BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,72
ALTIN 2.957,51
HABER /  EKONOMİ

Türk tohumcuları İsrail'i dize getirdi!

Türk tohumcular İsrail'i resmen piyasadan sildi. Bir zamanlar bağımlı olduğumuz İsrail'e şimdi tohum satıyoruz.

Abone ol
TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, İsrail konusundaki bir efsaneyi daha bitirdi. Tohum konusunda İsrail'e olan bağımlılığın ortadan kalktığını ve Türk üreticinin İsrail'e tohum sattığını söyleyen Aygun, tohumculuk alanında dünya dengelerinin Türkiye lehine değiştiğini söyledi.

Türkiye tohumculuk konusunda attığı adımlarla dünya devleri arasına girdi. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı İlhami Özcan Aygun, tohum sektörünün son 10 yıla kadar İsraillilerin elindiği olduğunu ancak şu anda böyle bir bağımlılığın bulunmadığını söyledi. Yaptığı açıklamada Türk üreticilerinin sadece geçtiğimiz yıl İsrail'e 1 Milyon 842 bin dolarlık tohum ihracatı yaptığını ifade eden Aygun, İsrail'in Türk tohumcularının rakibi olmadığını söyledi. Şu anda Türkiye olarak ABD, Rusya, İtalya, Almanya ve İspanya'nın da içinde yer aldığı Dünyanın 68 ülkesine tohum ihracatı yapıldığını da hatırlatan Aygun, Türkiye'nin tohumculuk alanında küresel bir oyuncu olduğunu söyledi.

GENÇ TÜRKİYE'NİN GENÇ TOHUMCULARI İŞ BAŞINDA!

Tohum sektöründe faaliyet gösteren Türk Firmalarının rakiplerine oranla çok genç olduğuna dikkati çeken Aygun, sektörün birkaç yıl içinde geldiği noktayı çarpıcı rakamlarla açıkladı. İşte Aygun'un o sözleri;

"Türkiye'de tohum sektöründe faaliyet gösteren en eski firmamız 30 yaşında, bütün firmalarımız arasında ortalama rakam ise 5 yaş. Buna rağmen önemli mesafe kat ettik. 1980 yılında Türkiye'de 3 tohum firması varken şu anda 500 firmamız var ve bunların 490 tanesi yüzde yüz yerli firma ve 5 tanesi de yabancılardan satın alınan yerli firma. 2002 yılından itibaren Türkiye'de tohumculuk artmaya başladı. Bunda sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteklerinin artmasının önemli payı var. Türkiye'de üretilen buğday tohumlarının yüzde 100'ü yerli tohumlar.  Ayçiçeği, mısır ve pamuk tohumculuğunda da özel sektör oldukça ileride. Pamuk ile artık övünüyoruz. Piyasadaki kırçıllı kavun olarak bilinen kavunun, yüzde 95'i Adana'daki bir yerli firmaya ait. Biberde de, Antalya'da bulunan bir firmamız Hollanda'da Türk Bayrağı'nı dalgalandırıyor. Hollanda'da, 400 bin metre kare kapalı alanda modern bir serası var.”
DEVLET DESTEĞİ YÜZ GÜLDÜRÜYOR!

Devletin sektöre yönelik desteğinden de son derece memnun olan Aygun, tohumculuk sektörünün son yıllarda uygulanan politikalar, yapılan desteklemeler ve özel sektör atılımları ile 2011 yılında üretim ve ihracatta rekor kırdığını söyledi. Yaptığı açıklamada sektör olarak 2023 yılı hedeflerinin 500 milyon dolarlık tohum ihracatı ve 1 milyon tonu aşan sertifikalı tohum üretimi olduğunu söyleyen Aygun, çiftçilerden Türkiye'de üretilen tohumlara güvenmelerini istedi.

HİBRİT TOHUMLA GDO KARIŞTIRILIYOR

Hibrit tohum ile GDO’nun birbirine karıştırılmaması ve bu konudaki yanlış algının değiştirilmesi için de çalışmalar yürüttüğünü de söyleyen Aygun, Türkiye'de üretilen domateslerin GDO'lu olmadığını ifade etti. Şu an Türkiye'de GDO bulunmadığını da kaydeden Aygun, GDO'ya konu olan dört ürünün bulunduğunu bunların da mısır, soya, pamuk ve kanola olduğunu söyledi. Türkiye'ye GDO'lu tohum girişinin yasak olduğunu hatırlatan Aygun; tüketicilerin ülke içinde üretilen ürünlere güvenebileceklerini söyledi.