş adamlarımızın buradaki yatırımlarının yükselmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Söyleşinin ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. İskender Pala, ayrıca yurt dışında okuyan gençlerden eğitimlerindeki başarıları ve kültürel faaliyetlere katılımlarıyla ülkelerini en iyi şekilde temsil etmelerini istedi. İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde Çin’de eğitimlerini sürdüren öğrencilerin de büyük katkısı olacağını anlatan Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlişkilerin geliştirilmesini sağlayacak, bütün bunları başaracak olanlar, buradaki genç arkadaşlarımız, yani burada okuyan yahut burada eğitim alan gençlerdir. Türkçeyle Çince arasındaki engel ve uçurumları kaldırmamız lazım. Türkiye’de Çince öğretecek, Çin’de Türkçenin öğrenileceği merkezler oluşturmamız lazım. Ancak o zaman bütün problemleri daha kolaylamış oluruz.”
İskender Pala, keyifli geçen söyleşinin sonrasında öğrenciler için kitap imzaladı.
(İHA)