Lübnan'a gönderilmesi gündemde olan barış gücüne Türkiye'nin liderlik yapacağı gündemde.
Abone olABD'nin saygın gazetelerinden The Washington Post, Washington yönetiminin, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın yatıştırılması için Lübnan'a, Türkiye veya Fransa'nın liderliğinde 10-20 bin askerlik bir uluslararası barış gücünün gönderilmesi konusunda dünya liderleriyle temasta olduğunu, ancak güçte Amerikan askerlerinin yer almayacağını yazdı.
Gazetede Thomas E. Ricks ve Robin Wright imzasıyla yayımlanan ve ismi açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, Amerikan askerlerinin Irak ve Afganistan'daki operasyonlar nedeniyle geniş bir bölgeye yayıldığı gerekçesiyle Lübnan'a asker göndermeyi planlamadığı, ancak ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, şimdilik NATO, BM veya uluslararası yardım gücü kapsamında seçenekler üzerinde çalıştığı belirtildi. Uluslararası güce asker gönderebilecek ülkeler arasında Türkiye ve Fransa'nın yanı sıra İtalya, Brezilya, Pakistan, Hindistan ve Almanya'nın da bulunduğu, ABD'nin, lojistik, uydu görüntüleri ve istihbarat gibi konularda bu güce destek sağlamayı planladığı kaydedildi.
Barış gücüne hangi ülkenin önderlik edeceği, büyüklüğü ve görev talimatı gibi kilit ayrıntıların, hem ilgili hükümetler arasında, hem de uluslararası toplantılarda görüşülmekte olduğu bildirildi.
Rice, Annan'la görüştü
Konuyu önceki gün BM merkezinde Genel Sekreter Kofi Annan'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, "Gücün bir BM gücü mü, yoksa uluslararası yardım kuvveti mi olacağı, komuta yapısının nasıl olacağı gibi sorular, önümüzdeki birkaç gün içinde ele alınacak" dedi. Rice'ın bu konuyu bugün çıkacağı İsrail, Filistin ve İtalya turunda yapacağı görüşmelerde ele alacağı bildirildi.
Kaynak: