BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,16
ALTIN 2.906,49
HABER /  DÜNYA

Türk polisinin yeni silahı canik

Türk polisinin yeni silahı artık Samsun’da üretiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polimer gövdeli olarak ilk kez gerçekleştirdiği 25 bin ad...

Abone ol

Türk polisinin yeni silahı artık Samsun’da üretiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polimer gövdeli olarak ilk kez gerçekleştirdiği 25 bin adetlik silah ihalesini, Samsun’da “Canik” markasıyla üretilen TP9 modeli, 50 bin ve 60 bin atışlık testini sıfır hatayla geçip kazandı.
Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polise silah alımıyla ilgili dün yapılan ihalede 3’ü yerli 1’i yabancı 4 firmanın katıldığı silah ihalesini performansıyla diğer firmaları geride bırakan “Canik” silah markasının yeni jenerasyon silahı “TP9”, performans testlerinde yerli ve yabancı rakiplerini geride bırakarak, Türkiye’nin silah üretiminde devler liginde olduğunu ispatlamış oldu. Türkiye’nin 2013 yılında gerçekleştirmiş olduğu 25 bin adetlik Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM), 3 Eylül 2013’te gerçekleşecek 10 bin adetlik EGM Özel Harekat Dairesi Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı için yapılacak 68 bin 500 adetlik alım ihaleleri ile yakın zamanda, dünyadaki en büyük silah alımlarını gerçekleştireceği öğrenildi.
Silah alımlarının artan rekabette dünyadaki tüm firmaların ilgisini çekerken, Türkiye’nin bu dönemdeki alım gücünü kendi menfaatlerine döndürmeye çalışan yabancı firmalara karşı Samsun’un Tekkeköy ilçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Yurt Savunma A.Ş.’nin ürettiği “Canik” markalı silahı Türkiye’nin güç ve gurur kaynağı oldu. Canik silahı yapılan testlerden sıfır hata başarısı ile 25 bin adetlik polis ihalesini kazandı ve bu başarının yanı sıra döviz kaynağının Türkiye’de kalmasını sağlamış oldu.
Yurt Savunma A.Ş. Fabrika Müdürü Haldun Yanık, "Canik markası olarak 2001 yılından itibaren polimer gövdeli tabancaları piyasaya sürdük. Tabancaları ilk önce Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracatı gerçekleşti. Şuan 22 ülkeye ihracatını gerçekleştiriyoruz. Tabancamızın en önemli özelliklerden birisi, polimer gövdeli bir tabana sahip olması. Aynı zamanda klasik tabancalara göre horoz sistemi değil, iğne ateşleme sistemine sahip. Bu da şu anda dünyada kabul görmüş ve tüm gelişmiş ülkelerin polis ve askerlerinin kullandığı bir model. Emniyet Genel Müdürlüğü devrim niteliğinde bir kararla bu güne kadar uygulanmayanları yaparak iğne atışlı sistemli ve polimer gövdeli tabancaları şartnamelerine soktu. Polimer gövdeli tabanca diğerlerine göre 500 gram daha hafif ve 745 gram ağırlığında. Yapılan ihalelere yerli ve yabancı firmalar girdi. Firmamız, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın katkıları ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün organizasyonu ile söz konusu ihalelere çok yoğun bir hazırlık dönemi geçirerek ‘Canik TP9’ modeli ile bu zamana kadar biri Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda gerçekleştirilen 50 bin atım mukavemet testi olmak üzere, üç kez de 60 bin atış mukavemet testlerini dünyada görülmemiş bir başarı ile tamamlamıştır. Testleri sıfır hatayla tamamlayan Canik TP9 modeli silahımız, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 25 bin adetlik silah ihalesini kazandı. Firmamız Türk polisine TP9 modelini kazandırmanın gururunu yaşamaktadır" dedi.

SAVUNMA SANAYİNİN HER ALANINDA VAR
Firmalarının 2008 yılında "Doğu Karadeniz Silah Projesi” kapsamında faaliyete geçtiğini hatırlatan Müdür Haldun Yanık, "Kuruluşunda 4 bini kapalı toplam 10 bin metrekare alanda 60’a yakın personel ile silah tasarımına başlayan firmamız, 3 yıl devam eden Ar-Ge çalışmalarının ardından ilk silah satışını 2002’de gerçekleştirdi. Bugün 13 çeşit silah üretimi bulunan Samsun Silah Sanayi, dünyanın en ileri teknolojisi olan ‘TP’ serisini Türkiye’de gerçekleştiren tek firma. Bugün 20 bini kapalı toplam 30 bin metrekare alanda faaliyetlerini sürdüren Samsun Yurt Savunma A.Ş., üretimini de 200’ün üzerinde personel ile gerçekleştiriyor. ‘Canik’ markası altında yılda ortalama 75 bin adet yarı-otomatik tabanca üretimi yapan firmamız, üretiminin yüzde 85’ini ise başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere toplam 28 ülkeye ihraç ediyor. Firmamızın çalışmaları yalnızca kendisine ait silahlar üretmeyle de sınırlı değil. Firmamız savunma sanayinde pek çok alanda etkinlik gösteriyor. Tabancanın yanı sıra 2007’de Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu ile çalışmaya başlayıp, bu kurum adına da otomatik silahların parçalarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Toplamda yaklaşık 250 bin adet makineli tüfek parçası üreten firmamız, yine aynı yıl hizmet alanını genişleterek Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) ile de çalışmalara başladı. Bugün Hürkuş Milli Eğitim Uçağı’nın gövde üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştiren Samsun Yurt Savunma A.Ş., 2009 yılında Roketsan ile çalışmalarına başladı. Cirit, Umtas, OMTAS gibi Türkiye’nin milli savunma projelerinin tamamında yer alan ve yapmakta olduğu üretimleri ile Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarının yerlileştirilmesi konusunda üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan Samsun Yurt Savunma Sanayi’nin bugün üretiminin yüzde 65’ini silah üretimi, kalanını ise diğer savunma sanayi ürünleri oluşturmaktadır" diye konuştu.