Türk sinemasında deneysel bir ilk
Bağımsız sinemacı Cenk Kaptan’ın yazıp yönettiği "Mukadderat" isimli filmde Türk sinema tarihinde bir ilk gerçekleştiriliyor.
Abone olBağımsız sinemacı Cenk Kaptan’ın yazıp yönettiği "Mukadderat" isimli filmde Türk sinema tarihinde bir ilk gerçekleştiriliyor.
Filmin müzikleri, doğaçlama müzik yapan Evdeyoklar Orkestrası tarafından, filmi seyirciyle birlikte izlerken hazırlandı. Cenk Kaptan, çekim teknikleri, anlatımı ve senaryosuyla yenilikçi bir üsluba sahip olan Mukadderat filminin müziklerinin de tümüyle doğaçlama yapılmasıyla bir ilke imza attığını söyledi.
Türkiye için bir ilk olan doğaçlama film müziğinin dünyada sessiz sinemalara uzanan bir geçmişi bulunduğunu ifade eden Kaptan, sinema tarihinde ses sorununun çözümüyle unutulan doğaçlama müziğin, çektikleri filmle tekrar hatırlandığını söyledi.
Kaptan, şu bilgileri verdi: "Sinemanın ilk zamanlarında film teknolojisi vardı ama ses kaydedilemiyordu. Sessiz sinema olarak adlandırılan bu dönemde film gösteriminin yapıldığı yerde orkestralar doğaçlama şekilde filmi müzikle seslendiriyorlardı. Müzikler filmdeki hareketlere ve ambiyansa göre yapılıyordu.
Bizim yaptığımız işte de, benim görsel olarak ifade ettiklerimi Evdeyoklar Orkestrası’ndaki müzisyen arkadaşlar, filmi ilk kez seyirciyle
birlikte izlerken işitsel hale çevirdi.
Görselliği aynı anda doğaçlama şekilde işitsel hale getirmiş olduk. Evdeyoklar Orkestrası doğaçlama müzik konusunda başarılı çalışmalar yapan, değerli müzisyenlerin bir araya geldiği bir oluşum. Birer seyirci olarak izledikleri filmin hissettirdiklerini aynı anda müziğe çevirdiler. Biz de bunları filmde kullandık.
Sinemanın özüne yönelik bir üslup kullanmak istedik. Ortaya çıkan sonucun, tahminimin ötesinde olduğunu söyleyebilirim. İzleyicilerin de
beğeneceklerini umuyorum." Kaptan, yapımında 60 kişilik bir ekibin görev aldığı filmin çekimlerinin 45 günde tamamlandığını kaydetti.
"HEYECAN VERİCİ BİR DENEYİMDİ"
Filmin müziklerini yapan Evdeyoklar Orkestrası gitaristi Can Uğur ise doğaçlama müzik yapmak amacıyla bir araya gelen grup için bir sinema filminden doğaçlayarak müzik yapmanın heyecan verici bir deneyim olduğunu söyledi.
"Gelişine vole" sloganıyla kurdukları özel bir sahnede müzik yaparken yönetmen Cenk Kaptan’ın teklifi üzerine bir sinema filmi için müzik yapmaya karar verdiklerini anlatan Uğur, şöyle konuştu:
"Bizim için bir bağımsız sinema filmine doğaçlama müzik yapmak çok heyecan verici oldu. Karşınızdaki görüntünün sizde uyandırdığı duyguyu 6 kişiden oluşan bir orkestra olarak aynı anda işitsel forma çevirmek, ihtimallerin hesap edilemediği bir macera gibiydi. Bunun daha önce denenmemiş bir şey olması da bizim için diğer bir cazibe konusuydu.
Seyircilerle birlikte filmi sessiz olarak izlerken canlı temalar besteledik Daha sonra stüdyoya girerek sahnelere göre yaptığımız müzikleri
biçimlendirdik. Yaklaşık 3 saat içinde 14 parça kaydettik. Filmin müziklerini ayrı bir albüm olarak hazırlayacağız. Sanıyorum yaz sonu piyasaya çıkacak."
BOL ÖDÜLLÜ YÖNETMEN
Yönetmen Cenk Kaptan, senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı birçok kısa film arasından, 2007 yapımı "Tatlı rüyalar" ile Kısa Çek Uzun Olsun Kısa Film Festivali’nde ilk ödülünü kazandı.
Yardımcı yönetmenlik ve görsel tasarımını yaptığı 2009 tarihli "38176;C" isimli kısa filmle İTÜ Kısa Film Festivalinde Kurmaca dalında En
İyi Film, YTÜ Kısa Film Festivalinde deneysel dalında En İyi İkinci Film, Marmara Üniversitesi Kısa Film Festivalinde En İyi Müzik, Ege Üniversitesi Kısa Film Yarışmasında En İyi Film ödülünü alan Kaptan, sonuçları henüz açıklanmayan Altın Koza Film Festivali’nde ise deneysel dalında finalistler arasına girdi.
"Mukadderat" isimli filmin müziklerini yapan Evdeyoklar Orkestrası’nda ise davulda Güven Şancı, saksafonda İlhan Babaoğlu, gitarda Can Uğur, perküsyonda Kaptan Gürman, keyboardda Koray Üsgülen ve basda Özgüç Gönül sahne aldı.