BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  EKONOMİ

Türk-Yunan ortaklığı

320 Yunan ve 120 Türk işadamı, Ege Bank'ı kuruyor. Türkiye ve Yunanistan'da 13'er şube açılacak

Abone ol

Yunan ve Türk iş adamlarının, Türkiye ve Yunanistan'da hizmet verecek bir banka kurması gündemde. 320 Yunan ve 120 Türk iş adamının ortak olma talebinde bulunduğu bankanın isminin "Aegean Bank" (Ege Bank) olması kararlaştırıldı. Haziran sonlarında Yunanistan'ın başkenti Atina'da açılması beklenen bankanın, Yunanistan ve Türkiye'de toplam 26 şubesinin hizmet vermesi hedefleniyor.
Yunan ve Türk iş adamları, merkezi Atina'da olması planlanan, Türkiye ve Yunanistan'da 13'er şubeyle hizmet vermesini düşündükleri, "Ege Bank" ismiyle ortak bir banka kuracak. Son yıllarda Yunan ve Türk bankacılar arasında gelişen ortak çalışmanın amacı, 2 ülke arasındaki ekonomik yatırımları artırıp daha da güçlü hale getirmek. Yunan Türk İş Adamları Derneği Başkanı P. Kutçikas, 'Aegean Bank'ın başlangıçtaki hissesinin 60 milyon Euro olacağını, ancak bunun kısa süre içerisinde 100 milyon Euro'ya ulaşacağını söyledi.
Bankaya Yunanistan'dan 320, Türkiye'den ise 120 iş adamının ortak olmak istediği bildirildi. Bankanın merkezinin Atina'da olacağı belirtirken, 13 şubenin Yunanistan'da, 13'ünün de Türkiye'de hizmet vereceği ifade edildi. Türkiye'de açılacak ilk şubenin ise İzmir'de olması bekleniyor.
Yunan Etniki Bank, Finansbank'ın yüzde 46'sını satın aldıktan sonra, ünlü Yunan bankası Euro Bank'ın sahibi Latçis ve Alpa Bank sahibi Kostopulos, Türk bankalarından hisse satın alma talebinde bulundu. Ünlü Yunan bankacı ve iş adamı Latçis'in, Türk bankalarından Alternatifbank ile Tekfenbank'a talip olduğu öne sürülüyor. Sonuç olarak 2 ülkenin iş adamları tarafından gerçekleşen ortak çalışmanın Yunan-Türk ilişkilerinde olumlu etkiler göstereceği umut ediliyor.