Afrika’da Çin’le ticari rekabete giren işadamlarımız, Türk okullarında eğitim gören öğrencilerle başarıyı yakaladı.
Abone olBu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrenciler Türkiye'nin ticaretine de olumlu katkı sağlıyor. Afrika ülkelerine yapılan ihracat bu yılın ilk 5 ayında yüzde 47.4 artarak 5.8 milyar dolara ulaştı.
135 ülkeden 1500 öğrencinin Türkçe şarkı ve şiirlerle yarışacağı etkinliğe bugüne kadar 5 bin 682 öğrenci katıldı.
Bugün gazetesinin Dünyanın dört bir yanındaki Türk okullarında Türkçe öğrenerek olimpiyatlara katılan çocuklar, kendi ülkeleri ile Türkiye arasında da ticaret elçiliği yapıyor. Özellikle son yıllarda Türkiye ile ticareti gelişen Afrika ülkeleriyle ilişkilerde bu çocukların payı giderek artıyor.
AFRİKA TOPARLANMAYA BAŞLADI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2011'in ilk 5 ayında yaklaşık 3 milyar 971 milyon dolar olan Afrika ülkelerine yapılan ihracat bu yılın aynı döneminde yüzde 47.4 artış göstererek 5 milyar 855 milyon dolar seviyelerine yükseldi.
Afrika ülkeleri ile ticareti geliştirme konusunda yoğun çalışmalarda bulunan Türk İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, yaşanan Arap Baharı'na rağmen Afrika ülkelerinin toparlanmaya başladığını söyledi. Afrika ülkelerinin ithalatın yüzde 50'sini Avrupa'dan yaptığını kaydeden Rızanur Meral, "Çin'in bu bölgeye girmesiyle rekabet şartları daha da ağırlaştı. Ancak biz bu ülkelerde mallarımızın kalitesiyle anılıyoruz. Özellikle Tunus'ta 'Ucuz mal mı istiyorsunuz Türk malı mı' diye soruluyor" dedi.
TİCARET HATIR GÖNÜL İŞİ DEĞİL
Çin'in bölgede Türkiye için ciddi bir rakip olduğunun altını çizen Meral şöyle konuştu:
"Afrikalılar'la düzgün iletişim kurabilmek açısından bölgeyi iyi tanımak gerekiyor. Türkiye'yi kendilerine yakın buldukları doğru. Ancak ticaret hatır gönül işi değildir, kaliteli malı düzgün fiyata sunmanız gerekiyor. Biz malımıza güveniyoruz. Oralardaki Türk okullarında eğitim görmüş, Türkçe bilen çocuklar da bizim malımızı tanıtmamız için önemli bir yardımcımız oluyor. Çünkü hem yerel dili biliyorlar hem de Türkçe'ye hakimler. Çin'le rekabette bize avantaj sağlayabilirler."
BÜROKRASİYİ AŞMADA ÖNEMLİ AVANTAJ
Erkek giyim firması Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, Türk okullarının Afrika başta olmak üzere faaliyet gösterdiği ülkelerde prestijli okullar arasında yer aldığını söyledi. Amerika'da da bu okullara yoğun bir talep olduğunu kaydeden Coşkun, "Alınacak öğrenci sayısının 50-100 katına varan talepler oluyor. Bu okullarda çok üst düzey insanların çocukları da okuyor. Onlar da bize özellikle bürokratik mekanizmayı aşma konusunda çok önemli avantajlar sağlıyor. Türk işadamı için bu okullar referans oluyor" dedi.
İTİBARIMIZI YÜKSELTİYORLAR
Ahmet Coşkun, Türkçe Olimpiyatları'na katılan çocukların ülkelerine iyi niyet elçisi olarak döndüğünü söyledi. Olimpiyatlar sayesinde pek çok ülkede Türkiye'nin itibarının arttığını kaydeden Coşkun şöyle konuştu: "Kazakistan'da Türkiye'nin olumsuz bir imajı vardı. En son Kazakistan'a gittiğimizde itibarımızın çok yükseldiğini gördük. Çocukların bazıları bürokraside göreve başlamış" diye konuştu.
OKULLARIN ASIL FAYDASI 5-10 YIL SONRA OLACAK
TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. Türk okullarında okuyan çocukların mezun olup iş hayatına atılmasıyla birlikte bu ülkelerle ticaretin daha da gelişeceğini kaydeden Ciğer, "Buralarda okuyan çocuklar üniversiteyi bitirip iş hayatına girecek. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu çocukların bize geri dönüşü muhteşem olacak" dedi. Türk işadamlarının Afrika pazarına yeni yeni açılmaya başladığını belirten Ciğer, işadamlarının Afrika'da iş yapar hale geldiğinde Türk okullarından mezun olan çocukların da iş hayatında olacağını, asıl o zaman ticarete faydalarının olacağını sözlerine ekledi.