BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,15
ALTIN 2.971,88
HABER /  EKONOMİ

Türk tarımına çağ atlatan dev proje

Tamamen Türk yazılımcılarının geliştirdiği Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, Ankara'da tanıtıldı.

Abone ol

Türk tarımı çağ atlıyor! Bilişimcilerin son yılların en büyük entegre sistemi olarak tanımladığı ve dünyanın ilk örneği olan ve tamamen yerli yazılımcıların geliştirdiği "Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi"nin tanıtımı Ankara'da yapıldı. Tarım Bakanlığı'nın geliştirdiği yeni yazılımla birlikte üretimin ilk aşamasından sofraya kadar tüm tarım ürünleri kontrol altına alınıyor.

Tarım Bakanlığı'nın geliştirdiği Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi sistemi hayata geçiyor. Tarımda yüzyılın projesi olarak nitelendirilen Tarım Bilgi Sistemi ile Türkiye'deki tüm tarım alanları kontrol altına alınıyor.

"DÜNYADA BENZERİ YOK" 

Tamamı Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen TARBİL sistemi, Türkiye'de pulluk değen tüm tarım alanlarının anlık olarak takibini sağlıyor. Türkiye genelinde kurulan 1200 istasyonla, başta hava durumu olmak üzere, toprağın nem durumu da dahil 39 farklı parametreyi değerlendirerek, Tarım Bakanlığı'ndaki merkeze anlık olarak iletiliyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde; TÜİK, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen bu yeni sistemle, çiftçiler hem online olarak hem de gönderilen SMS'ler ile anında bilgilendiriliyor. 

BAKAN EKER:  TÜKETİCİ TAKİP EDEBİLECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Ankara'daki tanıtım töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi ile tarıma gündelik bakış yerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaştıklarını, bu alanda 15 kanun çıkardıklarını anlattı.

Bu bakış açısının gereği olarak gerek arazi altyapısında, gerek bilgi teknolojileri konusunda çok önemli reformlar hayata geçirdiklerini belirten Eker, "Soylu atlar nasıl ki sessiz sedasız küheylan taylar doğururlar, kimse duymaz onu, yaklaşık 10 senedir Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüzün çalışanları başta olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarım aşkla, şevkle, sabırla, metanetle bu projeyi sessiz sedasız hazırladılar. Bugün o soylu tayın doğumuna şahit oluyoruz" diye konuştu. 
 
Bu projenin alelade bilişim alanındaki bir bilgi işlem sisteminden ibaret olmadığını vurgulayan Eker, sisteme 42 ayrı veri tabanının entegre edildiğini anlattı. 

145.20150225203217.jpg 
 
DÜNYANIN EN SON TEKNOLOJİSİ
 
Sistemin hem üretici hem tüketici hem de kamuya büyük yararlarının olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle konuştu:
 
"Herhangi bir parselde kullanılacak olan gübre, kullanılacak kimyasal gübre, kullanılacak ilaç, o parselin kimlik numarası üzerinden işlem göreceği için anında merkezde kayıtları görülebilecek. O parselde üretilen herhangi bir ürün Türkiye'nin herhangi bir ilindeki herhangi bir markete gidildiğinde oradaki ürünün kasasının üzerine konulacak olan etiket ile o parselde ne kadar kimyevi gübre kullanılmış, ne kadar ilaç kullanılmış, başka bir şey kullanılmış mı kullanılmamış mı bunun hepsini tüketici takip edebilecek. Yani tüketici için de üretici için de büyük yararlar ve kolaylıklar getiriyor. Üreticinin işlemler için artık Tarım Bakanlığının müdürlüklerine gelmesine gerek kalmayacak. İnternet üzerinden bütün başvurularını sistem anında kontrol edecek ve 42 ayrı veri tabanı ile ilgili ne kadar uzantısı varsa hepsine anında değişiklik yansıyacak. Örnek, bir çiftçimiz bir arazi parseli satmışsa o satılan arazi parselinin el değiştirmesi anında sistemin bütün altyapılarında görülebilecek. Burada da üretici, tüketici ve kamu lehine çok büyük faydalar olacak."
 
Bakan Eker, tamamen yerli imkanlarla hayata geçirilen bu sistemi dost ülkelerle, komşu ülkelerle paylaşabileceklerini dile getirdi.

DAVUTOĞLU: "BU BİR DEVRİMDİR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuşmasında, tarımın ilk geliştiği ülkelerden Türkiye'nin, modern dönemde de kendisine yeten bir tarım altyapısına kavuşmak için büyük çaba sarf ettiğini, son 12 yılda ölçek büyümesiyle bunun sağlandığını söyledi.
 
Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi'nin bu yeni dönemin işareti olduğunu ifade eden Davutoğlu, bütün bakanlıklarda olduğu gibi artık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında da muhteva değişiminin, niteliksel bir değişimin öngörüldüğünü anlattı. 
 
Başbakan Davutoğlu, sadece çiftçilere destek sağlamakla değil tarımın makro statik planlaması anlamında da devrim mahiyetinde bir adım atılacağını vurguladı.
 
Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi'nin dünyada bir ilk olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Türkiye dünyada artık teknolojik sistem ithal eden, bu sistemleri uygulayan bir ülke olmaktan çıkıyor. Sistem üreten, sistemi dost ülkelerle paylaşan ve bu sistemin paylaşılması üzerinden küresel tarım politikalarına yön veren bir ülke haline geliyor" diye konuştu. 
 
Sistemle Ankara'dan tüm Türkiye'nin bütün envanterin takip edileceğini, her türlü değişimin gözleneceğini, izleneceğini ve yönetileceğini anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti: 
 
"Bu yolla biz her bir metrekaresini, her bir tarım alanını Ankara'dan görebileceğiz ve makro stratejik bir planlama yapabileceğiz. Nerede, hangi toprak kalitesinde ne üretiliyor, nerede eksik var. Alana gönderdiğimiz 10 bin ziraat mühendisimizin sağladığı bilgilerle, alana konulmuş teknolojik aygıtlarla tüm bu bilgiler Ankara'da ve bütün illerin ilgili birimlerinde gözlenecek. Bu çok önemli bir imkan. Anında bir hava değişimi, iklim değişimi varsa, afeti belki önceden göreceğiz, hasatta olacak tahribatı önceden göreceğiz, gübrede eksiklik varsa takviye edeceğiz. 5-10 yıllık daha uzun planlamalarla toprak kalitesinin zamanla nasıl bir seyir takip edeceği konusunda da bilgi sahibi olma imkanı sağlıyor.
 
Nasıl vatandaşımızı tek tek biliyorsak her bir arazimizi, parselimizi, küçükbaş, büyükbaş, balıkçılık, hatta arıcılık alanındaki her bir üniteyi kayda geçiriyoruz ve biliyoruz. Böylece potansiyelimizi takip edebileceğiz. Bir hastalık varsa bunun yayılmasını engellemek için anında tedbir alınabilecek."
 
tarbil.jpg