BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  POLİTİKA

Türkçe için sıkıyönetim!

Meclis Komisyonu, Türkçe’yi korumak için bir dizi önlem önerdi. Önlemler uygulanırsa adeta sıkıyönetim gelecek!

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA - TBMM, Türkçe’nin bozulmasını önlemek için başlattığı alarm sonuç verecek gibi. Komisyon Türkçe’deki bozulma konusunda yürüttüğü çalışmayı tamamladı ve bir dizi önlem alınmasını istedi. Komisyon raporundaki öneriler hayata geçirilirse, adeta Türkçe için bir sıkıyönetim ilan edilmiş olacak.

İşte o öneriler:

GAVURCAYA YÜKSEK VERGİ

Türkçe tabela, sokak ismi, işyeri ismi teşvik edilecek. Bu nedenle Türkçe isim kullananlardan düşük, yabancı isim kullananlardan yüksek vergi alınacak. İşyerlerine, ürünlerine, kuruluş ve firmalarına, şirketlerine yabancı isim verenlerden yüksek vergi alınacak. Türkçe yazım kurallarına aykırı yazılan isimlerle oluşturulan tabelalara izin verilmeyecek ya da ağır vergi uygulanacak. Cadde ve sokakların isimleri yerli olması için belediyeler uyarılacak. Cadde ve sokak isimleriyle yabancı bir ülkeymiş izlenimi yaratılmayacak, bu tür tabelalar kaldırılacak.

KİA’LA ÇEKİ-DÜZEN

Kitle iletişim Araçları (KİA) olan TV, radyo, gazete gibi yayın kuruluşlarına çeki-düzen getirilecek. Yerli sermaye ile kurulan televizyonların isimlerinin Türkçe olması zorunluluğu aranacak. Aksi halde yayın izni verilmeyecek, frekans tahsis edilmeyecek. Tüm basın yayın kuruluşlarında dil denetleme kurulları oluşturulacak. Tirajı 10 bine kadar olan süreli yayınlarda bir, 10 bin-200 bin arasında olanlarda iki, 200 binden fazla olanlarda ise uzmanlık bürosu kurulması sağlanacak.

SPİKERLER TÜRKÇE KONUŞACAK

 Radyo ve televizyon kanalları, gazete ve dergiler, adlarından başlayarak kendilerini Türkçeleştirecekler. Spiker, haber ve program sunucuları, seslendirme yapacak personel, diksiyon kurallarına uyacak. Bu görevleri yapabilmek için TDK, RTÜK, TRT ve iletişim fakültelerinin işbirliğiyle açılacak kurslarda Türkçe yeterlilik belgesi almak şartı getirilecek.

DİLE ÖZEL PROGRAMLAR

 Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dil Kurumu (TDK) ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı’nın işbirliğiyle ailelere yönelik özel programlar yapılacak. Okul öncesi eğitim, ilk ve ortaöğretim, yükseköğretimde etkin bir Türkçe öğretimi için önlemler alınacak.

YABANCI DİL

Yabancı dille öğretim yerine, yabancı dil öğretimi özendirilecek. Yabancı dil öğrenimi yaygınlaştırılıp, okullarda yabancı dilde öğrenim azaltılacak.

SÜPERMEN UÇAN ADAM OLACAK

Çocuk programları, çizgi filmlerdeki kahramanların isimleri Türkçeleştirilecek.

MSN VE CEPE ÖNLEM

 Bilgisayar, internet ve cep telefonu dili, Türkçe olacak.Bunun için özel önlemler alınacak. Her türlü bilgisayar yazılım ve donanımında Türkçe karakter zorunluluğu getirilecek. Cep telefonu mesajlarında ve internette ''merhaba'' yerine ''mrb'', ''selam'' yerine ''slm'' gibi dilin bozulmasına yol açan Türkçe kısaltmaların önüne geçmek için önlemler alınacak.

F KLAVYE KULLANIN

 İnsan sesini yazıya çeviren yeni nesil bilgisayarlar yaygınlaşmadan Türk alfabesine uygun serilerinin üretimi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin de belirtildiği raporda; ''Q klavye'' yerine, Türkçeye uygun olan ''F klavyenin'' yaygınlaşması için ilgili düzenleme ve çalışmaların yapılması istendi.
EUROVİSİONDA TÜRKÇE YARIŞALIM

 Müzik, tiyatro, sinema alanlarında Türkçenin kurallarına uygun metinler hazırlanacak. Eurovision Şarkı Yarışması gibi uluslararası yarışmalarda mutlaka Türkçe eserle katılmayı zorunlu hale getirecek düzenleme yapılacak. Televizyonlarda şarkı ve türkülerimiz alt yazıyla birlikte yayınlanarak, Türkçe okuma alışkanlığı arttırılacak.

DİL İZLEME KURULU

 Kamu kurum ve kuruluşlarının telekomünikasyon ve akreditasyon gibi adları, viyadük ve ambulans gibi yer ve araç isimleri Türkçeleştirilecek. İhtiyaç durumunda ise Türk dili uzmanlarından oluşan bir denetleme kurulu oluşturularak, yazışmalar bu kurulun denetiminden geçirilecek.

NOTA VERİN

 BM nezdinde Türkçenin resmi dil olarak kabulünün sağlanması için
girişimlerde bulunulacak. Türkçe’yi küçümseme, Türkçenin konuşulmasını yasaklama gibi, Türkçeye karşı saygısızlıkta bulunanlar Dışişleri Bakanlığı tarafından hemen nota ile uyarılacak.