BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.960,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Türk siyasi tarihine utanç olarak geçmiştir!

CHP Adana milletvekili Faruk Loğoğlu İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Tüm Türkiye cumartesi sabahına güzel bir haberle başladı. 11 Haziran'dan beri IŞİD'in elinde bulunan 46 rehinemiz Cumartesi sabah saatlerinde Suriye üzerinden Urfa'ya giriş yaptı.

Daha öncesinde, rehineler olduğu gerekçesiyle Batı'nın koalisyonuna katılmayı reddeden Türkiye, IŞİD'e karşı bundan sonra nasıl bir politika izleyecek?

"Velev ki takas var" diyen Erdoğan'ın sözleri ne anlama geliyor?

Rehinelerle takas edilen "şey" ne olabilir?

Türkiye bundan sonra ne yapmalı?

Türkiye'nin izlediği politika IŞİD konusunda yeterli mi?

CHP Adana milletvekili Faruk Loğoğlu, İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a konuştu...


IŞİD'in elindeki rehinelerin 101 gün sonra serbest bırakılmasını siyasi açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?

TÜRK SİYASİ TARİHİNE UTANÇ OLARAK GEÇMİŞTİR 

Rehine krizi, hem öncesi hem 101 günde yaşananlar hem de sonrası bakımından Türk siyasi tarihine bir utanç olarak geçmiştir. Davutoğlu’nun öngörüsüz ve maceraperest dış politikası, istihbarat zafiyetiyle birleşince T.C. Musul Başkonsolosluğu içindeki personelle birlikte IŞİD’in eline geçmiştir.

Yaşanan bu olay, Hükümet’in bölge siyasetini iyi okuyamadığını, uyarı sinyallerini değerlendiremediğini ve zamanlı ve kararlı tepki bakımından da yetersiz olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

IŞİD HAKKINDA BİR OLUMSUZ KELİMELERİ YOK 

Bölgesel bakımdan, Türkiye dış politikada yön veren bir ülke konumundan, sürüklenen bir ülke konumuna düşürülmüş; IŞİD’in elinde oyuncak olmuştur. Rehineler bırakıldıktan sonra bile Orta Doğu’yu kana bulayan IŞİD hakkında bırakın terör örgütü demeyi tek bir kelime olumsuz bir ifadede bulunamayan hükümet yetkilileri Türkiye’nin saygınlığını tüketmişlerdir.

AKIL ALMAZ PİŞKİNLİK 

Ulusal bakımdan, AKP Hükümeti, rehinelerin serbest bırakılmasını iç siyasete tahvil etme yönünde heveskar bir görüntü vermektedirler. Dini referansların baskın olduğu mitinglerde seçmene ‘büyük devlet’ güzellemeleri sunulurken, rehine krizinin iki büyük sorumlusu Ahmet Davutoğlu ve Hakan Fidan akıl almaz bir pişkinlikle parlatılmaya çalışılmaktadır.

TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTACAKTIR 

Uluslararası alanda, Türkiye-IŞİD ilişkileri Türkiye’nin Batı dünyasındaki konumunu ve ittifaklarını sarsabilir. ABD’nin Türkiye’yi anti-IŞİD koalisyonuna katma çabaları önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak, Türkiye üzerindeki baskı artacaktır. Anti-IŞİD koalisyonuna katılmamak için ortaya sürülen gerekçeler yanlış olduğu için AKP’nin bu baskılar karşısında ne yapacağını hep birlikte göreceğiz.

-Rehinelerin maddi bir pazarlık ile bırakılmasının söz konusu olmadığı ortada bir diplomatik pazarlık olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

HÜKUMET BU İDDİAYI YANITLAMALIDIR 

Erdoğan maddi bir pazarlıktan sadece ‘IŞİD’e para/fidye verilmedi’ anlamını çıkarmamızı bekliyorsa yanılıyor. IŞİD’e tank başta olmak üzere çeşitli silahların verildiğine ve bunların trenle Tel Abyad’a taşındığına ilişkin ciddi iddialar var. Hükümet bu iddiaları yanıtlamalıdır.

KAÇ IŞİD TERÖRİSTİ SERBEST BIRAKILMIŞTIR 

Öte yandan, diplomatik pazarlıkla kasıt anlaşılan Türkiye’de tutuklu bulunan IŞİD militanlarının salıverilmesidir. Kaç IŞİD teröristi serbest bırakılmıştır? Bunlar hangi gerekçelerle tutukludurlar? Örneğin, Niğde’nin Ulukışla ilçesinde biri polis, biri astsubay üç vatandaşı öldüren ve 25 Mart 2014’te tutuklanan üç IŞİD teröristi de ‘takas’ edilmişler midir? AKP, MİT yasasında yaptığı son değişikliklere dayanarak bu pazarlığı yapmış olsa bile bu işin ahlaki boyutundan sıyrılamaz.

-Takas sorusuna "velev ki takas" oldu diyen Erdoğan'ın sözlerini nasıl değerlendiriyorunuz?

ERDOĞAN IŞİD'İ MUHATAP OLARAK GÖRÜYOR 

Bu sözler Erdoğan’ın IŞİD’i bir muhatap, üstelik diplomatik bir pazarlık yapılabilecek bir muhatap olarak tanıdığını göstermesi bakımından skandaldır. Erdoğan’dan sonra takas konusunu gündemde tutan gazeteci görünümlü AKP sözcülerine de dikkat çekmek isterim. Rehineler Türkiye’ye geldiğinde hemen takas konusu gündeme atıldı. Bu konuda, kamuoyunu IŞİD’le rehine & tutuklu takasına odaklayarak asıl büyük pazarlığı ve IŞİD’e verilen başka taahhütleri gözden kaçırıyor olabilirler.

-Nasıl bir takas olduğunu düşünüyorsunuz?

KOALİSYONDAN UZAK DURMA GARANTİSİ

Bu konuda somut bilgim elbette yok ama çeşitli iddialar var. Sadece o iddiaları yansıtabilirim. Birincisi Türkiye’de tutuklu 150 erkek, 50 kadın IŞİD militanının salıverildiğini IŞİD’e yakın sosyal medya hesapları yazdı. PKK’ya yakın kaynaklar ise Türkiye’nin IŞİD’e tank başta olmak üzere çeşitli silahlar verdiğini söylüyorlar. Son olarak, IŞİD Türkiye’nin kendisine karşı kurulan koalisyondan uzak duracağının garantisini de almış olabilir.

-Rehinelerin serbest bırakılması, Batı'nın "savaş" teklifini reddeden Türkiye'yi savaşın içine çekmek için bir hamle olması mümkün mü?

Sanmıyorum. Bu daha çok IŞİD ve AKP arasındaki sıcak ilişkilerin ve pazarlıkların bir neticesi gibi duruyor.

-Türkiye IŞİD'le mücadeleye karşı bundan sonra nasıl bir politika izlemelidir?

TÜRKİYE, BÖLGESEL GİRİŞİMLERE ÖN AYAK OLMALIDIR 

Türkiye, öncelikle IŞİD’i kendisine tehdit olmaktan çıkarmalıdır. Bu kapsamda, Türkiye’ye dağıldığı anlaşılan IŞİD militanları kontrol altına alınmalıdır. İkincisi, Türkiye IŞİD’i ortaya çıkaran faktörleri bertaraf etmek için bölgesel girişimlere ön ayak olmalıdır. Üçüncüsü, IŞİD’e karşı kurulan koalisyona lojistik destek sağlamalıdır.