BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,39
ALTIN 2.949,96
HABER /  GÜNCEL

Türk uzay gücü kuvvetleri geliyor!

Org. Aksay, "2050 yılına kadar bölgenin en güçü Hava Kuvvetleri olmaya devam edeceğiz" dedi.

Abone ol

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay Türkiye'nin 2020'li yıllarda  bağımsız uzay gücüne sahip olacağını açıkladı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, önümüzdeki yıllarda birbiri ardına fırlatılacak Göktürk uydularıyla Türkiye'nin istihbarat ihtiyacını da çözeceğini vurgulayan Org. Aksay, "2050 yılına kadar bölgenin en güçü Hava Kuvvetleri olmaya devam edeceğiz" dedi.

Org. Aksay'ın çarpıcı değerlendirmeleri, Genelkurmay ATASE Başkanlığı "Silahlı Kuvvetler Dergisi"nin son sayısında  yayımlandı. Org. Aksay, özetle şu bilgileri verdi:

2020'li yıllara gelinirken Hava Kuvvetleri Komutanlığı kuvvet yapısında önemli değişikliklerin olması planlanmaktadır. Bu kapsamda, mevcut muharip gücümüze F-35, SOJ (Stand off Jammer), İnsansız Uçak Sistemleri, Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi, Havadan İhbar Kontrol Sistemi entegre edilirken, sahip olunacak uydu sistemleri ile özellikle keşif ve ihbar kontrol alanlarında uzay ortamı da etkin olarak kullanılacaktır.

MİLLİ UZAY GÜCÜ

Uzay tabanlı keşif mimarisi kapsamında elektro optik uydu sistemlerinin yanında sahip olunacak radar görüntüleme uyduları ile coğrafyadan bağımsız olarak gece ve gündüz her hava şartında görüntü toplama yeteneği kazanılacaktır. Uzay teknolojilerine yönelik mevcut çalışmalar dikkate alındığında 2020'li yıllarda Türk Hava Kuvvetleri bağımsız bir millî uzay sanayisi ile desteklenen uzay gücüne sahip olacaktır.

KÖKLÜ DEĞİŞİM

Mevcut teknolojik gelişmeler ve değişen tehdit yelpazesi dikkate alındığında; caydırıcılığı sağlamada, krizlere ve tehditlere müdahale etmede en belirleyici vurucu güç olan Hava Kuvvetlerinin sadece havada değil uzayda ve siber uzayda da güçlü olması bir zorunluluk hâline gelmiştir. Bu maksatla THK; uygulamaya koyduğu Havadan İhbar Kontrol (HİK), İnsansız Hava Aracı (İHA), Keşif Gözetleme Uydu Sistemi ve Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) gibi projelerle köklü dönüşüm sürecine girmiş bulunmaktadır.

GÖKTÜRK'LE İSTİHBARAT SORUNU BİTECEK

TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını, kara suyu ve hava sahası kısıtlamaları olmaksızın gündüz ve iyi hava şartlarında karşılamak amacıyla başlatılan GÖKTÜRK-1 uydusunun 2013 yılı sonunda yörüngeye atılması planlanmaktadır. GÖKTÜRK-2 Projesi ile Türkiye'de, keşif gözetleme uydularına yönelik teknolojik altyapının oluşturulması; uydu tasarım, entegrasyon, montaj, test ve üretim yeteneğinin geliştirilmesi, çeşitli alt sistemler bazında teknolojik yetenek kazanılması hedeflenmektedir. Uydu yol haritamıza göre uydunun 2012 yılında yörüngeye atılması planlanmaktadır TSK'nın hedef istihbaratına yönelik yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını gece ve gündüz her hava şartında karşılamak amacıyla başlatılan GÖKTÜRK-3 uydusunun 2014 yılı içinde yörüngeye atılması planlanmaktadır.

A400M VE F-35 PLANI

A400M uçağı ile stratejik ulaştırma alanında önemli bir kabiliyet kazanılmış olacak; bu sayede Türkiye'nin etki ve ilgi alanındaki  bölgeye erişim kabiliyeti artacaktır. Türk Hava Kuvvetleri, envanterine almayı planladığı F-35 uçakları ile mevcut vurucu gücünü önemli oranda artıracaktır. F-35'in gelişmiş ve entegre bir platform olması nedeniyle diğer uçaklara ihtiyaç olmadan tek veya iki F-35 uçağı ile harekât görevi icra edilebilecektir.

MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI

Gelecekte millî imkânlarla üretilmiş ve üzerinde her türlü tasarrufta bulunma yetki ve kabiliyetine sahip olduğumuz modern bir savaş uçağı ile bu uçaktan atılacak tüm Hava - Yer ve Hava - Hava mühimmatlarına sahip olmak en önemli hedeflerimizden birisidir."

BÖLGESİNİN EN GÜÇLÜSÜ

Şunu iftiharla belirtmeliyim ki mevcut projelerimiz hayata geçtiğinde THK 2050 yılına kadar bölgenin en güçlü Hava Kuvvetleri olmaya devam edecektir.