BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Türk Sağlık-Senin başvurusu

Türk Sağlık-Sen sözleşmeli çalışanlar için başvuruda bulundu.

Abone ol

Türk Sağlık-Sen, üniversite hastanelerinde 4-B statüsüne tabi sözleşmeli olarak çalışan sağlık personelinin döner sermayeden faydalandırılması için Maliye Bakanlığı, YÖK ve üniversite hastanelerine başvuruda bulundu.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite hastanelerinde geçici işçi olarak çalışırken, 5620 sayılı Kanun ile 4/B sözleşmeli statüye geçirilen personele, ''döner sermaye ek ödemesi ödenmeyeceğine'' dair belge imzalatıldığını öne sürdü.

Geçici işçi olarak çalışırken ödenen döner sermayenin 4/B statüsüne geçtikten sonra ödenmemesinin mali haklarda kayba ve mağduriyete sebep olduğunu belirten Kahveci, bu personelin de döner sermayeden faydalandırılması için Maliye Bakanlığı, YÖK ve üniversite hastanelerine başvuruda bulunduklarını kaydetti. Kahveci, taleplerinin reddedilmesi halinde kanuna açıkça aykırılık teşkil eden bu durum için dava açacaklarını belirtti. Üniversite hastanelerinin yetkililerinin, 4/B statüsüne geçirilmesi kararı alınan geçici işçi konumundaki sağlık personelinin büyük bölümünün Sağlık Bakanlığı'na geçmesinden dolayı yakınmalarda bulunduklarını hatırlatan Kahveci, şunları söyledi:

''Üniversite hastaneleri personeline gereken önemi vererek kurumlarında tutmaya çalışmalıdır. Bunun için de bir an önce sözleşmeli personele döner sermaye ödemesi yapmalı, personelin ortalama 300 YTL'lik kaybının önüne geçmelidir. Aksi takdirde Sağlık Bakanlığı'nın açtığı her sınavda üniversite hastanelerindeki sağlık personeli sayısı azalacaktır.''

Türk Sağlık-Sen tarafından Maliye Bakanlığı, YÖK ve üniversite hastanelerine iletilen yazıda, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 58. maddesinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre çalışan personele döner sermaye ödenmesini zorunlu kıldığı görüşüne yer verildi. Bu personele döner sermaye ödenmemesinin Anayasanın 10. maddesinde belirtilen ''kanun önünde eşitlik'' ilkesine aykırı olduğu ve hakkaniyet ilkesini zedelediği savunularak, Sağlık Bakanlığı'nda aynı statüde görev yapanlara döner sermaye ödendiği kaydedildi.