Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’da darbe girişiminde bulunan emekli General Halife Hafter’in ülkedeki Türk vatandaşlarının “istihbar...
Abone olDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’da darbe girişiminde bulunan emekli General Halife Hafter’in ülkedeki Türk vatandaşlarının “istihbarat faaliyetlerde bulundukları” iddiasıyla Libya’yı terk etmeleri için 48 saat vermesi ile ilgili, açıklamaların yersiz ve temelsiz olduğu belirterek, “Libya’nın istikrarı, Türkiye için dost ve kardeş bir ülkenin istikrarının ötesinde Kuzey Afrika’nın genel istikrarı için de hayati bir önem taşımaktadır” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi bakanlıkta gerçekleştirdikleri yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Salihi’nin iki hafta önce de Türkiye’ye geldiğini hatırlatan Davutoğlu, Irak’ta yaşanan son gelişmeler, özellikle Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yaşanan olaylardan dolayı tekrar kapsamlı bir şekilde istişare etme durumunun oluştuğunu dile getirdi.
Görüşmede 4 ana konu üzerinde durulduğunu dile getiren Davutoğlu, bunlardan birincisinin insani yardımlar olduğunu kaydetti. Davutoğlu, “Irak’ta yaşanan gelişmeler, Irak halkını ve ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Bu çok ciddi bir risk unsuru barındırıyor. Ama bütün bu risk unsurlarının ötesinde en temel konu, insani bakımdan orada yaşanan trajedilerdir. Şunu ifade etmek isterim ki; bütün Iraklı kardeşlerimiz gibi Türkmen kardeşlerimizin ihtiyaçları bizim için karşılanması gereken zaruri bir görevdir. Türkiye olarak gece gündüz elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.
Türkmenlerin Irak’ın asli unsuru olduğunu belirten Davutoğlu, “Bu asli unsur olmaları dolayısıyla da kendi aralarındaki birlik ve beraberlikleri hayati önemdedir. Bu çatışmalar esnasında bütün Türkmenlerin Şii ve Sünni Türkmen gibi bir ayrıma yönelmeden bir olmaları, Irak’ın barışı ve güvenliği için beraber çalışmaları önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Çok kritik bir kuşakta yaşayan Türkmenlerin, Arap, Kürtlerle ve diğer unsurlarla dostça ilişkilerinin geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Bütün Irak unsurlarının barış ve huzur içinde olmasını istiyoruz. Bu çerçevede de orada yaşayan herkese Türkiye’den sadece dostluk mesajı, barış ve huzur yönünde atacak her adıma destek mesajı gelir” ifadelerini kullandı.
“TÜRKMENLERİN HAK ETTİKLERİ KONUMU, ELDE ETMELERİ IRAK BARIŞINA KATKI SAĞLAYACAK BİR HUSUSTUR”
Son dönemde yaşananlarla Irak’ta güvenlik probleminin olduğunu ama bunun yanı sıra Irak’ın seçimden çıktığını söyleyen Davutoğlu, “Irak’ta yeni bir başlangıca bu yaşananlardan sonra ihtiyaç hissedilmektedir. Bu başlangıçta Türkmenlerin hak ettikleri konumu, mevkiyi elde etmeleri Irak barışına katkı sağlayacak bir husustur. Çünkü Türkmenler Irak halkının hemen hemen her kesimini nüfus edebilen, hem Şii hem Sünni unsurlarıyla her kesime hitap edebilen asli bir unsurdur. Bu anlamda da önümüzdeki siyasi süreçte Türkmenlerin alabilecekleri tutum konusunda da bugün kapsamlı istişarelerde bulunduk. Irak’ın bir bütün olarak barış ve huzur içinde yaşamaları, Irak’ın geleceğini birlikte inşa etmeleri en nihai arzumuzdur” dedi.
“BU HARİTANIN ÖNEMLİ BİR PARÇASIYIZ”
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi ise yaptığı konuşmada, Türkmenlerin Türk olduğunu kimsenin inkar edemeyeceğini ifade etti. “Bu haritanın önemli bir parçasıyız” diyen Salihi, şunları kaydetti:
“Sadece Irak’ta değil, Suriye’de, Filistin’de de Ortadoğu’da yaşayan Türkmenler var. Bizim için önemli olan Türkmenler bu coğrafyada dimdik durmaları lazım. Diğer milletlerle hep beraber yaşadık, kaderimiz de birdir.”
Bu arada Salihi, bir basın mensubunun “IŞİD’in güçlenmesi fark edilmedi mi? Bu konuda daha önce Türkiye’yi uyardınız mı?” şeklindeki sorusu üzerine, kendilerinin hükümette yeterince temsil edilmediklerini belirterek, “Bu onların göreviydi. Onların araştırması gerekirdi” dedi.
İran askerlerinin Kerkük’e gönderildiği yönündeki haberle ilgili bir soru üzerine Bakan Davutoğlu, basına yansımış haberlerin dışında teyit edilmiş bir konu olmadığı kaydetti. Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Herkesin Irak’ın istikrarı ve geleceği için son derece dikkatli davranması gereken bir süreçten geçiyoruz” dedi. Kerkük’ün kırılgan yapısına dikkat çeken Davutoğlu, “Ümit ederiz bütün bu şehirlerde yaşanan gelişmeler Kerkük’te yaşanmaz. Bu konuda da tüm ilgili taraflarla yoğun temas halindeyiz.”
“BU AÇIKLAMALAR LİBYA HALKININ HİSSİYATINI YANSITMAMAKTADIR”
Libya’da darbe girişiminde bulunan emekli General Halifa Haftar’ın ülkenin doğusundaki Türklere bölgeden ayrılmaları için 48 saat mühlet vermesinin hatırlatılması üzerine Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin hiçbir ülkeye dair bir gizli ajandasının olmadığını belirterek, “Türkiye, tüm ülkelerle olduğu gibi Libya ile ilişkilerinde son derece şeffaf ve ilkeli bir tutum sergilemektedir hiç bir gizli bir gündem içinde olmamıştır” dedi.
Davutoğlu, Libya Destek Grubu’nun Türkiye’de yapılacağına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz üç yıl içinde Libya’daki bütün hükümetlerin bütün taleplerini siyasi geçmişlerine, sahip oldukları ideolojilerine bakmaksızın her zaman destek olduk. Libya polisi ve ordusunun eğitimi konusunda destekte bulunduk. Bu açıklamalar, Libya halkının hissiyatını yansıtmamaktadır” dedi.
“Libya’nın istikrarı, Türkiye için dost ve kardeş bir ülkenin istikrarının ötesinde Kuzey Afrika’nın genel istikrarı için de hayati bir önem taşımaktadır” diyen Davutoğlu, bu açıklamaların yersiz ve temelsiz olduğunu belirtti. Trablus Büyükelçisi’nin de Trablus’ta vazifesinin başında olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Libya’nın meşru hükümetinin gerekli açıklamaları yaptığına dikkat çekti.
(İHA)